Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Šifra "Crveno"


Fergie
 Share

Recommended Posts

Šifra "Crveno"

 

 

 

Veliki SAF je 26 godina dominirao sa klupe Uniteda. Iza sebe je ostavio velike uspjehe, brojne trofeje, ali i vječnu zagonetku: kako što bolje iskoristiti sve prednosti, po nekima najracionalnije postavke, 4-4-2. Na terenu to možda ne izgleda tako, zbog orijentacije krila i jednog od napadača ista podsjeća na 4-2-3-1, što doprinosi težem "čitanju" od strane protivnika. Trenutak kada protivnik misli da je pročitao igru i došao do ključa, on postaje najranjiviji, te jedan pravi potez postaje dovoljan da ga dotuče. Balans između napada i odbrane je nešto o čemu mi možemo da maštamo iz ugla posmatranja FM-a, najbliže dokle mi možemo doći jeste Balanced mentalitet, disciplina u igri, te par drugih stavki.

 

Formacija i uloge igrača bi trebali predstavljati nešto slično:

 

http://www.dodaj.rs/f/3O/yX/1ycBtU9M/manchester-united-tactic.png

 

Najjednostavnije, na prvi pogled, ali uopšte nije tako. Čak i način igre, lakoća stvaranja šansi čine da to izgleda jednostavno, a u dubini se krije povezanost između svakog od njih. Timske instrukcije su sa moje tačke gledišta ovako najbliže njihovom stilu.

 

http://www.dodaj.rs/f/1R/10a/1JtNrdTP/manchester-united-tactic.png

 

Balanced je stil koji je najsličniji onome koji je SAF upražnjavao, kao i protagonista SAF-ovih ideja: David Moyes u svom bivšem klubu - Evertonu. Ne pretjerano brza, već sigurna izgradnja napada se krije u Control instrukciji. Ako je potrebno, ima igrača koji su u stanju izgraditi brz napad, ali u velikom broju situacija bi bilo besmisleno srljati u brzu kontru i unaprijed prodavati loptu. Passing je po Defaultu. Pretjerano kratki, a ni pretjerano dugi pasovi nisu ono što United koristi. Njima je potreban tačan, pravi pas. Posjed je odlika timova koji uglavnom ne koriste ovakvu formaciju, zato nije Shorter, a More Direct bi uticalo na veliki broj pogrešnih pasova, što nikako ne ide u prilog gore navedenoj Control instrukciji. Igračima nije dozvoljeno puno da individualno razmišljaju i stvaraju sebi prostor, oni razmišljaju istim mozgom i stvaraju prostor za saigrača. Closing Down i Tackling variraju od igrača do igrača, ali generalno se svode na neki prosjek, bez nekog visokog presinga, bez nekog prevelikog prepuštanja prostora protivniku, bez maltretiranja protivnika i bez bježanja od istog. Lopta se oduzima na taj način što se koristi svaka protivnikova greška. Razlika između Uniteda i njemačkih timova je u tome što Nijemci primoraju protivnika na grešku, a United koristi prvu pravu priliku. Zona je manje-više odlika svih današnjih boljih klubova, te je i ovdje ona zastupljena. Zbog svestranosti oba napadača Crossing je na Default. Oni će se snaći, bilo da ih centaršut gađa u glavu, nogu, rame, pleće, trtičnu kost... Zbog održanja oblika formacije ne dozvoljava se bilo kome da napušta svoju poziciju, te samim tim ostavi prostor protivniku. Odbrana ne stoji toliko visoko, u ovoj taktici se uklapaju u pozicioniranje centralnih veznih igrača, koji će najmanje vremena provesti visoko u napadu. Relativno brz tempo, širenje igre i smanjen nivo gušenja lopte će doprinijeti relativno brzoj i efikasnoj izgradnji napada, koja započinje od playmakera. Target Man opcija nije uključena zbog činjenice da je više igrača sposobno da kvalitetno završi napad, a ne samo jedan.

 

 

Golman je tu da brani, ne da puno komplikuje stvari, kad mu štoper vrati loptu, da je proslijedi nekome drugo, pa je zato sve na Default, golmani kao De Gea će se najbolje snaći u takvoj ulozi.

 

Desni bek je onaj povučeniji bek, koji više razmišlja o defanzivi nego utrčavanjima sa strane. Njegova uloga je da obezbijedi svoj gol time što će uvijek biti na pravom mjestu. Naravno, nije baš maksimalno ograničen, te neko poput Rafaela će se s vremena na vrijeme uključiti u ofanzivu, centrirati ili na neki drugi način pomoći u izgradnji napada.

 

Oba štopera imaju iste instrukcije. Svaka stavka je po Defaultu, na njima je da ne misle puno, već da pokupe loptu od golmana, daju prvom do sebe, najčešće playmakeru, eventualno proslijede do beka koji će pokušati da uradi nešto više po strani.

 

Lijevi bek je onaj koji će više učestvovati u napadu, te mora biti i dosta fizički spreman. Njegova je cijela lijeva strana, nakon što se lijevi vezni igrač pomjeri u sredinu i pruži mu podršku u vidu duplog pasa. Takođe, zbog balansa u igri, mora biti u svakom trenutku spreman da zatvori svoju stranu u defanzivi.

 

Playmaker je igrač koji je blago ulijevo postavljen u odnosu na svoga kolegu. Na njemu je da ne odlazi puno u napad, da preuzme loptu od odbrambenih igrača, da prvi pas, kreće se po svojoj polovini i pruža saradnju svakom od saigrača. Neće imati veliki broj asistencija, ali će njegov procenat tačnih pasova biti veliki. Passing mu nije namješten na Short iz razloga što će u dosta slučajeva biti dosta prostora kada će on moći odigrati dubinski pas za nekog od igrača po bokovima ili neku praćku iza odbrane za jednog od napadača.

 

Drugi centralni vezni je nešto defanzivnije prirode. Mentalitet i Closing Down je identičan kao kod playmakera zbog onemogućavanja protivnika da kontroliše sredinu koristeći neku rupu nastalu zbog nesklada između ove dvojice. Ovaj igrač je tu da pomogne odbrani, zaustavi svaku potencijalnu prijetnju i isticaće se po broju startova po utakmici.

 

Desni vezni igrač će biti onaj kome nije dozvoljeno puno mudrovanja, već je njegovo da po desnoj strani probije, napravi sebi priliku za centaršut i asistira. Valencia je jedan od najboljih igrača na svijetu u toj ulozi, pa će on biti taj koji će imati veliki broj asistencija.

 

Lijevi vezni je nešto sputaniji vezano za uključivanje u napad. Ovaj igrač će prije gurati pas u prostor za napadača ili lijevog beka nego što će centrirati. Ukoliko se sve poklopi kako treba, i ovaj igrač će imati veliki broj asistencija. Njegovo je da se ističe po broju asistencija, ali i golova, koje će postići na svoju ruku, ukoliko se tu nalazi neko sposoban da driblingom sebi stvori prostor.

 

Povučeni napadač ima ulogu da preuzme loptu od veznjaka, proslijedi je drugom napadaču, ali i u velikom broju situacija sam završi napad. Kod njega će lopta provoditi najviše vremena stvarajući pritisak na protivničku odbranu. Po sezoni bi njegov učinak trebao da u najgorem slučaju bude oko 10 asistencija i golova.

 

Istureni napadač je onaj kome se gura taj zadnji pas u najvećem broju situacija. Sposoban da završi i nogom i glavom po sezoni bi trebao biti jedan od najboljih strijelaca lige.

Edited by Fergie
  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Evo kako ja vidim Fergusonov United iz zadnje sezone:

 

- Ferguson je oduvijek bio ljubitelj rigidne filozofije kada je ovakva raspodjela u pitanju. Postoje vrlo objektivni razlozi zbog čega je to tako, rigid daje veliki značaj striktnim instrukcijama i igračima zadatka, a ako se sjetim koliko je Ferguson takvih imao kroz svoju eru, čak i u zadnjoj sezoni onda bi to bio moj izbor. Fletcher i O'Shea su najbolji primjeri pravljenja vrhunskih igrača od malo materijala striktnim zadaćama. Samo je Ferguson mogao izvući iz Fletchera onakve partije i niko više. Danas, odnosno zadnju sezonu je to Jones, ma koliko kvalitetan bio u velikim utakmicama je uvijek bio igrač zadatka.

 

- Ako gledam kompletnu eru Fergusona složio bih se sa default passingom, ali samo zadnja sezona ako je u pitanju onda je passing short. United je peta ekipa Europe po postotku tačnih dodavanja (85,5%), a to se teško može postići sa bilo kojom od opcija osim short.

 

- Teško da je Ferguson oduzimao svu slobodu igračima, to je radilo njegovo shvatanje timske igre, upravo rigidna filozofija koja ima utiacaja na to. Ovdje bih prije odabrao default.

 

- Sa izborom closing downa si mogao riješiti dva pitanja. Pitanje presinga i visine zadnje linije. Kako United nema izraženu brzinu u zadnjoj liniji to uvjetuje da se čitav tim mora braniti dosta duboko, napadači manje pritišću, a vezni red se povlači dublje u svoju polovicu (pisao sam sinoć negdje o tome). Definitivno za mene stand off closing down čime onda ne moraš ručno riktati visinu zadnje linije. Vrlo elegantno riješenje.

 

- Opet i ovaj stick to position mi je sumnjiv. Sa default neće baš puno igrača lutati van svoje pozicije. U Unitedu obično Rooney/Kagawa, Van Persie i eventualno jedno od krila ima dozvolu napustiti poziciju. Poigraj se malo sa ovom instrukcijom pa vidi koja opcija daje dvojici ili trojici slobodu u kretanju.

 

Konačno ja bih stavio kvačicu i na kontra napade jer su one trademark Fergusonovog Uniteda. Rijetko dobru kontru imaju.

 

 

Raspored meni više liči na stalnih 4-4-1-1 sa Rooneyem ili Kagawom između linija u slobodnoj ulozi. Za Rooneya zvanična statistika kaže da je odigrao ogromnu većinu utakmica na AMC poziciji, tom logikom 4-4-1-1 je opcija.

 

Evra je izgubio moć ponavljanja kroz 90 minuta tako da je njegovu dosadašnju ulogu preuzeo Rafael, zbog toga je United imao strašnih problema sve do sredine ove sezone. Znači ja bih zamijenio njihove uloge. Kada igra Ferdinand on je obično BPD, Vidić je klasični tenk štoper.

 

Opet ću se vratiti na one relacije bek-štoper. Valencia-Rafael se strašno razumiju iako obojica vole igrati uz liniju. Po meni neka FB (attack) - Winger (attack) koji prelazi u DW je opcija na desnoj strani.

 

U sredini je Carrick tipični DLP (defend), dok se uloga oko njega mijenja ovisno o igraču. Ako je Scholes onda je DLP (s), Fletcher je CM (d) iako je on idealno BWM, Cleverley je neki BTB i tako.

 

Lijevo krilo je obrnuto krilo, Kagawa kad igra on igra više na terenu, Young bi mogao biti WM.

 

Ako je Rooney na desetci onda je on attacking midfielder (attack), Kagawa je IF (attack). Van Persie je CF (s), Hernandez je Poacher.

 

 

To bi otprilike bilo moje viđenje, ovo tvoje je jako kvalitetno i s nestrpljenjem očekujem da o taktiziranju diskutujemo u četiri oka.

 

 

Edit:

 

Još sam zaboravio reći da je De Gea SK(d). Ferguson je često govorio o tome koliko voli igrati sa loptom u nogama i biti uključen.

 

I da, deep play je najsigurnija uloga za osigurača i cover nekog ofanzivnog igrača. Izgleda nelogično, ali kada se uporede instrukcije i pažljivo pogleda ponašanje tog igrača na terenu ustvari je to tako.

Edited by Fritz
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |