Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

dukearich
 Share

Recommended Posts

Do sad nisam baš pratio Benelux i te lige, ali sa svojim pisanjem i rezultatima si mi (nama) puno približao taj mentalitet. Žao mi je, što kuči nemam printera, da si sve to naprintam i čitam uz doručak, ručak i večeru. Top Klaas.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/14.png

22.11.2011. Arsenal-Ajaks 0-1

 

Golom Lasine Traore u 86. minuti, ekipa Ajaksa je slavila na Emiratima u cetvrtom duelu ova dva tima u protekle dvije sezone i time izjednacila medjusobni omjer.

 

Bio je Arsenal konkretniji u prvom poluvremenu, uprkos samo 41% posjeda imao je pet cistih situacija, ali je Marten Stekelenburg briljirao i drzao svoju ekipu na zivotu. Na poluvremenu holandski sampion konsoliduje redove, prepusta inicijativu rivalu i fokusira se na odbranu, a iz druge prave prilike stize i do pogotka, odnosno pobjede.

 

Olimpik Marsej je slavio kod kuce protiv rumunskog sampiona sa 2-0, te se izjednacio sa Arsenalom na drugom mjestu sa 9 bodova, tri manje od vodeceg Ajaksa.

 

Ronald Gomez: Jedna vrlo cudna utakmica u kojoj sigurno nismo zasluzili sva tri boda. Dosli smo u London da se nadigravamo, ali je stari lisac Arsen to nanjusio, odlicno nas zatvorio i igrao na kontre. Marten nas je drzao na zivotu. Na poluvremenu sa odlucio nesto da promijenim, krenuli smo bez sredine terena i sa tri napadaca i to se na kraju isplatilo.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/1.png

01.12.2011. Posljednji decembar ove godine

 

A ujedno i prvi. Pa vi okrenite kako hocete. Uglavnom ima samo jedan. A u njemu se desavaju vazne stvari. Igramo odlucujucu utakmicu u grupnoj fazi Lige sampiona, igramo De Klassieker, gostujemo u Kupu Holandije u 4. kolu. Mnogo stvari. A stiglo je i mnogo vasih pitanja. Vecina se odnosila na odlazak igraca proslog ljeta, pa cu u ovom "izdanju" pisati o toj temi.

 

Svi vec dobro znate ko je dosao, ko otisao. Krenimo hronoloski. Pred kraj sezone krenula je medijska pompa, kao i inace, rasprodali su nam tim, a ni na pauzu nismo otisli. Te ovaj vamo, te onaj tamo, te svadja, te ultimatumi. Stvarno je tesko nekad citati novine, iskreno, ja preskacem kad dodje do clanaka koji se ticu kluba. Ne mogu te neistine citati. Dobro, priznajem, nekad ih procitam cisto da se nasmijem.

 

Zahtjev za odlazak podnijeli su, kao sto i znate, Aisati i Sulejmani i bili su rijeseni da odu. Nisam im htio praviti problem, dva dana poslije zadnje utakmice vec su nasli novi aranzman. Mislim da smo dobro pazarili, iako mi je zao sto su otisli, bili su pravi timski igraci i imaju jos mnogo prostora za napredak. Tada smo jos trazili stopera, desnog beka i desno krilo. A onda smo odlaskom dva lijeva krila dobro zapeli. Gdje i sta?

 

Smatram da smo uradili odlican posao u prelaznom roku dovodjenjem nekolicine mladih, a opet izgradjenih igraca. Nisu bas bili ni jeftini, ali sta da se radi, pare su tu da se trose, a u dobroj smo finansijskoj situaciji, pa sam odlucio da odrijesim kesu. Negdje oko prvog sestog sjeo sam za sto za Enohom s kojim sam porazgovarao o buducnosti i mojim planovima za njega, a on se nije mogao pomiriti sa tim da nece imati garantovan broj utakmica u sezoni, pa je i on napustio tim. Vrlo jeftino, ali nije bilo puno zainteresovanih ekipa i bolje da smo dobili ista nego imali nezadovoljnog igraca na klupi koji prima platu.

 

Sto se tice Giljerma Ocoe, e tu je mnogo zapleta i raspleta. On je dosao u trenutku kada je otisao Vermer, i trebao je proci pola godine asimilacije u Holandiji prije nego postane prvi golman odlaskom Stekelenburga. Sa njegovim agentom nismo mogli naci zajednicki jezik i mislili smo da je neminovnost njegov odlazak. Ipak, kako je vrijeme odmicalo postajalo je izglednije da ce Marten potpisati novi ugovor. A njih dvojica su top golmani, Marten najbolji na svijetu, Ocoa medju najboljih deset. I da je obrnuto opet bih se odlucio za Stekelenburga, zato sto je dijete Ajaksa i uvijek ima motiv vise da se dokaze, njegova krv svaki put prokljuca za ovaj tim. Bio sam ja spreman Giljermu ponuditi mjesto drugog golmana, ali znam da je bolji od toga, i dogovor je pao da napusti ekipu, ali samo za dovoljno velik iznos. Tu se nasla Sevilja, dobili smo 14 miliona eura i jos pola buduceg transfera, sto je i vise nego prihvatljivo.

 

Posljednji odlazak je bio posljednjeg dana prelaznog roka, kada je klub napustio De Zeuv. To je bio tezak odlazak. Demi je vrlo vazna karika kluba, ali vise ga nismo mogli zadrzati. Ljeto prije je vec zelio da ode, nekako smo nasli kompromis, ali sam mu obecao da mu necu praviti problem ako i nakon godinu dana bude zelio da ide. Nije bilo puno zainteresovanih ekipa, pa tako nismo mogli ni veliku finansijsku korist da izvucemo. To je jedan tezak udarac bio za ekipu, moj najgori transfer kao trenera, ali neke se stvari moraju dogoditi, zar ne? Hvala mu za sve, ispao je gospodin i na terenu i van njega, nadam se da ce nam se vratiti kroz godinu-dvije.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/11.png

08.12.2011. Ajaks remijem osigurao prvo mjesto

 

U jednoj simultanci na Amsterdam areni sampion Holandije Ajaks je ispustio pobjedu nad francuskim Olimpik Marsejom, ali je i sa bodom osigurao prvo mjesto u Grupi E.

 

Napadao je Ajaks od prve minute, ali je Stiv Mandanda bio nesavladiv. U 66. minuti gosti dolaze do vodjstva preko Rikarda Oliveire, a samo tri minuta kasnije Luis Suarez vraca stvari na pocetak, a kasnije ce se ispostaviti da postavlja i konacan rezultat.

 

Drugo mjesto u grupi osigurao je Arsenal minimalnom pobjedom u Bukurestu, dok ce Olimpik Marsej na proljece nastaviti takmicenje u Ligi Evrope.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/10.png

11.12.2011. Herenven-Ajaks 1-4

 

Herenven je na Abe Lenstra stadionu ugostio Ajaks u 17. kolu Eredivizije. Duel dva prvoplasirana tima je u potpunosti opravdao epitet derbija, gledaoci su mogli da uzivaju u pravoj fudbalskoj predstavi, otvorenoj igri, mnostvu lijepih poteza, pet golova i desetak vrhunskih golmanskih intervencija.

 

Gosti su bolje otvorili utakmicu, a preko Traorea stigli su i do vodjstva od 2-0 na poluvremenu. U nastavku je Herenven krenuo jos agresivnije, te je u 58. minuti Papadopulos prepolovio prednost. Sudijska nadoknada donijela je jos dva pogotka, oba u mrezi Lejsala, koji je bas kao i Stekelenburg na drugoj strani briljirao. Strijelci su bili Blanko i Dijego Renan.

 

Nakon nekompletnog 17. kola na tabeli je Ajaks i dalje lider sa 42 boda i utakmicom manje. Drugi je Fejnord sa osam bodova manje, dok trece i cetvrto mjesto dijele AZ Alkmar i Herenven, koji su osvojili po 33 boda, ali je tim iz Alkmara odigrao i utakmicu manje. Utakmicu manje ima i PSV koji je peti sa 31 bodom, koliko je sakupio i sestoplasirani Tvente.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/5.png

16.12.2011. Parovi osmine finala

 

Arsenal London (Engleska) - Panatinaikos Atina (Grcka)

Milan (Italija) - Celzi London (Engleska)

Mancester Junajted (Engleska) - Barselona (Spanija)

Porto (Portugal) - Liverpul (Engleska)

Verder Bremen (Njemacka) - Ajaks Amsterdam (Holandija)

Sahtjor Donjeck (Ukrajina) - Bajern Minhen (Njemacka)

Inter Milano (Italija) - Valensija (Spanija)

Roma (Italija) - Real Madrid (Spanija)

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/8.png

17.12.2011. De Klassieker

 

Dugo nije bilo zanimljivije, na Amsterdam areni u De Klassiekeru ce se sastati dva najbolje plasirana tima lige, dva najveca rivala i sve je spremno za spektakl. Nazalost, jos uvijek gostujuci navijaci nemaju dozvolu za dolazak, pa ce ovaj derbi imati dimenziju manje.

 

Krenimo od gostiju. Ekipa Fejnorda se podigla, u posljednjih 5 utakmica osvojili su 13 bodova, pobijedivsi na tom putu Tvente i AZ Alkmar, te se sa pravom nadaju da mogu parirati sampionskoj ekipi od koje su izgubili 3-0 na otvaranju sezone na De Kujpu. Podsjecamo, tim iz Roterdama je imao mnostvo prigovora na sudjenje na toj utakmici.

 

Ajaks u De Klassieker ulazi nakon prvog ovosezonskog ligaskog poraza. Sa drugom ekipom su porazeni 3-1 u gostima kod ADO Den Haga, te su propustili priliku da se odlijepe na 11 bodova nakon 17 kola. Ipak, i dalje imaju ogromnu prednost i priliku danas da pod vodjstvom Ronalda Gomeza nastave pobjednicki niz protiv najveceg rivala.

 

Obe ekipe za tri dana imaju teska gostovanja u okviru Kupa Holandije. Ajaks ce na noge Tventeu, dok ce PSV ugostiti Fejnord. Sto se tice evropskih utakmica, gosti su se od Evrope jos u avgustu oprostili, porazom od Geteborga, dok je sampion i drugu godinu zaredom zavrsio prvi u grupi Lige sampiona ispred Arsenala. U februaru ce na noge Verderu u osmini finala tog takmicenja.

 

Ekipe su skoro kompletne pred ovaj duel. Kopljanicima nedostaje Eden Azar, koji je van stroja jos od septembra zbog rupture misica, dok gostima nedostaje Arijel Nahuelpan. Pogledajmo koji igraci ce istrcati na teren Amsterdam arene:

Ajaks (4231): Stekelenburg, van der Vil, Toloji, Sako, Emanuelson, Maduro, Kamaco, Blanko, van der Vart, Suarez, Traore. (Rezerve: Luis Giljerme, Vertongen, Dijego Renan, Roj de Jong, Lodeiro, Rodrigez, Adrijano)

Fejnord (4321): Mulder, de Vrij, Vlar, Hofland, Velez, Fer, Lerdam, El Ahmadi, Vijnaldum, de Guzman, Tomason. (Rezerve: Vaterman, Fernandez, van Bronhorst, Bisesvar, Sise, Kum, Senkeveld)

 

9' - Nakon pocetnog ispitivanja snaga prvu priliku imao je domaci tim. Blanko je odlicno prosao po desnoj strani, centrirao na drugu stativu gdje je dobro skocio Suarez, ali njegov udarac glavom odlazi par centimetara preko precke.

11' - Veliku gresku na svojoj trecini napravio je Kamaco, ali Tomason umjesto da se sjuri na gol odlucuje oprobati udarac sa 20ak metara, bez uspjeha i opasnosti po gol domace ekipe.

18' - Stekelenburg je spasio svoj tim. Lijepo je El Ahmadi posluzio Fera koji sutira sa ivice sesnaesterca. Bio je to precizan, ali nedovoljno jak udarac da bi savladao prvog holandskog golmana.

19' - Odmah je odgovorio Mulder na drugoj strani. Degazirao je loptu Stekelenburg iza ledja Fejnordove odbrane, na nju je natrcao Suarez i sutirao iz prve, ali ravno u golmana gostiju. Propala je najbolja prilika.

21' - GOOOL! Van der Vil je probio uz desnu aut liniju i posluzio Blanka koji je usao u sesnaesterac. Argentinsko krilo u dresu Ajaksa zakucava loptu u raslje, Mulder je nemocno samo gledao kako ona ulazi u mrezu. Na opste odusevljenje svih navijaca vodi Ajaks 1-0.

28' - Nova dobra prilika za domace, ali je Kamaco blago sutirao i Mulder nije imao problema da ukroti loptu.

29' - Jos jednom se iskazao golman Fejnorda, van der Vart je lijepo predriblao svog cuvara i kroz sredinu izasao sam ispred gola, pokusao je loptu plasirati u dalji ugao, ali se Mulder protegao i vrhovima prstiju odbio loptu u korner.

40' - Ajaks kontrolise loptu, bez pravih namjera da postigne drugi pogodak. Lerdam ce prvi pozutjeti nakon sto je grubo faulirao Madura na nekih 30 metara od svog gola. Osjeti se frustracija gostujucih igraca, nikako da uspostave igru. Slobodan udarac ce izvesti van der Vart. Kakva parada Muldera! Svi su vec vidjeli loptu u mrezi, ali se golman gostiju jos jednom istakao.

43' - Nova odbrana Muldera, koji se istice u najboljeg pojedinca utakmice. Bio je to novi pokusaj van der Varta iz prekida, ali se 22-godisnji Ervin Mulder proteze i novom paradom sprecava da Ajaks pobjegne na dva gola razlike.

45'+2 - Posljednji pokusaj u poluvremenu imao je Kamaco. Probao je sa preko 30 metara, jak udarac, ali vrlo neprecizan.

 

Na pauzu se ide sa 1-0 za domacu ekipu, koja je imala potpunu dominaciju i mnostvo prilika. Prvo ime utakmice je Ervin Mulder, golman gostiju. Sa druge strane Stekelenburg bez posla u prvih 45 minuta. Po jedna izmjena pred pocetak nastavka sa obe strane, Lodeiro umjesto Madura kod domacih, odnosno van Bronhorst umjesto Lerdama kod gostiju.

 

49' - Ponovo Kamaco sa 30 metara testira udarac, ali jos uvijek nije nastimao nisanske sprave.

50' - Sada je Blanko bio u poluprilici, njegov udarac sa 10ak metara ide visoko preko precke.

57' - De Vrij je drugi igrac kod gostiju sa zutim kartonom. Nakon njegovog starta Kamaco ostaje da lezi i trebace mu pomoc ljekarske sluzbe. De Han vrsi jos jednu izmjenu, te umjesto Veleza na teren salje Kuma.

60' - Van der Vart se izvukao na desnu stranu, lijepo primirio dugu loptu van der Vila i centrirao na prvu stativu gdje je utrcao Suarez, koji umjesto mreze pogadja precku. Nastavlja se inicijativa i dominacija domacih, Fejnord jednostavno ne moze da dodje do daha, a kamoli da izgrade neku akciju.

62' - Posljednja izmjena gostiju, Jon Dal Tomason nije nista pokazao, a stanje na terenu ce probati da promijeni Dijego Bisesvar.

68' - Opet van der Vart nije imao srece sa slobodnim udarcem. Ovoga puta njegov udarac zaustavlja stativa, Mulder je vec bio savladan.

70' - Vijnaldum je utisao Amsterdam arenu! GOOOL! Bisesvar je probao iz daljine, Stekelenburg je dobro odbranio, ali na loptu je natrcao veznjak gostiju i neometan ju poslao u praznu mrezu. Fejnord je ni kriv ni duzan izjednacio. Gomez ce izvrsiti drugu izmjenu, Suareza mijenja Adrijano.

77' - Odlicnu priliku propusta Adrijano nakon centarsuta van der Varta. Fejnord se organizovano brani, domaci su izgubili ritam nakon primljenog pogotka.

84' - Mulder brani pokusaj van der Varta sa 40 metara bez problema.

 

Gotov je De Klassieker. Uprkos potpunoj dominaciji Ajaks nije uspio da slavi. Udarci 27-5 u korist domacih, 60-40 posjed lopte, 7-1 u kornerima, ali 1-1 u golovima. Igrac utakmice je golman Fejnorda Ervin Mulder.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/7.png

20.12.2011. Ajaks preokretom do cetvrtfinala

 

Imao je Tvente dugo prednost od 1-0 do koje su stigli u 8. minuti nakon greske odbrane gostiju. Ajaks je bezuspjesno napadao sve do 83. minute, kada Lasina Traore postize gol nakon kornera Lodeira. Tri minuta kasnije Fredi Kiros zakucava loptu u mrezu za potpuni preokret.

 

Osim Ajaksa svoje mjesto u cetvrtfinalu osigurali su i Utreht, Roda i Telstar. Sutra su na rasporedu preostale utakmice osmine finala Kupa Holandije.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/9.png

22.12.2011. De Klassieker u cetvrtfinalu Kupa Holandije

 

Danas je odrzan zrijeb parova cetvrtfinala Kupa Holandije, a svakako najzanimljivije ce biti na Amsterdam areni gdje ce biti odigran treci ovosezonski De Klassieker.

 

Ajaks - Fejnord

AZ - NAC Breda

Ajaks 2 - Roda

Telstar - Utreht

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/15.png

24.12.2011. Intervju: Ronald Gomez

 

U de Klassiekeru ste odigrali odlicno, ali rezultat je izostao. Kakvi su vasi utisci?

Vrlo frustrirajuca utakmica, potvrdjeno je pravilo da nije bitno ko je bolji, da detalji u ovom derbiju odlucuju. A mi smo imali sve na svojoj strani, trebali smo pobijediti sa bar tri gola razlike. Napravili smo jednu gresku, kada odbijanac nismo rascistili, te su oni iz jedine prave prilike stigli do izjednacenja. Steta sto nismo pobijedili, ali nismo tuzni, pokazali smo kvalitet, te i dalje imamo prednost na tabeli. U kupu cemo se potruditi da se ne ponovi prethodni derbi.

 

Javnosti je veoma zanimljivo to sto Ajaks ima dva predstavniak u zavrsnici kupa. Da li je moguce i finale?

Kvalitet definitivno postoji, te je moguce da nas zrijeb spoji vec u polufinalu, a ni finale nije iskljuceno. Jos od pocetka sezone odredili smo igrace koji mogu da brane boje rezervne ekipe, iako su prvotimci. Oni to odlicno rade u kupu, savladana su vec dva tima iz Eredivizije, ocekujem da ce Dani (Blind, nap.a) sloziti ekipu koja moze da pobijedi i Rodu.

 

Zrijeb Lige sampiona donio vam je Verder u osmini finala. Da li ste zadovoljni?

Na papiru to je najlaksi moguci rival koji smo mogli dobiti, izbjegli smo velicine poput Intera i Mancester Junajteda. A imamo i motiv vise, svi se jos uvijek dobro sjecamo kako smo ispali u osmini finala Lige Evrope prije dvije sezone, kada su nas u Bremenu izbacili zahvaljujuci krucijalnim sudijskim greskama. Smatram da imamo ekipu koja se moze nositi sa svima, pokazali smo to u Londonu protiv Arsenala.

 

Koji su ciljevi za ovu sezonu i koliko je Ajaks udaljen od ostvarivanja istih?

Uprava je zadovoljna. Cilj je da se osvoji prvenstvo, te da prezimimo u Evropi. Moj cilj je trostruka kruna, jer imamo kvalitet za tako nesto. Samo trebamo igrati utakmicu po utakmicu, te raditi na detaljima, otklanjanju sitnih gresaka i dosta paznje posvetiti psiholoskoj pripremi.

 

Tri mjeseca ste bez usluga Edena Azara, odlicnog Belgijanca, koji se pokazao pravim pojacanjem. Da li ce on biti spreman za nastavak sezone?

Mogao je Eden nastupiti jos protiv Herenvena, ali necemo nigdje da zurimo. Bitno je da se povreda sanira u potpunosti. Ako zaigra nespreman mnogo rizikujemo, a za to nema potrebe.

 

U medijima se dugo nagadja o odlascima igraca iz kluba. Da li ima istine u tim navodima? Da li ce neko napustiti tim u januarskom prelaznom roku?

Kao i uvijek postoji interesovanje za skoro sve nase igrace, ali tesko da ce iko doci sa ponudom koja se ne odbija. Igraci znaju da nema odlazaka u toku sezone, nece tu biti nikakvih problema. Sta ce se desiti na ljeto, to ne mogu reci, ali trudimo se da sacuvamo ovu ekipu, koja je mlada i perspektivna, te svake godine sve bolja i bolja.

 

Da li ce ekipa i ove godine ici negdje na zimske pripreme?

Hocemo, ali jos uvijek odlucujemo gdje, kad i kako. Puno je faktora. Ne zelimo da nam se ponovi snijeg od proslog januara iz Turske. Moramo naci i protivnike protiv kojih bi uigravali ekipu i odrzavali formu. Najvjerovatnija destinacija je Juznoafricka Republika, ali jos nista nije sigurno.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/13.png

04.01.2012. Stekelenburg, Toloji, Suarez i Nejmar pred odlaskom iz Amsterdama

 

Postoje informacije da je pomenuta cetvorka zatrazila odlazak iz Ajaksa, te da Ronald Gomez ima glavobolje kako da sacuva ekipu. Mnogi timovi stoje u redu i cekaju osipanje sampiona Holandije, a nema sumnje da bi odlaskom ovih igraca bila pokrenuta prava lavina.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/16.png

06.01.2012. Ajaks nastavlja sa dovodjenjem talentovanih igraca

 

Ronald Gomez na klupi Ajaksa ne sjedi skrstenih ruku i sve cini da privuce najtalentovanije fudbalere svijeta da predju upravo u ovaj klub. Njegova velika pobjeda je sto je uspio da nagovori dvojicu fudbalera da po isteku ugovora na ljeto pojacaju osvajaca duple krune.

 

Brazilski veznjak Vilijan ima 23 godine i bilo je izgledno da ce karijeru nastaviti u Celziju nakon isteka ugovora sa Sahtjorom. Svi mediji sa ostrva su potvrdili ovaj transfer, ali je to ocito bila dezinformacija, jer ce nakon pet godina u Ukrajini da se preseli u Amsterdam. U Sahtjor je stigao iz Korintijansa za 14 miliona eura i bio vazan saraf u ekipi Luceskua kada su Ukrajinci podigli trofej namijenjen osvajacu Lige Evrope.

 

Vec dvije-tri godine traje saga gdje ce karijeru nastaviti Romelu Lukaku. Njegov maticni tim, Anderleht je odbijao sve ponude, a na ljeto ce da izgube jednog od najtalentovanijih svjetskih napadaca bez odstete, nakon sto se 18-godisnjak dogovorio sa Ajaksom. Lukaku je upisao i 13 utakmica za nacionalnu selekciju Belgije, te postigao odlicnih 7 golova.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/15.png

10.01.2012. Nejmar iz JAR-a u Romu

 

Jedan igrac se sigurno nece vratiti zajedno sa ekipom Ajaksa sa priprema u Juznoafrickoj Republici, a to je supertalentovani 19-godisnji napadac iz Brazila, Nejmar. Nakon samo pola sezone u dresu Kopljanika promijenice sredinu, te ce srecu potraziti u italijanskom gigantu Romi. Vrijednost transfera se procjenjuje na 30 miliona eura, deset miliona vise nego ga je tim iz Amsterdama platio prije pola godine. Kratku izjavu povodom toga je dao i trener:

 

Ronald Gomez: Kada nakon pola sezone igrac pozeli da ode, on svojim cinom pokazuje svoj karakter. Neka mu je sva sreca u karijeri, ali nama takvi ne trebaju. Zaradili smo pristojnu svotu novca, a dogovoren je i procenat od sljedece prodaje. Uopste ne zamaram glavu sa tim.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/2.png

11.01.2012. Uspjesna turneja po JAR-u zavrsena

 

Igracki kadar i strucni stab danas su sletjeli na aerodrom u Amsterdamu nakon desetodnevnog boravka u Juznoafrickoj Republici gdje su upisali cetiri pobjede u isto toliko nastupa, bez primljenog pogotka.

 

Supersport Junajted-Ajaks 0-7 (Sanogo, Maldonado 3, Nejmar, Mols, Mvalo ag)

Kajzer Cifs-Ajaks 0-1 (Lodeiro)

Ajaks Kejptaun-Ajaks 0-2 (Traore, Suarez)

Orlando Pirati-Ajaks 0-4 (Van der Vart, Traore 2, Maduro)

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/21.png

14.01.2012. Trener Ajaksa se razvodi

 

Trener koji se vec dugo spominje kao novi menadzer Celzija, Ronald Gomez, je pred razvodom nakon sto je njegova supruga Hristina Ana podnijela zahtjev za raskid braka. Hristina Ana nikad nije istupala u javnost, a dugo je smatrano da njih dvoje imaju idilican brak i porodicu. Imaju i dvoje djece, a postavlja se pitanja sta je navelo suprugu da zatrazi brakorazvodnu parnicu. Njih dvoje nisu htjeli da komentarisu navode, ali donosimo svjedocenje njene prijateljice, koja je htjela da ostane anonimna:

 

"Ana vise ne moze da izdrzi Ronaldovu opsesiju fudbalom. Otkako je dosao u Amsterdam zivi za fudbal, vrijeme koje provodi sa porodicom je minimalno, a cesto uzme Jonasa (sin, nap.a) i sa njim gleda utakmice. Ana to vise ne moze da izdrzi, te zeli da se vrati u Grcku kod svoje porodice."

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/2.png

18.01.2012. Voz je spreman!

 

S obzirom na zeljeznicku infrastrukturu sirom Evrope, kao i cinjenicu da navijaci na gostovanja idu vozom, uprava kluba na icijativu trenera Ronalda Gomeza i uz pomoc Holandskih zeljeznica i Aegona odlucila je da napravi kompoziciju vagona za gostovanja.

 

Potpuno uredjena u stilu naseg kluba, kompozicija ce sluziti za odlazak na gostovanja, a u vozu ce zajedno boraviti strucni stab, igraci, navijaci i prijatelji kluba. Ukupno ima 11 vagona, od kojih je jedan za prijatelje kluba i upravu, dva za igrace i strucni stab, jedan salon za druzenje, jedan restoran/pab i sest vagona za navijace.

 

Da bi navijaci mogli ici na gostovanja na ovaj nacin, neophodno je da se prijave sedam dana prije polaska na nasem sajtu, sekcija Navijaci, a tu pogodnost mogu da koriste svi koji imaju navijacku iskaznicu. Pet dana prije polaska ce biti napravljena lista, a koji su kriterijumi bodovanja mozete vidjeti u istoj sekciji.

 

Ovaj vid transporta ce omoguciti jos vece povezivanje navijaca sa svojim klubom i svojim idolima, te je jos jedan u nizu razvoja Ajaksa kao porodice, kao sto to cesto Ronald Gomez govori u svojim intervjuima i kolumnama.

 

Prvi polazak bice 12. februara, kada ce sa zeljeznicke stanice voz premijerno krenuti put Bremena, gdje nas klub igra utakmicu osmine finala Lige sampiona protiv Verdera.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/8.png

25.01.2012. Ajaks-Fejnord

 

Holandski kup nam donosi treci ovosezonski De Klassieker, medjusobni okrsaj Ajaksa i Fejnorda. Nakon dva ligaska duela, veceras cemo saznati ko ce se bolje snaci na Amsterdam areni i obezbijediti polufinale kupa.

 

Oba tima su bila sigurna na otvaranju drugog dijela sezone, u srijedu je tim iz Roterdama kod kuce savladao Vitese sa 3-0, dok je istim rezultatom vlasnik kup trofeja slavio u gostima kod RKC-a, te tako u dobrom raspolozenju docekuju ovaj susret.

 

Juce su odigrana dva susreta, te smo dobili prva dva polufinalista. Ekipa iz Jupiler lige Telstar je bila vrlo bila prolasku. Od 14. minuta golom Hulsta imali su prednost, i dobro se drzali pod punim pritiskom Utrehta. Ali u sudijskoj nadoknadi Nik de Jong trese mrezu domacih za produzetke, u kojim je jos jednim pogotkom donio gostima prolazak medju cetiri najbolje ekipe. Amsterdam arena je i sinoc bila popriste cetvrtfinala, ekipa Rode je gostovala rezervnoj ekipi Kopljanika, te su jos jedna u nizu zrtava, Jaja Sanogo u 87. minuti donosi pogodak odluke i ulazak Ajaksa 2 u polufinale.

 

Sto se tice vecerasnjeg duela, Ronald Gomez ne moze racunati na dva vrlo vazna igraca. Urbi Emanuelson nije ni putovao u JAR sa ekipom zbog povrede, a ocekuje se jos dvije sedmice nece na teren, dok je Lasina Traore ponovo na africkom kontinentu, tacnije u Gabonu gdje ucestvuje na Kupu africkih nacija. Sa druge strane, povrijedjen je El Ahmadi.

 

Pogledajmo sastave:

Ajaks (4231): Stekelenburg, Renan, Toloji, Sako, Silva, Maduro, Kamaco, Suarez, van der Vart, Azar, Adrijano;

Fejnord (4321): Mulder, de Vrij, Vlar, Hofland, Velez, Bisesvar, van Bronhorst, Fer, Vijnaldum, de Guzman, Nahuelpan.

 

3' - Pocetni pritisak gostiju, ali ne moze lopta u sesnaesterac da udje. Odlicno reaguju Sako i Toloji situaciju za situacijom. Sada je kod lopte Bisesvar, pokusaj driblinga, cisto mu je oduzeo loptu Silva, kratko za Madura koji produzuje do Adrijana. Adrijano ide preko polovine terena, niko ga za sada ne prati, pretrcao je van Bronhorsta, ispred njega su Vlar i Hofland. Kakav magican dribling, Adrijano se sjurio ka golu. Sut! GOOOOL! Cista magija. Brazilac podsjeca na svoje najbolje dane u Italiji. Vukao je loptu sa svoje polovine, prosao pored tri igraca i onda sa 15 metara prosto zakucao loptu u mrezu Muldera, koji nista nije mogao. Ajaks vodi 1-0!

5' - Navijaci skandiraju: "Ne treba nam Nejmar, izdajica, imamo Adrijana, ljudinu!"

6' - Kamaco oduzima loptu na sredini terena, kratko do Azara koji krece po lijevoj strani... Uocio je Adrijana, Brazilac ide ka lijevoj korner zastavici, okret, lopta po zemlji... Suarez! Brani Mulder. Kakvu priliku je propustio Luis Suarez, sa 4 metra nije pogodio.

10' - Korner za Ajaks nakon jos jedne dobre prilike. Ervin Mulder je proslu utakmicu bio fenomenalan, a sada nastavlja u istom ritmu, Azar je uposlio Adrijana u sesnaestercu, a napadac se driblingom oslobadja cuvara kratko gura sebi loptu i pokusava sa 10 metara, medjutim Mulder brani refleksno.

15' - Ajaks ne dozvoljava da lopte bude u posjedu Fejnorda duze od desetak sekundi. To su vec sada duga kombinovanja na sredini, kruzenje oko sesnaesterca i brza transformacija i presing nakon gubljenja lopte. Ne dogadja se nista zanimljivo.

19' - Prva javna opomena, van Bronhorst je dobio zuti karton. Slobodan udarac za domace iskosa sa nekih 35 metara. Kraj lopte je van der Vart. Da li ce centrirati u srce sesnaesterca? Ne, kratko do Azara koji produzuje loptu prema Saku, koji se izvlaci iz sesnaesterca gostiju. Adrijano... GOOOL! Jos jedna raketa u mrezi Muldera. Ali kakav je tek potez napravio Sako, koji je uocio Brazilca par metara iza sebe, te je Azarovu loptu samo proslijedio petom. Amsterdam arena kljuca. Ron Vlar protestvuje kod sudije, smatrajuci da je Adrijano bio u ofsajdu. Pogledajmo snimak. Nema ni govora, zakasnio je Fer i zaspao uz aut liniju gdje je cuvao Suareza. Vlar ce pozutjeti zbog prigovora.

21' - Fejnord je krenuo sa centra, van Bronhorst do Bisesvara, povratna lopta do iskusnog Holandjanina koji pronalazi Nahuelpana. Brani Stekelenburg fenomenalno. Imao je Argentinac u redovima Fejnorda odlicnu priliku, ali sa 10-12 metara nije uspio savladati Martena Stekelenburga.

24' - Sudija pokazuje zuti karton Maduru i pokazuje da mu je to vec treci opasniji start. Sasvim zasluzeno.

32' - Sa 30 metara iz slobodnog udarca probao je van der Vart direktno ugroziti Muldera, ali je golman gostiju priseban i brani lijepom paradom. Korner za Ajaks, upravo je kapiten van der Vart kraj lopte. Na drugu stativu... Adrijano! Brani Mulder... Suarez! Brani Mulder jos jednom. Novi korner za domace. Ervin Mulder spasava Fejnord katastrofe.

37' - Aut za Ajaks sa desne strane. Izvodi ga Renan, kratko do Suareza koji mu vraca loptu. Dijego Renan centrira iz prve, na drugu stativu... GOL! GOL! GOL! Gabrijel Silva glavom zakucava loptu u mrezu, potop Fejnorda na Amsterdam areni.

40' - Van der Vart ce probati probiti lijevu stranu, lijepo, do Azara koji je u punom trku, da li ce stici loptu prije gol aut linije? Hoce, do Adrijana... Suarez! GOOOOL! GOOOOOL! Ajaks demonstrira silu, 4-0 protiv ljutog rivala nakon 40 minuta nakon jos jedne prelijepe akcije. Adrijano se lijepo zagradio i loptu prizemnu loptu Azara vratio do Suareza koji sa ivice sesnaesterca pogadja same raslje.

45'+1 - Precka! Moglo se na poluvrijeme otici i sa uvjerljivijom prednoscu domaceg tima, nakon slobodnog udarca van der Varta, Sako je bio najvisi u skoku, ali sreca nije bila njegov saveznik. Lopta se od precku odbija nazad u polje, Vlar je pocistio, a od Adrijana odlazi u aut.

45'+2 - Oduzeo je Maduro jos jednu loptu na sredini, duga lopta u prostor za Azara koji izlazi jedan na jedan sa Mulderom... Brani Mulder! Bio je sada sebican Belgijanac, Suarez je sa njim istrcao kontru i da je dobio loptu imao bi praznu mrezu ispred sebe. Na sredini terena grub start Fera nad Renanom, bice to novi zuti karton.

 

Apsolutna dominacija Kopljanika u prvom poluvremenu 162. De Klassiekera. Da li moze Fejnord nesto da uradi da popravi utisak, 4-0 je katastrofa, a sa 4-0 moraju biti prezadovoljni, jer je Ervin Mulder odbranio nekoliko zicera, mogao je rezultat biti i gori. Izgleda da Flop de Han vrsi jednu promjenu. De Kler umjesto Veleza.

 

46' - Osjeti se nervoza gostiju. Vijnaldum je njihov cetvrti igrac sa zutim kartonom. Van der Vart je sa linije polovine terena centrirao u srce sesnaesterca... Toloji! Preko gola.

50' - Kontra za Fejnord. Nahuelpan stize loptu prije nego je ona izasla u aut. Povratna lopta za de Guzmana, koji odmah pronalazi Vijnalduma... Jedan na jedan sa golmanom... Los udarac, pogodio je Stekelenburga.

52' - Maduro je odlican na sredini terena, prekida sve i jedan napad gostiju. Ovoga puta je odlucio sam da nesto pokusa, sutirao je sa 20 metara sasvim pristojno, ali Mulder je jos jednom na visini zadatka. Korner za Ajaks.

58' - Jos jedan pokusaj Madura, ovaj put dosta lose, par metara pored gola.

60' - Prva izmjena kod domace ekipe. Maduro je odigrao odlicno, borbeno i sigurno ga Gomez izvodi zbog stojecih ovacija Amsterdam arene, koje se upravo dogadjaju. 18-godisnji Roj de Jong ce uci u igru.

61' - Ne odustaje Ajaks od svoje igre i dalje kontrolisu loptu i kruze oko sesnaesterca trazeci rupu u odbrani ili trenutak inspiracije.

63' - Silva ide po lijevoj strani, centarsut... GOOOL! Adrijano trese mrezu glavom. Fantasticno je skocio izmedju Hoflanda i Vlara i trzajem glavom savladao Muldera. Njegov treci gol, hetrik Adrijana! Publika je na nogama, Ajaks vodi 5-0 protiv najveceg rivala.

69' - Eden Azar izlazi iz igre. Dvadeset minuta da pokaze sta zna imace Dzon Flek, 20-godisnji skotski napadac, koji prvi put oblaci dres Ajaksa nakon sto je juce stigao iz Barselone.

70' - Sako je nepropisno zaustavio de Guzmana, te mu sudija pokazuje javnu opomenu. Fejnord pravi dvostruku izmjenu, teren napustaju de Guzman i Nahuelpan, a umjesto njih u igri su Seku Sise i Igor Kudobjak.

72' - Prvi put nakon 20 minuta priprijetili su i gosti, ali dosta slabo i bezopasno, udarcem Bisesvara sa 25-6 metara.

73' - Van der Vart je posluzio Adrijana, napadac opet juri ka protivnickom golu. Udarac! Precka! Prava bomba Adrijana sa 20 metara, ali umjesto u mrezi lopta zavrsava na precki, gol aut.

83' - Stojece ovacije i za Adrijana koji napusta igru. Zasluzio je to Brazilac, koji se nametnuo u heroja Amsterdama, a veceras je to i potvrdio. Pljesak i pjesma se cuju sa tribina. Nikolas Lodeiro dobija priliku u posljednjih, sa sudijskom nadoknadom, 10 minuta utakmice.

88' - Gabrijel Silva je lijepo pronasao van der Varta, ali kapiten Ajaksa ne pogadja iz ciste sanse. Izgleda da se povrijedio. Ljekarska sluzba ce na teren ukazati pomoc Rafaelu.

90'+2 - Ajaks i dalje kruzi oko sesnaesterca. Lopta ide sa jedne strane na drugu. Kamaco i de Jong kombinuju, Spanac dodaje Fleku. GOOOOL! 6-0! Ajaks vodi 6-0! Gol na debiju za Skota, i to kakav, lijevom nogom u suprotne raslje. Rapsodija na terenu, odusevljenje na tribinama.

 

Gotovo je, Ajaks-Fejnord 6-0, ekipa Ajaksa na najbolji moguci nacin prolazi u polufinale kupa, dok su gosti u nevjerici. Ne znaju sta ih je snaslo. Reklame, pa se selimo u pres zonu gdje ce nas novinar popricati sa trenerom domacih.

 

Vas sedmi De Klassieker i sesta pobjeda, i to na kakav nacin. Kakvi su prvi utisci?

Ne znam sta da kazem, stvarno. Razvalili smo rivala, pokazali da se nismo salili kad smo rekli da smo i proslu trebali da ih natrpamo. Mislim da cemo dugo, dugo slaviti ovakvu predstavu. Pobjedu posvecujem Tomislavu Ivicu, mom mentoru. Nazalost on vise nije sa nama, a znam da bi me on prvi zvao da cestita. (suze) Izvinjavam se, idem u svlacionicu, poslacu vam Adrijana da vam da intervju.

 

Emocije su na najvisem mogucem nivou. Ogromna radost navijaca koji jos uvijek ne napustaju tribine, bas kao sto ni igraci ne napustaju teren. Kao da su osvojili Ligu sampiona, takav je osjecaj ovdje na Amsterdam areni. Idemo ponovo do pres zone, tamo je Adrijano.

 

Hetrik u derbiju, trener vas je izveo da bi dobili stojece ovacije. Kakav je osjecaj?

Divan, neponovljiv. Adrenalin udara kao da smo osvojili Svjetsko prvenstvo ili Ligu sampiona. Znamo koliko navijacima znaci pobjeda nad ljutim rivalom, a tek koliko su ponosni zbog igre i rezultata. Ovakav osjecaj se ne moze kupiti.

Da li ovakva igra ulijeva samopouzdanje u ekipu i daje osjecaj da se moze napraviti nesto vise u Ligi sampiona?

Definitivno. Trener nam je na pocetku sezone rekao da napadamo trostruku krunu, a iz dana u dan, iz utakmice u utakmicu mi igraci sve vise vjerujemo da takvo nesto mozemo napraviti.

Nakon utakmice sa NAC-om igrali ste 6 utakmica, u cak 4 niste, a golovi su izostali. Mnogi su kritikovali trenera zbog prodaje Nejmara i ukazivanja povjerenja vama. Mislite li da ste im sada zapusili usta?

Haha, ma ne. Ne opterecujemo se sa tim. Najbitnije je da ekipa pobjedjuje, a golovi su slag na tortu. Trener ima povjerenja u mene, ja se nadam da sam sada bar malo to opravdao.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/16.png

27.01.2012. Defur u Amsterdamu

 

Trazio je Ajaks dugo pravog veznjaka, nekoliko igraca ih je odbilo i otislo u Rusiju i Njemacku, ali su uspjeli da privole 23-godisnjeg Stivena Defura da dodje u Amsterdam.

 

Defur je dosao iz belgijskog Standarda za pretpostavlja se 12 miliona eura, gdje je boravio pet i pol sezona. Dres Belgije nosio je u 40 navrata, te se tri puta upisao i u listu strijelaca na internacionalnom nivou. Za njega su bili zainteresovani i Liverpul, Sevilja i Zenit, ali je on odlucio da se pridruzi svojim sunarodnjacima i reprezentativnim kolegama Vertongenu, Aldervajreldu i Azaru. Na ljeto ce belgijska kolonija u Amsterdamu biti brojnija za jos jednog clana, podsjecamo talentovani Lukaku stize iz Anderlehta kao slobodan igrac.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/10.png

29.01.2012. Ajaks i AZ sigurni, Herenven tone

 

Odigrano je 5 utakmica 20. kola Eredivizije, a postignuti su sljedeci rezultati:

 

Herenven-Vendam 0-1 (Korf)

Ajaks-Vitese 3-0 (Adrijano 2, Flek)

Roda-Utreht 5-3 (Erviti, Dagano 2, Pavljucek, Rukavitsja - Tadic, de Jong, Titon ag)

NAC Breda-AZ Alkmar 0-5 (Elm, Dembele, Gislason, Poulsen, Martens)

Sparta-Groningen 0-2 (Derijk, Adzilore)

 

Na tabeli i dalje vodi Ajaks, sa 49 bodova, sedam vise od drugoplasiranog AZ Alkmara, a cak 11 od treceplasiranog Fejnorda koji ima utakmicu manje. Isto toliko bodova osvojio je i Groningen. Herenven je peti sa 36.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/1.png

12.02.2012. Putujemo vozom!

 

Ovo pisem, stvari su spremne, cekam da Dani Blind dodje po mene autom, idemo na zeljeznicku stanicu. Sve je spremno za jedno spektakularno putovanje u Bremen, gdje nas ocekuje duel Lige sampiona protiv Verdera.

 

Veoma mi je drago sto je moja ideja usvojena i sto cemo vozom, zajedno sa navijacima i prijateljima kluba, putovati. Siguran sam da ce to biti jedno lijepo iskustvo, te da ce pomoci u motivaciji i raspolozenju igraca, iako kako trenutno igramo, tesko da moze bolje. Vezali smo sest pobjeda nakon zimske pauze, od toga pet u Eredivizije i demoliranje Fejnorda u De Klassiekeru, i to u kupu. Pokazali smo im ko je gazda u Holandiji :)

 

Protiv Verdera cemo probati ostvariti pobjedu vec u prvoj utakmici, imamo kvalitet za to, a podgrijani smo i cinjenicom da su nas sudijske odluke izbacile iz takmicenja, zadnji put kad smo se sastali, prije dvije godine u Ligi Evrope. Putujemo skoro kompletni. Povrijedjeni su samo Mols i Defur, s tim da Belgijanac nema pravo nastupa u takmicenju. Slatke muke ce biti koga izabrati da zaigra u prvih 11, svi daju svoj maksimum i stvaraju magiju na terenu.

 

Po dolasku u Njemacku cekiracemo se u hotel, odmoriti i prespavati, a u ponedjeljak cemo odrzati dva lagana treninga, jedan ujutro, a drugi u terminu utakmice na samom stadionu. To ce biti lagano trckaranje, osjecanje atmosfere i slicno, a trening je otvoren za javnost, pa su i navijaci nasi, koji putuju sa nama vozom, odlucili da posjete iste. Mozda im priustimo i utakmicu od pola sata, u laganom tempu, sa mnogo otvorene igre.

 

Sto se tice transfera, i vise nego zadovoljan sam postignutim. Klub je napustio Nejmar, koji iskreno i ne zasluzuje da nosi dres Ajaksa. Sto je jos sladje, njegovim odlaskom smo profitirali finansijski. Doveli smo cetiri igraca za prvi tim, pa cu vam ukratko predstaviti njih.

 

Na poziciji desnog beka igra Valter Gomez, Argentinac koji je stigao iz Estudijantes La Plate, ima 19 godina, odlican je u oba smjera, ali malo pospor. Odlican izbor za utakmice protiv timova koji ne igraju preko krila ili nemaju brze napadace.

 

Martin Galvan je tek napunio 18 godina, i igra na pozicijama centralnog i ofanzivnog veznog. Kreativan je i nepredvidljiv, dobro igra odbranu, i jedino se lose snalazi po krilnim pozicijama, ali na njima nece ni igrati. Nije nesto poseban ni u skoku, naravno zato sto ima samo 166 cm, sto bi mogao biti mali problem, s obzirom da mi smo cesto u posjedu lopte i vrsimo pritisak, pa je neophodno da vezni igraci mogu odigrati glavom. Ali snace se on vec. Za mladu selekciju Meksika je odigrao 16 utakmica, te postigao cak 9 golova, dok je za Kruz Azul, odakle je dosao, igrao 83 ligaskih utakmica u najjacoj meksickoj ligi.

 

Kada sam cuo da Barselona prodaje Dzona Fleka, igraca koji nam je dugo bio na radaru, nista mi nije bilo jasno. Jos na ljeto 2010. smo ga htjeli dovesti, ali nismo mogli parirati ekipi koja napada evropsku krunu. On je otisao u Spaniju iz Rendzersa, a za godinu i pol je odigrao pristojnih 19 utakmica u Primeri, upisavsi se 13 puta u listu strijelaca. Sa svojih 20 godina, vec je 14 puta nastupao za Skotsku, a u tim mecevima je 6 golova dao. Da je bolji u skoku, rekao bih kompletan napadac, ostale komponente na visokom nivou, a jos ima prostora za razvoj.

 

Odlaskom De Zeuva osjetila se praznina na sredini terena, trebao nam je jedan takav igrac, ali svi za koje smo bili zainteresovani ili nisu na prodaju ili su izabrali druge klubove. Jedan od igraca koji nisu bili na prodaju je i Stiven Defur, 23-godisnji Belgijski veznjak, kojeg smo pratili duze vrijeme. Negdje sredinom januara javio nam se njegov agent, te smo posao brzo zavrsili. Dovoljno je reci: lider Standarda i 40 nastupa za najbolju selekciju Belgije.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/7.png

14.02.2012. Verder-Ajaks 2-1

 

Prva utakmica osmine finala Lige sampiona donijela je dva razlicita poluvremena. Prvo, u kojem su gosti dominirali, vec u prvom minutu preko Azara stigli do vodjstva, a onda propustili tri idealne prilike za povecanje vodjstva. U nastavku je Verder podigao ritam svoje igre sto se i isplatilo, te su golovima Almeide u 52. i 84. minuti u potpunosti preokrenuli i sa prednoscu putuju na revans.

 

Tomas Saf, trener Verdera: Mozemo biti srecni sto smo na poluvremenu gubili samo jedan razlike, ali smo se sa pauze vratili u potpuno drugacijem mentalnom okviru, te smo zasluzeno preokrenuli. Sve cestitke igracima, koji su noseni podrskom sa tribina uspjeli da izbore povoljan rezultat pred revans. Nece nam biti lako na Amsterdam areni, ali vjerujem da mozemo proci i izboriti cetvrtfinale.

 

Ronald Gomez, trener Ajaksa: Ne znam sta se dogodilo sa ekipom. Mozda sam i ja kriv sa svojim govorom na poluvremenu. Mislio sam da ih imamo i da cemo se vratiti kuci sa 2-0 ili 3-0. Ostaje nam samo da analiziramo utakmicu, uocimo greske i pobijedom kod kuce obezbijedimo plasman u naredno kolo.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/11.png

04.03.2012. Ajaks na +13

 

Za razliku od prve utakmice, kada je na gostovanju kod ADO Den Haga izgubio 3-2 sa kombinovanom ekipom, ovoga puta je Ajaks slavio sa 3-0, iako je Ronald Gomez isprobao isti recept. Cuvao je prvotimce za megdan sa Verderom, ali je i bez najboljih igraca lako izasao na kraj sa rivalom. Lasina Traore je postigao jedan gol i dva puta asistirao, Galvanu i Siemu de Jongu. Na ovoj utakmici debitovao je 16-godisnji golman Mohamed Regraguji i postao poslije Klarensa Sedorfa drugi najmladji igrac u istoriji Kopljanika, a jos veci uspjeh je sto je uspio da sacuva mrezu netaknutom.

 

AZ Alkmar je izgubio na gostovanju kod RKC-a sa 1-0, te tako ostao na 52 boda nakon 26 odigranih kola, cak 13 manje od lidera sampionata. Treci i cetvrti, PSV i Groningena su u Erediviziji skupili po dva boda manje.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/7.png

06.03.2012. Ajaks-Verder 1-1

 

U revansu je Ajaks kod kuce savladao njemackog predstavnika i zbog gola postignut u gostima prolazi u cetvrtfinale Lige sampiona. Domaci je bio bolji tim tokom citavog toka utakmice i sasvim zasluzeno prolazi. Gol odluke postigao je Hedvidz Maduro u 23. minuti, dok je posao dosta olaksao crveni karton Danijela Oparea u 62. minuti, nakon cega Verder ostaje sa igracem manje.

 

Ronald Gomez: Prezadovoljan sam prolaskom, ali smo bili dosta losi u zavrsnici i zamalo da primio gol sa igracem vise. Prvo Mertezaker nakon kornera prebacuje okvir, onda Naldo iz slobodnog udarca pogadja okvir gola. Mogli smo lako da ispadnemo, ni krivi ni duzni. Okrecemo se cetvrtfinalu, sljedece sedmice saznacemo rivala.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/5.png

15.03.2012. Parovi cetvrtfinala

 

Real Madrid (Spanija) - Bajern Minhen (Njemacka)

Ajaks Amsterdam (Holandija) - Inter Milano (Italija)

Porto (Portugal) - Arsenal London (Engleska)

Barselona (Spanija) - Celzi London (Engleska)

 

Prve utakmice su na rasporedu 27. i 28. marta, a revansi 3. i 4. aprila.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/9.png

21.03.2012. Polufinale kupa

 

Veceras se dogadja nesto vrlo neobicno u okviru polufinala Kupa Holandije. Sastaju se dva Ajaksa, rezervni i prvi tim, sasvim zasluzeno, nakon sto su i jedni i drugi eliminisali po tri tima iz Eredivizije na putu do najbolje cetiri ekipe u najmasovnijem takmicenju. Prvi tim je imao nesto tezi put, i bice zanimljivo vidjeti ovu utakmicu, koju Englezi popularno nazivaju Intra-squad scrimmage.

 

U finalu na De Kujpu ih ocekuje NAC Breda, nakon jucerasnje minimalne pobjede nad Utrehtom. Tim iz Brede se nada pobjedi prve ekipe, jer ce tako osigurati plasman u Ligu Evrope, iz razloga sto ce Ajaks gotovo sigurno odbraniti sampionsku titulu, te se tako plasirati u Ligu sampiona. Jos uvijek se ceka odgovor UEFA, da li ce mozda tim iz Amsterdama imati dva predstavnika u Evropi, u slucaju da rezervna ekipa osvoji kup.

 

Pred utakmicu vam donosimo izjave trenera Ajaksa, i njegovog asistenta koji vodi rezervnu ekipu.

 

Ronald Gomez: Ovo ce biti pravi praznik fudbala za sve navijace Ajaksa. Ocekujem jednu odlicnu utakmicu, prepunu napadackog fudbala i lijepih poteza.

 

Dani Blind: Potajno smo se nadali ovom okrsaju, ali smo mislili da ce se dogoditi u drugom ili trecem kolu, a ne polufinalu. Svi igraci ce izaci maksimalno motivisani, nadam se da ce navijaci uzivati.

 

Pogledajmo sad i sastave:

Ajaks 2 (442): ter Mate, Postma, Hofman, van der Hejden, Densvil, Fenic, van Bremen, Klaudio, de Vit, Jansen, Bartels. (Rezerve: Regragui, Hidink, Vasenar, Josten, Srier)

Ajaks (4231): Luis Giljerme, Dijego Renan, Aldervajreld, Sako, Emanuelson, Roj de Jong, Siem de Jong, Blanko, Azar, Rodrigez, Traore. (Rezerve: Stekelenburg, Kremer, Gabrijel Silva, Kiros, Suarez, Lodeiro, Adrijano)

 

2' - Iako igraju izmedju sebe, igraci se ne stede. Roj de Jong je zaradio zuti karton nakon samo 100 sekundi.

4' - De Vit prolazi po lijevoj strani. Centarsut. Sve je prebacio, ali uz aut liniju je Postma koji sprecava loptu da izadje iz igre. Kratko do van Bremena koji prosljedjuje loptu do Jansena. Udarac sa 18 metara. GOOOL! GOL! GOL! Kroz ruke Luis Giljermeu, vode rezerve.

10' - Prva prilika za branioca trofeja, Roj de Jong je centrirao sa desne strane, Rodrigez neometan sa sedam metara glavom prebacuje gol.

18' - Oprobao je Rodrigez udaraca iskosa sa 20 metara, vrlo siguran ter Mate.

22' - Korner za Blanka. Reaguje dobro odbrana, izbacili su loptu daleko od svog gola, tamo je Siem de Jong, produzava u sesnaesterac. Sako! Preko gola. Uhvatio je Francuz volej, ali bez opasnosti po gol rezervnog tima.

29' - Jos jedan, peti korner za prvi tim. Opet je Blanko izvodjac. Na drugu stativu... Traore! GOL! Prvotimci dolaze do izjednacenja, najvisi u skoku je bio napadac iz Obale Slonovace i zakucao glavom loptu u mrezu. Njegov 50. gol u dresu Kopljanika.

32' - Postma je bio u odlicnoj prilici da ponovo dovede rezerve u vodjstvo, ali u posljednji trenutak reaguje Dijego Renan i blokira njegov udarac. Prvi korner za drugi tim.

41' - Pritisak vrse Dijego Renan i Blanko po desnoj strani. Bek je uputio centarsut. GOOOL! Van der Hejden je pokusao da otkloni opasnost, ali je glavom matirao svog golmana.

 

Vrlo sturo poluvrijeme je zavrseno na de Tekomstu, rezervnom igralistu Ajaksa. Nismo vidjeli nista od najavljene magije. Tek sedam udaraca, od toga dva rezervista, ali smo vidjeli tri gola. U nastavku ce Blind nesto da mijenja, van Bremen i Klaudijo se nisu vratili iz svlacionice, njihova mjesta zauzeli su Hidink i Vasenar. Sa druge strane, Luis Suarez mijenja Siema de Jonga.

 

48' - GOOOL! Korner Emanuelsona pronalazi Dzeksona Rodrigeza, a kolumbijsko krilo se najbolje snalazi i prebacuje golmana. Ipak nista od pogotka, Rodrigez je odgurnuo Hofmana u borbi za poziciju.

50' - RUUUD JANSEEEN! GOOOOOOL! Golcina! Fenic je dodao do Jansena koji je bio ledjima okrenut golu na nekih 18 metara, odlicno je zagradio loptu i u okretu predriblao Aldervajrelda, povukao par metara i onda zakucao loptu u raslje. Rezultat je 2-2.

53' - Roj de Jong vuce konce na sredini terena. Jedna ostra lopta kroz sredinu... Traore... GOOOL! Fantasticno dodavanje de Jonga, Lasina Traore je ostao oci u oci sa golmanom i rutinski pogodio za novo vodjstvo svoje ekipe. Rud Jansen se izmorio u napadu, mijenja ga Kris Srier. Velike ovacije za 18-godisnjeg napadaca.

58' - Rodrigez propusta idealnu priliku. Nakon centarsuta Renana sa desne strane bio je sam pred golmanom, ali je neprecizan. Ostaje 3-2 za goste.

64' - Dvostruka izmjena. Dijego Renan i Dzekson Rodrigez idu put svlacionice, dok ce Kramer i Kiros dobiti priliku u posljednjih malo manje od pola sata.

70' - Ter Mate je pokazao kvalitet u nekoliko navratu u posljednjih deset minuta, branio je udarce Suareza, Emanuelsona, Kirosa i Azara u dva navrata. Sada ga je spasila precka. Nakon kornera Traore je bio najvisi u skoku.

72' - Opet se istakao ter Mate. Emanuelson je uputio visoku loptu, Traore docekao na volej, ali nema promjene rezultata jer je ter Mate refleksno reagovao. Korner. Emanuelson centrira, sudija svira faul... Penal! Hofman je oborio Traorea, koji ce i pristupiti izvodjenju, trazi svoj hetrik.

73' - Lopta u jednu, golman u drugu stranu... GOL! Lasina Traore je postigao hetrik, rezultat je 4-2.

83' - Traore je mogao do jos kojeg pogotka, ali tako ne misli ter Mate koji briljira.

90' - De Vit dobija karton zbog grubog prekrsaja nad Blankom. Cetvrti sudija pokazuje da ce se igrati jos tri minute.

 

Zavrsen je i drugi polufinalni duel, Ajaks je sa 4-2 pobijedio svoju rezervnu ekipu na gostovanju, te je zakazao duel sa NAC Bredom na De Kujpu 22. aprila.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/12.png

25.03.2012. Ajaks na korak do titule

 

Odigrane su cetiri utakmice 29. kola Eredivizije i postignuti su sljedeci rezultati:

 

Utreht-Ajaks 0-1 (Kamaco)

Fejnord-Groningen 2-1 (Nahuelpan, Vijnaldum - Pedersen)

Roda-PSV 1-1 (Vormer - Lazovic)

AZ-Vendam 4-0 (Vernblom 2, Dembele, Poulsen)

 

Lider Ajaks pet kola prije kraja ima 13 bodova prednosti nad drugoplasiranom ekipom AZ Alkmarom, a cak 18 ispred Fejnorda i Herenvena, koji svoju utakmicu igra danas. Priliku da dodje do trece uzastopne titule tim iz Amsterdama ce imati sljedecu subotu kada se igra De Topper na Amsterdam areni.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/8.png

28.03.2012. Ajaks-Inter

 

Voditelj:Dobrodosli na nas drugi program, pred nama je spektakl koji prenosimo direktno sa Amsterdam arene. Pozdravljam naseg gosta u studiju, proslavljenog reprezentativca Holandije, bivseg clana Ajaksa, Sampdorije, Reala, Intera, Milana i Mancester Junajteda, sada 35-godisnjeg trenera u Ajaksu, gospodina Klarensa Sedorfa. Dobrodosli.

 

Sedorf: Dobro vece i hvala na pozivu.

 

Voditelj: U karijeri ste osvojili cetiri titule u Ligi sampiona, sa cak tri razlicita kluba, branili ste boje i Ajaksa i Intera, igrali ste mnostvo cetvrtfinalnih duela. U kakvom stanju su sada ova dva evropska velikana i ko ima vise sanse za prolazak dalje?

 

Sedorf: Sigurno je da je ovo jedan spektakl za sve navijace. Sastaju se dva giganta, malo sam pristrasan, ali mislim da ce Ajaks ovo proci. Mozda na penale nakon dvije utakmice sa recimo 8 golova. Po 3-1 rezultat. Inter bas dugo ceka na trofej, jos od 1965. i svake godine misle da je to njihova godina.

 

Voditelj: Pogledajmo prilog kako su ove dvije ekipe dosle do cetvrtfinala, kao i neke prethodne Interove sezone.

 

Masimo Morati ima samo jedan cilj sa svojim klubom, da zasjedne na krov svijeta i zbog toga ne zali pare. Ekipa Intera ceka evropsku krunu jos od 1965. godine kada su golom Zaira savladali Benfiku. Prosle dvije godine su dobro igrali, pretprosle su stigli do polufinala kada su izgubili od Barselone, prosle do cetvrtfinala, porazeni su od gradskog rivala. I Barselona i Milan su kasnije gubili finala. Jos uvijek cekaju trecu titulu.

 

Ove sezone ih je zrijeb smjestio u grupu zajedno sa Realom, Zenitom i Debrecinom, i ekipa stvarno nije briljirala. Ostvarili su samo dvije pobjede, protiv madjarskog sampiona, dok su u duelima sa Realom i Zenitom gubili u gostima, a remizirali kod kuce. Samo zahvaljujuci nemoci Rusa, odnosno dobroj igri Debrecina u duelima sa Zenitom ostvarili su drugu poziciju, te su kao nepovlasteni usli u nokaut fazu. Tamo im je zrijeb podario spansku Valensiju koju su u prvoj utakmici u potpunosti nadigrali u Milanu, te ispratili sa cetiri pogotka u mrezi. Revans je bio susta formalnost, ali je i remi 1-1 pokazatelj da se Inter nalazi u boljoj formi nego jesenas. Najbolji igrac ove sezone u Evropi je Mario Baloteli, koji je u sedam navrata tresao protivnicke mreze.

 

Pod vodjstvom Ronalda Gomeza ekipa Ajaksa je ostvarila ogroman napredak. Pred trecom su uzastopnom ligaskom titulom, a u Evropi su povratili ime koje izaziva strahopostovanje. U prvoj sezoni na klupi Gomez je doveo Ajaks do osmine finala Lige Evrope gdje je bolji bio Verder, da bi ih godinu dana kasnije Mancester Junajted u cetvrtfinalu Lige sampiona. Ajaks trazi petu evropsku titulu, prvu nakon 1995. godine.

 

Kao i prosle, i ove sezone Ajaks je upao u grupu u kojoj je nosilac engleski Arsenal. Drustvo su im pravili Olimpik iz Marseja i Steaua. Odlicnim igrama i sa 13 bodova, ukljucujuci i pobjedu u Londonu, klub iz Amsterdama je obezbijedio prvo mjesto u grupi drugu godinu za redom, te je ocekivao lakseg protivnika u osmini finala. Zrijeb im je odredio Verder, a Kopljanici su se osvetili za ispadanje od prije dvije godine, te su na osnovu gola postignutog u gostima prosli dalje. Urbi Emanuelson je bio najbolji u ovogodisnjem izdanju Lige sampiona, odigrao je svih osam utakmica i najbolje je ocijenjeni igrac, a upisao je i tri asistencije.

 

Voditelj: Italijani su podigli formu u proljetnom dijelu, upisali su pet vezanih pobjeda u ligi i sada zaostaju samo bod za vodecim Milanom na tabeli. Pobjeda nad Valensijom je znacajno podigla samopouzdanje. Mogu li slaviti i na Amsterdam areni?

 

Sedorf: Sigurno da mogu, ali tu se pita i Ajaks. Gomez je dobro pripremio ekipu, do najsitnijih detalja, a upravo ce ti detalji i inspiracija pojedinaca odluciti utakmicu.

 

Voditelj: Da li taj silan novac koji je Morati ulozio u ekipu i trazenje najveceg klupskog trofeja moze biti veliki pritisak na igrace?

 

Sedorf: Ne bi trebao da bude, jer to su profesionalci i takve stvari ne treba da uticu na njihovu igru. Iako, zna biti nezgodno kada predsjednik kluba udje u svlacionicu i direktno ili indirektno trazi dobar rezultat. To moze biti kontraefekat.

 

Voditelj: Mnogo je igraca koji veceras nece nastupiti. Domaci tim ne moze racunati na Defura, zbog njegovog igranja za Standard u Ligi sampiona, Rafael Toloji i Kamaco su suspendovani nakon sto su protiv Verdera zaradili po trecu javnu opomenu, a Gabrijel Silva je povrijedjen. Sa druge strane, gosti imaju velikih problema u napadu, povrijedjeni su i Baloteli i Eto, poluspic Kutinjo, kao i Mariga i Kambijaso na sredini terena. Listu povrijedjenih igraca zakljucuje rezervni golman Pelicoli. Oni najvjerovatnije nece biti dostupni ni za revans. Koliko je to tezak udarac?

 

Sedorf: Ogroman. Nedostaje im pet prvotimaca, sigurno je da su svi igraci svjetske klase i bice zanimljivo vidjeti kako ce Zoze Murinjo sastaviti ekipu. Ostao im je samo jedan napadac, Keirison, koji je proslog ljeta stigao iz Barselone, te briljira u Seriji A. Moze li se pokazati i na evropskoj sceni ostaje da se vidi.

 

Voditelj: U podne je odrzana konferencija za medije, a oba trenera su imali zanimljive izjave. Pogledajmo.

 

Zoze Murinjo: Dolazimo u Amsterdam bez bitnih igraca, ali dolazimo po pobjedu. Respektujemo rivala, ali Ajaks je dosta neiskusna ekipa, pokazacemo im kako se igra na iskustvo i na pobjedu. Ocekujem jednu dobru utakmicu, i naravno, da navijaci tuzno i ljuto napuste tribine po zavrsetku. Znamo odakle nam prijeti opasnost, zatvoricemo prilaze golu, ali necemo se zatvoriti u potpunosti, nego cemo disciplinovano napadati.

 

Ronald Gomez: Zoze mnogo prijeti, ali moze mu se, osvojio je vec ovaj trofej i zna kako se igraju velike utakmice. Mi se njih ne plasimo, mi smo klub sa vecim renomeom, mi smo osvojili jedan trofej vise, dobro, ne mi, ali klub jeste. Nemamo cega da se bojimo, ostvarili smo svoj cilj, sada mozemo donekle opusteno u glavama odigrati ovaj duel. Ako se svi budu pridrzavali zadataka i budu koncentrisani na terenu, nema razloga da ne slavimo.

 

Voditelj: Zoze u svom stilu, Ronald Gomez je uradio ono sto niko nije ocekivao, uzvraca u stilu Murinja, da li ce se zapetljati u njegovu igru rijeci i pritiska ostaje da se vidi. Pogledajmo koji igraci ce nastupiti veceras i koje formacije su spremili treneri.

 

Ajaks (4231): Stekelenburg, van der Vil, Aldervajreld, Sako, Emanuelson, Maduro, Roj de Jong, Suarez, van der Vart, Azar, Adrijano. (Klupa: Giljerme, Vertongen, Renan, Hartman, Blanko, Lodeiro, Traore)

Inter (4312): Cezar, Maikon, Soukros, Lusio, Kivu, Mota, Stankovic, Muntari, Snajder, Farfan, Keirison. (Klupa: Feraro, Dzudzak, Kvarezma, Bejns, Santon, Barneta, Krisetig)

 

Voditelj: Niti jedan trener nije odustao od svoje formacije, koju su koristili u toku cijele sezone. Iznenadjenje je mozda to sto je Gomez stavio de Jonga u igru, 18-godisnjak je igrao manje utakmice ili ulazio sa klupe. Sigurno veliki ispit za njega. Gdje ce se voditi najveca bitka na terenu?

 

Sedorf: Mislim da ce bitka na sredini terena biti najvaznija. Obe ekipe su stavili defanzivnije igrace u srce veznog reda, pa se moze ocekivati zatvorenija varijanta, manje prilika, do sansi ce se najvise dolaziti iz kontranapada i preskakanjem zadnje linije. Tu je bitna brzina i snalazljivost. Sto se tice Roja de Jonga, on se pokazao izuzetnim veznjakom ove sezone, sigurno nije u prvom timu bez razloga.

 

Voditelj: Glavni sudija je Endi Robinson iz Nortemptona. 30-godisnji engleski sudija je ove sezone pokazao kvalitetu, sudio je neke vazne utakmice, ne pravi velike greske, dobro se krece po terenu i sve vidi. Sigurno jedan odlican izbor za ovakvu utakmicu. Selimo se na prijenos uzivo, vidimo se ponovo na poluvremenu, kada cemo sa gostom analizirati najzanimljivije detalje.

 

3' - Prva poluprilika pripada gostima, prva odbrana golmanu Ajaksa. Brzu kontru izveo je Inter, Keirison je primirio jednu dugu loptu, povukao dvadesetak metara i posluzio Farfana koji iskosa sutira iz prve, ali se istakao Stekelenburg.

5' - Azar je usao u odlicnu priliku, ali je u trenutku dodavanja de Jonga bio u ofsajdu. Ispravna odluka sudije.

13' - Pokusaj Suareza sa 18 metara, blokirao ga je Lusio, drugi korner za domace.

21' - Mota je oduzeo jednu loptu na sredini terena, a onda je onda preko Snajdera i Farfana stigla do Keirisona na lijevoj strani. Brazilac je centrirao, Mota je istrcao kontru, najbolje skocio, ali nije pogodio okvir.

27' - Emanuelson i Azar kombinuju po lijevoj strani i pomalo komplikuju. Azar se oslobadja Maikona driblingom, posluzuje van der Varta, ali kapiten Ajaksa ne pogadja metu sa 15 metara.

36' - Vesli Snajder je oprobao udarac, ali njegov reprezentativni kolega Stekelenburg sa lakocom kroti loptu koja je putovala 25 metara.

Poluvrijeme!

 

Voditelj: Vrlo sturo prvo poluvrijeme smo gledali. Ajaks je imao kontrolu nad loptom, cak 59 posto, ali bez ozbiljnih prijetnji po Zulija Cezara, dok je Inter pokusavao iz kontranapada, mozda su bili i blizi pogotku.

 

Sedorf: Definitivno. Murinjo igra svoju igru, zatvorio je prilaze golu i Inter ceka pravu kontru. Ocekujem neke promjene kod domacih, jer ne pronalaze recept kako da dodju u poziciju za udarac.

 

Voditelj: Sudija na nivou, bez diskutabilnih situacija, opravdao je povjerenje. Kako ce se odvijati nastavak utakmice?

 

Sedorf: Ovo podsjeca na jesenas i utakmicu Ajaksa u Londonu, kada su u prvom poluvremenu imali igru, ali Arsenal preko kontri sanse. Gomez je tada pronasao recept, vjerujem da ce i sad. Ako Ajaks veceras ne primi pogodak, bice vrlo blizu plasmanu u polufinale.

 

Pocinje drugo poluvrijeme, dvostruka izmjena kod domacih, iz tunela nisu izasli van der Vart i Adrijano, u igri su Blanko i Hartman.

53' - Stankovic je probao sa ivice kaznenog prostora, ali loptu salje par metara pored lijeve stative.

55' - Novi pokusaj iz daljine, ovaj put Farfan je sutirao direktno iz prekida, sa 30 metara i jos jednom bez opasnosti po gol Ajaksa.

61' - Udarac Snajdera brani Stekelenburg. Igra se izmedju dva sesnaestera, Ajaks bez suteva, dok Inter svoje napade zavrsava udarcima van kaznenog prostora.

67' - Stankovic je jos jednom testirao Stekelenburga sa velike udaljenosti, izgleda da igraci Intera ne mogu do gola iz daljine, golman Ajaksa sve brani.

68' - Dvije izmjene se spremaju. Gomez vrsi svoju posljednju, nakon svega 20ak minuta na terenu izlazi Blanko, a ulazi Lasina Traore. Sa druge strane Santon mijenja Kivua.

75' - Nakon dugo vremena priprijetio je i Ajaks. Suarez je izveo slobodan udarac, najvisi u skoku bio je Sako, ali i njegov udarac ide visoko.

79' - Udarac Madura sa 35 metara je bio preoptimistican, lopta je otisla koji centimetar preko precke, ali je Cezar bio na mjestu i spreman da intervenise. Domaci igraju bolje u posljednjih deset minuta.

84' - Prvi zuti karton u inace fer i korektnoj utakmici. Suarez je bio u prodoru, a Lusijo zakasnio i klizecim startom pokupio Urugvajca. Stoperu Intera je ovo treci karton, nece moci igrati revans, to ce biti veliki hendikep za italijansku ekipu. Izlazi Stankovic, ulazi Krisetig, i Murinjo zatvara utakmicu, vidi da se Ajaks trgnuo.

86' - Veliku gresku de Jonga i Madura nije iskoristio Inter. Mota je uzeo loptu na sredini, poslao u prostor, a na nju je natrcao Santon. U situaciji 4 na 3 imao je mnogo rjesenja, a izabrao najgore, pokusaj iz daljine. Zoze Murinjo je ljut, galami, nalazi se uz crtu.

90'+2 - I Azar je pozutio nakon ostrog starta nad Muntarijem.

90'+3 - Vrlo ostra postaje utakmica, usli smo u posljednji minut, a Maikon je srusio Hartmana na polovini Ajaksa. Bice to jos jedan karton. Kratko kombinuju domaci, start sa ledja Santona, Suarez pada, ali sudija ne svira prekrsaj. Brzo ide lopta, Keirison! Brani Stekelenburg! Prvu pravu priliku smo vidjeli tek sad, u posljednjim sekundama utakmice. Imace Inter jos jednu priliku, korner. Ubacuje Snajder, Traore intervenise. Kraj utakmice!

 

Voditelj: Velika utakmica zavrsila je bez golova, sa tek jednom pravom prilikom u trecoj minuti sudijske nadoknade. Sigurno je da se ocekivalo vise?

 

Sedorf: Pa i ne. Vidjeli smo formacije na pocetku. Inter je neutralisao svaku prijetnju, ali nisu imali ostrinu da probiju zadnju liniju Ajaksa, pa su se morali zadovoljiti udarcima iz velike daljine. Neki drugi dan mozda bi nesto i uslo, danas ne. Realan rezultat.

 

Voditelj: Igrac utakmice je Urbi Emanuelson. Odigrao je jos jednu odlicnu utakmicu u Ligi sampiona.

 

Sedorf: Urbi se ove sezone pokazao kao najbolji lijevi bek u Evropi. Igra odlicno, obavlja i defanzivne i ofanzivne zadatke na visokom nivou, puno trci, zatvara. Danas nije bio opasan po gol protivnika, ali je neutralisao desnu stranu Interovog napada, nismo niti jednom vidjeli da ga je neko prosao ili mu pobjegao.

 

Voditelj: Nas reporter je na terenu Amsterdam arene, cini se da je pronasao sugovornike.

 

Tako je, kraj mene je igrac utakmice Urbi Emanuelson. Cini se da je ovo dobar rezultat nakon malo losije prikazane igre?

Emanuelson: Zadovoljni jesmo, nismo primili gol, to nam je bio prvi cilj. Inter je odlicno odigrao defanzivno, i nismo imali rjesenja za njihov dvojni blok. Ne bih se slozio da smo lose odigrali, samo niti jedna ekipa nije popustila defanzivno.

Upravo je Klarens Sedorf rekao da ste se nametnuli u najboljeg lijevog beka u Evropi. Prijaju li takvi komplimenti i da li postoji jos mjesta za napredak?

Emanuelson: Naravno da prijaju, Klarens je legenda Ajaksa, legenda mnogih klubova, legenda Holandije. Mnogo mi je savjeta dao i zbog toga sam mu zahvalan. Uvijek smatram da mogu vise i trudim se da budem bolji.

Hvala. Sada cemo popricati sa golmanom, Marten je imao mnogo posla veceras. Djelovali ste sigurno na golu, sacuvali ste svoju mrezu, cestike.

Stekelenburg: Hvala. Ja sam bio samo posljednja linija odbrane. Citava ekipa je odlicno radila defanzivno i mrezu smo sacuvali zajednickim snagama. Vjerujem da to mozemo ponoviti i u Milanu, te se plasirati u polufinale.

Mislite li da Ajaks moze stvarno napasti trostruku krunu?

Stekelenburg: Zasto da ne? Prvenstvo smo prakticno vec obezbijedili, u kupu imamo jedan jos mec, sve snage fokusiramo na Ligu sampiona, neoptereceni smo, nemamo pritiska i to je jos jedan vazan segment igre. U Milanu cemo ici na pobjedu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/15.png

01.04.2012. Ajaks sam sebe pobijedio u De Topperu

 

Ekipa PSV-a je ni kriva ni duzna slavila u gostima kod Ajaksa sa 1-0. Imali su domaci u utakmici 30. kola Eredivizije nevjerovatnih 68% posjeda lopte, 26 udaraca na gol, 10 u okvir, 2 pogodjene precke, 13 kornera, ali bez uspjeha, nisu mogli savladati igraca utakmice, golmana gostiju Andreasa Isaksona. Gol odluke pao je u trecoj minuti sudijske nadoknade, jedan bezopasan napad gostiju presjekao je Valter Gomez i poslao povratnu loptu svom golmanu, vrlo jaku i nepreciznu, Luis Giljerme nije imao sanse.

 

Ronald Gomez je na ovaj De Topper izveo izmiksanu ekipu, bez prvotimaca koji su igrali protiv Intera u srijedu ili koje planira za utorak. Nije uopste pogrijesio, ali jednostavno njegov tim nije imao srece. AZ Alkmar igra svoju utakmicu danas, a ukoliko ne pobijedi, Ajaks ce osvojiti svoj treci uzastopni naslov.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/14.png

04.04.2012. Ajaks u polufinalu!

 

Spektakl na Djuzepe Meaci zavrsen je remijem 2-2, a zbog golova postignutih u gostima ekipa Ajaksa ce nastaviti takmicenje u Ligi sampiona.

 

Prvih pola sata bilo je furiozno, obe ekipe su usle otvorenog garda, a vec u 1. minuti Inter dolazi do prednosti. Spektakularnim volejom sa preko 25 metara Muntari pogadja same raslje. Rani pogodak nije pokolebao goste, stvaraju nekoliko dobrih prilika prije nego je van der Vart zakucao loptu u mrezu iz slobodnog udarca u 11. minuti. Sedam minuta kasnije potpuni preokret, Eden Azar genijalnim dodavanjem ostavlja samog Lasinu Traorea pred golom domace ekipe, a napadac iz Obale Slonovace rutinski loptu sprovodi u mrezu. Do poravnanja i kasnije ce se ispostaviti konacnog rezultata dolazi u 28. minuti kada Snajder sa ivice sesnaesterca jakim i odmjerenim udarcem matira golmana Kopljanika.

 

Iako je do kraja bilo nekoliko prilika sa obe strane, rezultat se nije mijenjao. U 78. minuti trener Ajaksa vrsi trostruku izmjenu, u potpunosti zatvara utakmicu i od tog trenutka uzbudjenja nije bilo. Domaci su bili nervozni i agresivni, u drugom poluvremenu su zaradili cak sest zutih kartona, od kojih je jedan bio i drugi zuti za Maikona, te je Brazilac otisao pod tus u 86. minuti.

 

Veliki uspjeh holandskog sampiona, a sinoc su zajedno sa njima i fudbaleri njemackog Bajerna obezbijedili plasman fantasticnom igrom i pobjedom od 4-0 nad madridskim Realom, totalno preokrenuvsi 2-0 za Spance iz prve utakmice. Veceras se igraju jos dvije utakmice, obe u Londonu, Arsenal na Emiratima docekuje Porto, dok ce Barselona na megdan Celziju. Prosli utorak bilo je 2-2 i u Barseloni i u Portu.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/1.png

05.04.2012. San se nastavlja

 

Jos malo, jos samo tri utakmice, 270 minuta i moguci produzeci nas dijele od dizanja trofeja namijenjenog najboljoj evropskoj ekipi. Zasluzili smo ga. Svojim radom, pozrtvovanjem, zeljom. Zasluzili su ga nasi navijaci. Peti trofej, stalni trofej u vitrinama kluba, to je nas cilj.

 

Povratak vozom iz Milana postalo je moje najdraze nefudbalsko iskustvo vezano za fudbal. Zvuci paradoksalno, zar ne? Ali tako je. Vjerujem da su svi uzivali, u stvari znam da su svi uzivali, vidio sam im lica, vidio sam srecu u ocima. Bilo je to prelijepo putovanje, a tek docek na zeljeznickoj stanici.

 

Nije mi bitno koga cemo izvuci iz sesira za polufinalni duel. Pokazali smo da se sa svima mozemo nositi. Ostali smo jos mi, Barsa, Arsenal i Bajern. Nakon polufinala ostace jos dva kluba, a jedan od njih bi trebao biti Ajaks. Nadam se da cemo revans igrati kod kuce, da sa navijacima na Amsterdam areni proslavimo ulazak u finale.

 

Nakon duela na Djuzepe Meaci postao sam siguran da mozemo do vrha, iako sam oduvijek vjerovao u to. Ovom prilikom pozivam navijace da proslavimo titulu u nedjelju, pobjedom nad Herenvenom na Amsterdam areni.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/5.png

06.04.2012. Polufinale Lige sampiona

 

Arsenal London (Engleska) - Bajern Minhen (Njemacka)

18.04.2012. Emirates stadion, London

24.04.2012. Alijanc arena, Minhen

 

Ajaks Amsterdam (Holandija) - Barselona (Spanija)

17.04.2012. Amsterdam arena, Amsterdam

25.04.2012. Nou Kamp, Barselona

 

FINALE

19.05.2012. Alijanc arena, Minhen

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/7.png

08.04.2012. Ajaks sampion!

 

Ekipa iz Amsterdama je po treci put u nizu osvojila Erediviziju. U 31. kolu na Amsterdam areni savladali su Herenven sa 2-0, a pobjedu je orkestrirao njihov kapiten, Rafael van der Vart koji je bio strijelac prvog i asistent kod drugog pogotka kada se Lasina Traore upisao u listu strijelaca.

 

Tri kola prije kraja Ajaks ima 10 bodova vise od drugoplasiranog AZ Alkmara koji je sakupio 65, koji je pred osiguravanjem drugog mjesta i plasmanu u kvalifikacije za Ligu sampiona. Od treceg do sedmog mjesta je velika guzva, Groningen ima 58, NAC Breda 54, a izmedju njih su Fejnord, PSV i Herenven.

 

Tvente je sa pet bodova vise od Utrehta na osmoj poziciji, poziciji koja vodi u plejof za Evropu. Na dnu je Vendam sa 10 sakupljenih bodova u 31 kolu, pet bodova vise ima Ekselzior, tako da ce ekipama koje su ove sezone usle u Erediviziju plejof za opstanak biti maksimum. Sesnaestoplasirani tim je Vitese, imaju 22 boda, odnosno cetiri manje od prvog iznad crte, NEC-a.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/11.png

12.04.2012. Spalir u Alkmaru

 

Mnogo toga igrace i navijace Ajaksa podsjeca na proslu sezonu. Otvorili su ligu Da Klassiekeru, grupnu fazu Lige sampiona zavrsili korak ispred Arsenala, a trofej u Erediviziji proslavljaju spalirom igraca AZ Alkmara na DSB stadionu.

 

Ipak, ova sezone se razlikuje od prosle. Sampion Holandije je prosao cetvrtfinale, a u polufinalu ce igrati sa braniocem trofeja, ekipom Barselone, koja je ucestvovala u tri prethodna finala i dva puta dizala pehar u zrak. Prosle sezone je Ronald Gomez poslao juniore i rezerve u Alkmar i neslavno zavrsio, 4-0 bilo je za domace. Juce je pak poslao prvu ekipu, sa izuzetkom povrijedjenih igraca, i demolirao domacina, 4-1 golovima Azara, Traorea, van der Varta i Adrijana. Utjesni pogodak postigao je Dzermejn Lens.

 

Ronald Gomez: Prosle godine smo im poklonili bodove, ove nismo htjeli. U subotu cu poslati juniore na teren, protiv Heraklesa, u utorak nam pocinje fanaticnih osam dana. Izmedju dvije utakmice sa Barsom igramo finale Kupa Holandije. Odlicno smo raspolozeni i to smo i danas pokazali.

 

Dik Advokat: Nama je trebala pobjeda, ne njima. Mozda je to i razlog ovakvog podbacivanja, mislili smo lako cemo, a onda kad smo primili rani gol igrali smo u grcu. Moramo se skoncentrisati na preostale dvije utakmice, jos uvijek imamo 4 boda prednosti i ne smijemo ih ispustiti, u pitanju je plasman u Ligu sampiona. Docekujemo Utreht i Fejnord, to nisu lagane utakmice, ali sam uvjeren da cemo zabiljeziti barem jednu pobjedu, ako ne i dvije.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/10.png

18.04.2012. Ajaksu oteta pobjeda

 

Sa pravom je nakon utakmice bio ogorcen Ronald Gomez nakon utakmice polufinala Lige sampiona sinoc. Bio je Ajaks bolji tim, ali je uz malo srece i puno sudijske pomoci Barselona slavila sa 3-2.

 

Napao je domaci tim od prvog minuta i nije prestajao do posljednjeg sudijskog zvizduka. Napravili su nesto sto niti jedna ekipa u posljednjih pet sezona nije, sveli su Barselonu na 40% posjeda lopte, dominirali su, a to pokazuju i sljedeca dva statisticka podatka: udarci 18-8 u korist Ajaksa, korneri 6-1.

 

I sve je krenulo kao u snu, vec nakon 40 sekundi na semaforu je stajalo 1-0 za Ajaksa. Azar je lijepom loptom koja je presjekla odbranu pronasao Adrijana, a Brazilac se prvo driblingom oslobadja Pikea da bi zakucao loptu u jednu stativu, ona se odbija do druge i na kraju zavrsava u mrezi. Vec u 9. minuti rezultat je 1-1, Zervinjo uz pomoc precke pogadja sa 20ak metara. Potpuni preokret donosi Leo Mesi iz ciste situacije nakon sto ga je posluzi Ibrahimovic u 27. minuti, da bi upravo Svedjanin pogodio za 3-1 pred istek poluvremena. Ali kako? Rukom, kao Maradona. Protestvovao je citav stadion, ali bez uspjeha.

 

Nadu Ajaksu vratio je Adrijano svojim drugim pogotkom u 57. minuti, nastavio je domaci tim sa napadima i postigao gol za 3-3 u 85. minuti kada je pogodio rezervista Nikolas Lodeiro iz neposredne blizine, pomocnik je podigao zastavicu zbog ofsajda koji nije postojao.

 

Ronald Gomez: Uh, ovo mi je najtezi poraz u karijeri. Nadigrali smo Barsu njihovim oruzjem, ali nismo imali srece, a igrali smo protiv 16 ljudi, ne 11, jer su sudije bile na strani katalonske ekipe. Zbog ove izjave ce me sigurno kazniti ljudi iz UEFA-e, ali me zaboli ona stvar. Pokradeni smo, ponovo. Ibra da je dao gol rukom, Lodeiru su ponistili cist pogodak, a da tek ne pricam o situacijama 50-50, kada su uvijek isli u korist Barselone. Znam ja de je Barsa igrala tri finala u nizu, da su marketinski podobniji od nas. Znam sve, u fudbalu se sada sve vrti oko para. Na Nou Kamp idemo sa nemogucom misijom, pobijediti evropskog sampiona na njegovom terenu sa dva gola razlike. Nema predaje, ako napravimo podvig pokazacemo Evropi da nam niko ne moze nista, pa cak ni kada ima sudije na svojoj strani.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/13.png

23.04.2012. Trofeji ostaju u Amsterdamu

 

U reprizi Kupa Holandije od prosle godine, na De Kujpu je ekipa Ajaksa odbranila duplu krunu. I ove godine NAC Breda je pruzila dostojan otpor, ali su Kopljanici slomili utakmicu u drugom dijelu spektakularnim golovima Defura i Roja de Jonga, da bi Lasina Traore u sudijskoj nadoknadi postavio konacnih 3-0. S obzirom da je tim iz Amsterdama odbranio duplu krunu, NAC ce kao i prosle godine kao finalista holandskog kupa obezbijediti plasman u Ligu Evrope.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/15.png

26.04.2012. Barselona-Ajaks 2-0

 

Golovima Ibrahimovica i Mesija ekipa iz Katalonije je potvrdila pobjedu iz Amsterdama i izborila novo, cetvrto uzastopno finale Lige sampiona. Tamo ih ceka Bajern Minhen, koji ce biti nezvanicni domacin, posto se finale igra na njihovom terenu. Nije Ajaks sinoc zakazao, bili su ravnopravna ekipa, ali je Barselona prosla dalje nakon ovog dvomeca na osnovu individualnih kvaliteta njihovog udarnog dvojca.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/2.png

28.04.2012. Ronald Gomez odlazi!

 

Na jucerasnjem sastanku gospodin Ronald Gomez, koji je sa velikim uspjehom vodio ekipu u protekle tri sezone, nas je obavijestio da se na kraju sezone povlaci iz trenerskih voda, te nas zamolio na sporazumni raskid ugovora. S obzirom sta nam je sve pruzio nismo ga mogli odbiti. Sutra ce u Roterdamu na gostovanju Sparti voditi ovu ekipu po posljednji put.

 

Mnogi su imali sumnje u Gomeza kada je postao menadzer naseg kluba, ali ih je on u kratkom roku sve demantovao i pokazao da je vrhunski strucnjak, kao stvoren za Ajaks. U tri sezone osvojio je isto toliko ligaskih titula, te po jedan trofej manje u kupu i superkupu. Ekipa se u tom periodu finansijski stabilizovala, postala igracki i strucno jaca, te povratila sjaj imena Ajaksa na evropskoj sceni.

 

Ovom prilikom izrazavamo svoju neizmjernu zahvalnostu nasem treneru, prijatelju, clanu porodice. Kad god pozeli da se vrati u klub docekacemo ga rasirenih ruku.

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/RG/1.png

30.04.2012. Hvala!

 

Kada sam prije nekoliko dana odlucio da se privremeno povucem iz fudbala nisam mogao zamisliti da kakav cu ispracaj imati i to u Roterdamu, kao i u vozu na povratku u Amsterdam. Hvala vam svima, za sve lijepe trenutke koje smo imali tokom proteklih 1000 dana. Bili su to moji najljepsi dani.

 

Nazalost, morao sam donijeti ovakvu odluku. Fudbal me izjedao i prijetio da ce mi oteti porodicu, a to ne mogu dopustiti. Pokazao sam svima da sam strucnjak za fudbal, ali sada moram ponovo sebe, ali i druge uvjeriti da sam jos bolji otac i suprug. Neke stvari ipak moraju biti prioritet.

 

Uvijek cu vas se sjecati, redovno vas posjecivati i nadam se da mi nista ne zamjerite. Ja sam uvijek davao 110% sebe za ovaj klub, a sada kada osjetim da ne mogu vise u istom ritmu, najpostenije je da odem, dok smo na vrhuncu.

 

 

 

 

 

---

 

Eto ga. Dosao je kraj. 127, slovima: stotinu dvadeset i sedam stranica u MS Wordu kodiranog teksta, znaci bez slika. Tri sezone, puno zanimljivih utakmica, igraca, situacija. S obzirom da je slabo citana prica nemam motiva da nastavim pisati dalje. Pozdrav i do sljedeceg citanja. Moze katanac.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Nisi pisao uzalud, da znaš. :wink:

 

Čestitke na tome i na trofejima. Ne stavljaj save u koš, nadam se, da češ se vratiti.

 

Znam vrlo dobro da nije pisano uzalud, bilo je par pratilaca, koji su i razlog zasto sam nastavio poslije prve, a onda i druge sezone. Hvala vam na paznji.

 

Trofeji su dosli, ali nije UCL, a bila je tako blizu, malo me i sudija iznervirao u prvoj utakmici, izgleda da je reputacija bitna. U Holandiji je svirano vise u nasu korist, dok u Evropi konstantno protiv nas...

 

Save ne ide u kos, nastavljam ga igrati. Jos sam i preuzeo mladu selekciju Holandije, iako sam imao prihvacenu ponudu za Belgiju i njihov A tim, ali kontam se prvo okusati u omladincima, probati uzeti evropsko prvenstvo za mlade. A sa Ajaksom je jasan cilj, back-to-back UCL trofej. Igracu dok to Ajaks ili neki drugi tim ne ostvari. Barsa je bila blizu u ovoj trecoj sezoni, ali primise gol u 93. iz ofsajda i izgubise na penale od Bajerna. Sve se vraca, sve se placa.

 

Poz

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |