Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Formula za ubojitu kontru ?


Bili Tić
 Share

Recommended Posts

I treba par fizički moćnih igrača naprijed, najviše jedan jak i spretan napadač koji može zadržati loptu dok ne dođe pomoć. Bitno je da obrana ima dobar positioning i mentalne ocjene. Često takve taktike mogu biti odlične ali ih pokvari loš composure, concetration ili decisions pojedinih braniča.

Link to comment
Share on other sites

brzi igrači na svim pozicijama da mogu igrati napadački ,a ako kontra ne uspije da se mogu isto tako brzo orijentirati na obranu...i dobar golman ili obrambeni koji će znati iskoristiti priliku za kontru

Edited by ZakNik
Link to comment
Share on other sites

Kako to Bayern i Borussia tako perfektno izvode ?

1. Imaju kvalitetne igrače.

2. Imaju sistem doveden do perfekcije.

 

Obično ideja oko kontra napada ide od toga da se ekipa povuče, čeka protivnika i onda ga uhvati na krivoj nozi i zabije. Ovo bi bila klasična definicija kontra napada, ali i kontra napada kojeg mogu zaigrati samo slabije ekipe. Zašto? Jednostavno, da bi odigrao ovakvu akciju protivnik te mora napasti, koliko će ekipa u Bundesligi napasti Bayern? Niti jedna, čak ni Borussija u zadnje vrijeme. Dakle ideja kontra napada bi za Bayern bila neizvodljiva? Pogrešno.

 

Ovdje je pitanje pogrešne interpretacije pojmova, jedno je kontra napad, a drugo je tranzicija koja ima dosta različite mehanizme i omogućava i najboljim da je odigraju. Često i komentatori miješaju ove pojmove (ne treba ih kriviti). Ono što omogućava pravilno izvedenu tranziciju je 2. pa 1. iz uvoda u post. Ekipa mora imati jasno definisan sistem igre, definicija se svodi na otvaranje prostora, brzo dodavanje (ne dugo, nego brzo, zato su direktni pasovi po meni promašen izbor) i od prve, loptom u prostor i prema naprijed (brzi tempo). Ključna stvar kod odigravanja tranzicije je ne početi je preduboko igrati, inače je potrebno imati strašno kvalitetne relej igrače koji već imaju viziju akcije u glavi (Gundogan, Scweinsteiger) jer time ostaje puno terena za prevaliti do protivničkog gola, a samim tim se značajno povećava mogućnost greške pri izvedbi iste (zamislite u punom šprintu izmjenjivati dodavanja od prve na četrdeset metara od protivničkog gola i na osamdeset, u drugom slučaju greška visi u zraku). U biti tranzicija nije pojam za sebe, tranzicija ispliva nakon kvalitetnog presinga (čini mi se da je neko kopirao Ivićev tekst o presingu ovdje, dovoljno je njega pročitati da se stvori prvi i krucijalni uslov za tranziciju) i to je jedna od opcija pored Barcelonine tiki-take za nastavak akcije. Da li odigrati brzo ili zaustaviti se i čekati 100% šansu je stvar ukusa.

 

Da ne dužim previše, pokušat ću sumirati rečeno i dati zaključak kako igrati ove stvari u FM-u:

1. Odigrati kvalitetan presing. Presing se igra sa OI ne press more instrukcijom u TI. Dortmund igra presing sa stand offom. Ključ je suziti prostor. High line i stand off je idealan preduvijet za kvalitetan presing.

2. Osvajati loptu visoko na terenu. More aggressive tackling će dati to u kombinaciji sa presingom.

3. Igrati brzim tempom.

4. Igrati kratkim pasovima.

5. Dati igračima dovoljno slobode da izaberu odgovarajuću opciju i dati im dozvolu da izmjenjuju mjesta. Na nepostavljenu odbranu udariti iz različitih uglova je krucijalno.

 

Ova priča bi bila o stvaranju druge tačke (stvaranju sistema), o stvaranju tima mislim da nema potrebe pričati, idealno bi bilo imati 11 najkvalitetnijih igrača za uloge predviđene sistemom.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Na kvalitet kontra napada utiče mnogo faktora, ali dosta toga je već rečeno.

 

U prvom planu je kadar sa kojim raspolažete, nije svak rođen za kontru. Nepotrebno je napominjati da su poželjni brzi igrači koji se ne sapliću oko lopte, dakle, dobro tehnički potkovani. Mozak kontre je u sredini, prvi pas diktira tempo, stranu po kojoj se probija, te traži rupu za napadača. Suludo je pokušavati igrati kontru bez jedne playmaker role, poželjno je DLP, jer ne može jedan Khedira osmisliti dobru kontru, u 90% situacija će njegov izbor pasa biti loš, ili u najgorem slučaju fatalan po sopstveni gol.

 

Drugo što bih naveo je sistem branjenja. To je kompleksan dio igre sastavljen od bezbroj elemenata, ali ograničenost ME-a nam daje za pravo da to tumačimo kroz nametnutu logiku. Fudbal je jednostavna igra, ali je teško igrati na jednostavan način. Bez ikakvih komplikacija, kontradikcija, nepovezanosti napada i odbrane taktika će zablistati. Fudbal nije rukomet pa da se igrači po napadu smjenjuju, već je ključ u tranziciji. Besmisleno je uopšte pokušati izgraditi kontru, ukoliko pokušavate oduzeti loptu takozvanom "igrač na igrača" odbranom. Potrebno je imati igrače na svojim pozicijama, što ne može biti kod takve odbrane, gdje igrači često napuštaju pozicije. Kvalitetna odbrana je 70% kvalitetnog napada, jer dobra postavka u trenutku kada se oduzme lopta vam daje dosta vremena dok se protivnik vrati u željeni položaj.

 

Kvalitet u završnici je stvar uigranosti, što nije odlika "umjetnih" timova. Ne toliko pretjerana aktivnost u prelaznim rokovima je idealna, što pokazuje koliko su svi elementi povezani. Široka igra, brz tempo i što manje trošenja vremena daju dobitnu kombinaciju, ukoliko igrate sa krilima. Nema smisla ići na kontre ako igrate sa 2 napadača, bez ikoga u podršci. Ukoliko imate kvalitet da to odradite, što šira igra ostavlja više prostora za grešku protivnika, ali ne može svaka ekipa iznijeti takvu igru. Target Man je osoba koja je nepotrebna u kontrama, ko još kontru završava centaršutem? Njegov nedostatak brzine ga sputava da da doprinos u ovakvom tipu završnica. Bayern i Dortmund su ekipe koje imaju idealne igrače za kontre: brze igrače i ujedno idealne tehničare po krilima i brzog napadača sa istančanim osjećajem za gol.

 

Moje mišljenje na ovu temu, smorio sam sam sebe pišući ovo! :D

Edited by Fergie
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Besmisleno je uopšte pokušati izgraditi kontru, ukoliko pokušavate oduzeti loptu takozvanom "igrač na igrača" odbranom. Potrebno je imati igrače na svojim pozicijama, što ne može biti kod takve odbrane, gdje igrači često napuštaju pozicije.

Kako napasti ako želiš da igrači odbrambeno uvijek drže svoje pozicije? Meni jedino na pamet pada kao Chelsea u prošlogodišnjem finalu LP. Čim igrač krene u napad napušta svoju poziciju, znači idealan defanzivni oblik pada u vodu, ako napadaš s više igrača (moderne ekipe napadaju sa šestoricom) znači da je defanzivno barem što se zone tiče kolaps. Tu ide ideja o presingu, ''gegenpressingu'' kako ga je Klopp nazvao, ne trčiš dvadeset, trideset metara nazad na idealnu poziciju jer lopta je uvijek brža od igrača nego ideš dva, tri naprijed na igrača i oko igrača s loptom. Protivnik je najosjetljiviji kada tek dobije loptu, zato je brzo vraćanje lopte u posjed ključ modernog nogometa. Marking po ovom sistemu kako ga FM opisuje i shvata je beskoristan. Fleksibilno pomjeranje naprijed čitave ekipe je ključ, bez obzira da li je ona u trenutku 30 metara van svoje pozicije, ako imaju fokus na lopti to je nebitno. To se stvara treninzima, plitko i kompaktno u defanzivi je ključ presinga i brzog oduzimanja lopte. ''Ljuljanje'' prolazi kad je protivnik objektivno brži na lopti i kvalitetniji, ali onda se ide sa idejom kontra napada sa dugom dijagonalom na krilo i centaršutem u završnici, a la Mourinho protiv Guardiole kada je iskorištavao ofanzivno kretanje Alvesa i prostor iza njegovih leđa.

 

Ukoliko imate kvalitet da to odradite, što šira igra ostavlja više prostora za grešku protivnika, ali ne može svaka ekipa iznijeti takvu igru.

Po meni ideja široke igre kao postavka tamo u instrukcijama nije nužna, štaviše uska igra će omogućiti brzo vraćanje lopte u posjed, a onda se protivnik može širiti klasičnim nadbrojavanjem. Primjera radi, jedan napadač, krila, dva vezna i jedan bek će sigurno nadbrojati protivnika, čistim izborom zadaća igrača u PI se to vrlo jednostavno riješi i razvuče se protivnik. Bez obzira gdje je fokus igre nedopustivo je ostaviti čovjeka nepokrivenog, na tu kartu igraju ekipe koje igraju ovakvim stilom.

 

Ništa lično, uvažavam tvoje mišljenje, samo sam osjetio potrebu da opet uskočim sa par stvari.

Edited by Fritz
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1. Mislim da me nisi dovoljno dobro razumio. Ono o čemu sam ja pričao nije bio pressing, već klasična kontra, iliti način na koji se što brže dolazi od svog do protivničkog gola. Pressing je način igre koji vrlo mali broj timova zna da odigra, a kad se on pravilno odradi, pola gola je tu, jer je put ka golu faktički otvoren, ako se lopta oduzme protivničkom štoperu. Ono na šta sam ja mislio jeste povezanost napada i odbrane: ako krilo napusti poziciju trčeći za protivničkim bekom, ko će biti tu da istrči kontru. Kod klasične igre na kontru nema toga, već se čeka najmanja protivnička greška da se kazni, što se naizgled čini jednostavno, ali da ustvari jeste tako, utakmice bi završavale svaka 15+ golova koliko se griješi na terenu. Mislim da ni ja ni ti nismo pogriješili, već da smo samo posmatrali iz različitih uglova.

 

2. Nema svak kvalitet da igra široko, zato tu stoji ova prva rečenica: "Ukoliko imate kvalitet da to odradite...". Sa moje tačke gledišta, to je mnogo efikasnije od igre kroz sredinu, a evo i zašto. Kakva je logika u srljanju kroz sredinu, ako kontra ide, recimo 3 na 3? U tom slučaju bi ta sva trojica trebali biti odlični dribleri i vizionari da bi se podvalila lopta jednome od njih ili uradilo nešto više 1 na 1, kada su 3 štopera na rastojanju 2m jedan od drugog. To je vrlo efikasno ukoliko je u pitanju Barca, Bayern i slično, gdje će se jedan od bekova nasloniti na ofsajd liniju i čekati priliku da ponese loptu prema naprijed. Nije slučajnost što su bekovi takvih timova prvoklasni tehničari, na njima je često da unesu loptu u sredinu i sami završe, u suprotnom to je prodan napad. Ali šta se dešava kada je lopta kod, recimo Kroosa na 40m od gola, a Robben i Ribbery pružaju podršku sa strane? Kroos može da odloži loptu i uradi 10 sklekova dok njemu najbliži igrač dođe u situaciju da mu oduzme loptu. Protivnički štoperi su rašireni maksimalno i najmanja greška bilo kog od štopera daje prostor za završnicu. Dovoljno je da bude 2m od položaja u kom bi trebao biti i daće jednom od krila 30m prostora. Sa takvim zadacima se ne snalazi najveći broj odbrana, ali ni napada, na čemu ja potenciram. Iz ovakve igre korist izvlači par timova na svijetu, kad oni odigraju akciju, čitav svijet aplaudira i čudi se kako npr. Zvezda ne može to! Naravno da ne može, jer nema kvalitet za to. Nihova igra se svodi na to da se neki igrač Donjeg Srema oklizne u balegu i ostavi prostor iza sebe da se ide 1 na 1. Logično razmišljanje trenera je ključ kvalitetne igre, jer neko nestručan može uspostavito nesklad između želja i mogućnosti, što je problem Zvezdine i Partizanove igre.

 

Može se o ovome još koliko ti volja, moja poenta je da će se puno više prostora osvajati po strani, ali po pravilu je lopta kod srednjeg igrača. Vidim da ćemo ja i ti na svaku temu ovako diskutovati, pogledaj kako me crozzer opisao, kao najstrožijeg kritičara! xD

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Bayern i Dortmund igraju kontre? Ne. Oni igraju visoki presing, koji se jedino moze da, ako se taj presing dobro izvodi, ili u milimetar tacnim dodavanjima izbjeci, pa umarati protivnika, ili preskakanjem igre time sto cete poslati vise igraca u napad. I u jednom, i u drugom slucaju ako izgubite loptu na svojoj polovini, u problemu ste. Pitajte Barcelonu.

Tesko je naci neku ekipu koja striktno igra na kotre, ali skoro svaka ekipa ponekad mora tako da igra. Imate primjer u utakmici Chelsea Manchester, gdje obje ekipe igraju na kontre veci dio utakmice.

Fm je dosta prostiji, i dovoljno je imati brza krila i jednog veznog igraca sa run from deep na often, i (ili) neki PPM arrives late ili gets forward.

Link to comment
Share on other sites

Bayern i Borussia su dati za primjer i itekako igraju na kontre, ali ne isključivo na kontre. To su 2 izrazito fleksibilne ekipe i sve rade kolektivno. Između ostalog, kontre su njihovo vrlo jako oružje i u tom segmentu su najjači na svijetu. A sad, kako do kontre dođe, da li povlačenjem na svoju polovinu ili visokim razlomljenim presingom i brzom transformacijim, to je druga stvar i tema diskusije.

Link to comment
Share on other sites

Kotra napad nije ako ti oduzimas loptu na protivnickoj polovini. Kontra napad jeste kada protivnik u fazi napada izgubi koptu, a drugi tim brzom tranzicijom iz odbrane krene u napad. Moderni fudbal mnogo voli presing, ali i dalje su kontre mnogo efikasnije od presinga. Presing pali protiv napadackih ekipa, protiv defanzivnih malo slabije. Evo uzecu za primjer United, koji nema igrace da bi mogao da igra/ nadigra presing/protivnicki presing. A vecina protivnika se po obicaju povuce protiv Uniteda. E sada, protiv postavljene odbrane je jako tesko igrati, s toga se mora dati lopta protivniku da proba napasti, pa ga hvatati na kontre. Dakle, presing je kada oduzimas loptu u procesu kreiranja napada, kontre su kada zaustavljas protivnicki napad duboko u svojoj polovini. Nije svako 3 na 2 kotra napad.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dosta je diskutabilan taj pojam kontre.

Ja bih se zadržao na tome da Bayern i Borussia, posebno teže europske utakmice, igraju na kontre s tim što tijekom utakmice mijenjaju formu i intenzitet kontre/presinga ovisno o rezultatu, kondiciji itd. Ponekad je svih 11 u na svojoj polovini zaključno s Manđom i Lewandovskim, a ponekad prednja petorka zaključno sa Schweinsteigerom i Gundoganom pravi periodični presing par sekundi. Ako ne uzmu loptu brzo ponovo prelaze u defanzivni blok.

Link to comment
Share on other sites

ni jedna ni druga ekipa ne igraju striktno na kontre, ali kad im se ukaže prilika oni to savršeno odigraju i izigraju protivnike kao male majmune u 2-3 dodavanja... nemoguće je igrati 90 minuta konstantno presing, makar da imaš 11 ji-sung parkova u timu... stoga i jedni i drugi se nekad povuku i vrebaju kontru, što nam fm ne omogućava bez mijenjanja kompletnih postavki svaki napad

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Upravo zbog ovakve rasprave sam u svom prvom postu rekao da treba razgraničiti pojam kontre i tranzicije. Naši jezici nisu bogati baš pojmovima kojima se jednoznačno može opisati neki pojam koji je izvorno potekao iz nekog drugog jezika, a da se isti ne posuđuje.

 

Moderni fudbal mnogo voli presing, ali i dalje su kontre mnogo efikasnije od presinga.

Jasno, jer za presing se moraš postaviti proaktivno (čitaj: napadački) što traži godine uigravanja i ponavljanja stvari na treningu, kontrama čekaš protivnikovu grešku, praktično radiš vrlo malo bez lopte osim držanja maksimalne koncentracije da je neki Xavi ne bi provukao između štopera i beka. U prvom slučaju trener pravi igru, u drugom je trener samo reproducira po par poznatih šablona. Zato ne treba da čudi što je Mourinho u desetak godina osvojio naslove u četiri različite države, njegova moć prilagodbe je strašna, a jednostavnom napadačkom igrom bukvalno gazi protivnike koji besmisleno kreću naprijed.

(Sjetite se serije Mourinha sa Benitezom dok je ovaj još bio u Liverpoolu, rijetko kad je Chelsea nadigrao Liverpool, što igrom, a što je još važnije, rezultatski, jer je i Benitez itekako oprezan trener. Sad se sjetite kako je Mourinho sa Interom prošao Bayern u finalu, Van Gaal je tražio i rezultat i igru, na kraju je ostao bez onog važnijeg, rezultata, dobrim dijelom i bez igre.)

 

nemoguće je igrati 90 minuta konstantno presing, makar da imaš 11 ji-sung parkova u timu...

Ivić kaže da može. No nije u krajnjoj konsekvenci ni bitno njegovo mišljenje, sa pravilno odigranim presingom utakmica je gotova do 60., 70. minute. Obično tada ekipe koje baziraju igru na presingu je jednostavno umrtve. Barcelona prije svih, onda i Bayern, Dortmund nešto manje jer Klopp traži surovu akciju čitavo vrijeme.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Malo je takvih timova, koji su u stanju riješiti utakmicu do 60-te minute protiv na papiru jakih protivnika. Zato Evropom ne hara ni Zvezda, ni Partizan, niti će u ovom vijeku, već su na vrhu jedan Bayern, jedan Dortmund, jedna Barca... Ništa komplikovano, odigraš ispravno, dobijaš, ne odigraš ispravno, gubiš, malo je izuzetaka kad na scenu stupa sreća.

Link to comment
Share on other sites

Ne mislim da je problem u Partizanu, Dinamu, Želji ili nekome desetom kao takvom, problem je u nestudioznom pristupu igri. Pogledajte iz dostupnih informacija koliko se struka u najvećim timovima trudi da iz dana u dan apdejtuje svoj sistem igre, da ubaci nešto novo, da usavrši staro. U ovom dijelu Europe je problem nedostatak volje i znanja, XY će se zadovoljiti pobjedom bez ikakve igre, pobjedom nakon 90 minuta obostranog nabijanja lopte preko terena i ne spajanja tri precizna dodavanja. Ovdje su ljudi previše opsjednuti sa ''odmah i sad'', toliko da djecu od 15 godina drilaju kao da će maraton za vikend trčati, da je čak i u najnižem uzrastu pobjeda sve, a malo se pažnje posvućuje studioznom radu, učenju tehnike i taktike još od malih nogu, usvajanju radnih navika koje će sa 20 i nešto dati psihički i fizički spremnog igrača za maksimalne domete. Niko ne ide sa pristupom ''hajdemo ispravno stvari postaviti, bez obzira na rezultate'', jer šta su rezultati u nekoj pionirskoj ligi? Vrlo malo.

 

Njemci od 2000. kroz sve selekcije reprezentativne forsiraju 4-2-3-1 sa fokusom na loptu i onda nekoga čudi što Bayern i Dortmund kao dvije najbolje ekipe iz te zemlje igraju načinom kako igraju. Tabarez u Urugvaju kontroliše i vodi sve selekcije, forsira raznovrsnosti i onda nekoga čudi što Cavani igra lijevo krilo ili što je Urugvaj ispred Brazila na Copi. Ništa čudno po meni.

 

Naravno, postoji tu realni okvir kvaliteta osoblja unutar nekog kluba, što igračkog što trenerskog, ali sumnjam da neko Dinamu ili Partizanu kao objektivno najjačim ekipama svojih liga brani da fokusiraju igru na presingu na loptu, možda ga mogu igrati 30 umjesto 60 minuta, ali sa vježbom dolazi i automatizam ili da neko Dinamu brani da fokusira igru na odbrambenim drilovima kako bi napokon jednog dana izgledali profesionalno u Ligi prvaka umjesto što nabijaju loptu sat vremena i zabiju jedan gol na individualni kvalitet. Nije to nužno ni napadački ni odbrambeni pristup, to je samo postavljanje stvari na svoje mjesto. Kad se niko ne založi za jasan plan i odluči ga do kraja provesti dobije se svo sivilo provincijskog nogometa.

 

Duboko sam otišao u off, izvinjenje.

Link to comment
Share on other sites

Ne mislim da je problem u Partizanu, Dinamu, Želji ili nekome desetom kao takvom, problem je u nestudioznom pristupu igri. Pogledajte iz dostupnih informacija koliko se struka u najvećim timovima trudi da iz dana u dan apdejtuje svoj sistem igre, da ubaci nešto novo, da usavrši staro. U ovom dijelu Europe je problem nedostatak volje i znanja, XY će se zadovoljiti pobjedom bez ikakve igre, pobjedom nakon 90 minuta obostranog nabijanja lopte preko terena i ne spajanja tri precizna dodavanja. Ovdje su ljudi previše opsjednuti sa ''odmah i sad'', toliko da djecu od 15 godina drilaju kao da će maraton za vikend trčati, da je čak i u najnižem uzrastu pobjeda sve, a malo se pažnje posvućuje studioznom radu, učenju tehnike i taktike još od malih nogu, usvajanju radnih navika koje će sa 20 i nešto dati psihički i fizički spremnog igrača za maksimalne domete. Niko ne ide sa pristupom ''hajdemo ispravno stvari postaviti, bez obzira na rezultate'', jer šta su rezultati u nekoj pionirskoj ligi? Vrlo malo.

 

Njemci od 2000. kroz sve selekcije reprezentativne forsiraju 4-2-3-1 sa fokusom na loptu i onda nekoga čudi što Bayern i Dortmund kao dvije najbolje ekipe iz te zemlje igraju načinom kako igraju. Tabarez u Urugvaju kontroliše i vodi sve selekcije, forsira raznovrsnosti i onda nekoga čudi što Cavani igra lijevo krilo ili što je Urugvaj ispred Brazila na Copi. Ništa čudno po meni.

 

Naravno, postoji tu realni okvir kvaliteta osoblja unutar nekog kluba, što igračkog što trenerskog, ali sumnjam da neko Dinamu ili Partizanu kao objektivno najjačim ekipama svojih liga brani da fokusiraju igru na presingu na loptu, možda ga mogu igrati 30 umjesto 60 minuta, ali sa vježbom dolazi i automatizam ili da neko Dinamu brani da fokusira igru na odbrambenim drilovima kako bi napokon jednog dana izgledali profesionalno u Ligi prvaka umjesto što nabijaju loptu sat vremena i zabiju jedan gol na individualni kvalitet. Nije to nužno ni napadački ni odbrambeni pristup, to je samo postavljanje stvari na svoje mjesto. Kad se niko ne založi za jasan plan i odluči ga do kraja provesti dobije se svo sivilo provincijskog nogometa.

 

Duboko sam otišao u off, izvinjenje.

 

Njemački mentalitet je nešto što je jedinstveno, što daje doprinos u svakoj situaciji, nevezano za fudbal. Nama se crno piše zbog onih stvari koje si ti naveo i na koje ja indirektno ukazujem. Naravno da ne krivim nikoga od igrača, već kompletan sistem koji kida kvalitet fudbala u korijenu. Kvalitet škole fudbala se ne sastoji od pomoćnih stadiona sa drenažom i ne znam već čime da se vadimo na sredstva, već je stvar u logičkom pristupu koji nama nedostaje. Svak ima svoje kvalitete, ali ne postoje dva identična mentalna sklopa. Kroz par godina će se, nadam se, pojaviti neki genije (možda i neko odavde sa foruma ;) ) ko će pretočiti naš balkanski inat u nešto dobro, da se zainatimo da dobijamo. Nijemcima nije bila potrebna velika pamet da zaključe da upornost i disciplinovanost ukombinovane sa marljivim radom daju rezultate, ali šta s nama?

 

@Dino: Izvinjenje i s moje strane na offtopicu, ali neke stvari su morale biti rečene. Drago mi je da smo imali ovakvu diskusiju koja će nam svima proširiti vidike i napraviti bolje taktičare od nas!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |