Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

FC Southampton: Kad Sveci krenu naprijed


Dino151
 Share

Recommended Posts

http://i.imgur.com/rfqLDX0.png

 

http://i.imgur.com/dZUiQZ4.png

 

 

Southampton FC je osnovan 1985. godine. Po osnivanju su se zvali St. Mary's YMA, a tokom svoje istorije su još jednom menjali ime do trenutnog naziva koje je prisutan od 1897. godine. Klub je osnovan od strane crkve St. Mary Engleske muške mlade asociacije.

 

U svojoj istoriji ovaj klub se i ne može pohvaliti velikim brojem trofeja. Vredno pomena je da su uzeli po jedan FA Cup, Carling Cup i Community Shield. Ostali osvojeni trofeji su amaterski.

 

Southampton je bio jedan od osnivača Premier League, a sa ispadanjem su se suočili prvi put posle 27 godina na kraju sezone 2004/2005. U narednoj sezoni malo je nedostajalo da ponovo ispadnu iz lige, ali su se nekoliko kola pred kraj probudili i obezbedili opstanak u Championship-u. Kroz idućih par godina, klub je teško financijski i rezultatski živio.

 

8. jula 2009. godine klub je prodat Markus Liebherru. Prvo što je uradio Markus jeste da je doveo novog trenera, na mesto prvog trenera postavljen je Alan Pardew koji je dobio i dosta sredstava za pojačavanje tima. Oko 3 miliona eura je potrošeno na nova pojačanja, više nego bilo koji tim u League 1.

 

U toj sezoni Southempton je uspeo da osvoji Cup Football Trophy dobivši u finalu Carlisle United sa 4:1, a promociju te sezone nisu uspeli da izbore jer su završili na 7 poziciji sa samo sedam poena manje od play-off zone.

 

U sezoni 2011/2012. klub je ponovo zaigrao u Championshipu, a zahvaljujući dobrim pojačanjima iste sezone je i uspeo da izbori promociju u Premier League, prvi put nakon sedam godina od ispadanja iz elite. Na kraju te sezone u Championshipu zauzeli su 2 poziciju sa 88 poena. Danas su hit Premierlige, pobjede protiv Chelsea,Citya,te Liverpoola, te sjajna igra oku vrlo lijepa za gledati postali su simboli ovogodišnjeg Sotona.

 

The Saints Academy je nadaleko poznata u Engleskoj. Iz te akademije su izašli između ostalog i: Theo Walcott, Alex Oxlade-Chamberlain, Wayne Bridge, Gareth Bale, Chris Baird, Nathan Dyer, Andrew Surman, Adam Lallana...

 

Hampshir derby je popularni naziv za utakmice između Southamptona i Portsmoutha. Ova dva kluba su veliki rivali, a u međusobnim utakmicama Southampton je uspešniji. Zanimljiva priča je od Ward-Prowseu, najvećem talentu Southamptona danas, momak navija za Portsmouth,a novi dres Southamtpona.

 

Vredi pomenuti i da je najviše utakmica za klub odigrao Terry Paine (815), dok je najviše golova postigao Mick Channon (228). Najmlađi debitant u istoriji kluba je Theo Walcott koji je debitovao u Championshipu za ovaj klub sa 16 godina i 144 dana.

 

http://3.bp.blogspot.com/-WH9EqsQw8jQ/UOb7jhTasSI/AAAAAAAABBY/8uEN-92RGsU/s1600/St+Marys+Panoramic.jpg

 

Svoje utakmice Southampton igra na "St Mary's Stadium". Kapacitet je 32,689 sedećih mesta. Southampton na ovom stadionu igra od 2001. godine. Prethodno je klub igrao svoje utakmice na "The Dell". Stadionom često odzvanja pjesma: "When the Saints go marching on".

 

http://i.imgur.com/B8N8UTd.png

 

http://www.dodaj.rs/f/d/aP/2avDqBjF/soton.png

 

http://i.imgur.com/wJWSx7C.png

 

http://i.imgur.com/UwA8VPa.jpg

http://i.imgur.com/jynmvcq.jpg

 

Golmani: Legendarni Poljak Artur Borucje vaš prvi izbor i jedini pravi konkurent za poziciju vratara jer zamjena od 35 godina u Kelvinu Davisu koji više nije na nivou da brani kao prvi vratar. Boruc je odličan vratar,ali istodobno i veliki rizik, jer je kikser, odnosno može obraniti fantastično, drugu već očajno i koštati vas bodova.

 

Golmani ocjena: 7/10

 

Preporuka transfera: Preporučam dovođenje mladog Plamena Ilieva ukoliko savez dozvoli isto, odlična zamjena za već sada ''veterane'' u vašem klubu i mogao bi vrlo brzo uzeti i prvo mjesto. Moj prvi pick bi bio Fraser Forster, koji je na novom patchu odličan, a i jeftin.

 

Obrana: U obrani imamo nekoliko odličnih mladih igrača visokog potencijala. Najpriije bih izdvojio talentiranog Luke Shawa te Nathaniel Clynea. Ipak, mjesto lijevog beka uzet će Fox, a centralni braniči će biti Yoshida te Forren. Sredinu obrane treba pojačati, novca imate za dovoljno kvalitetna pojačanja. Zamjene bi u početku trebale biti preko Fontea, Richardsona do Shawa kojeg sam već spomenuo kao jedan od najvećih talenata u ekipi. Forsiranje Shawa je pod "muss", Forren je odličan tutot njemu, Clyne je odličan wing-back i njega treba također forsirati.

 

Obrana ocjena: 7/10

 

Preporuke transfera: Bekovske pozicije su odlično pokrivene pa se treba baciti na dovođenje kvalitetnijeg srednjeg braniča, a to se može dobiti u Dannyu Batthu koji je odličan, a uz to mu ne treba radna dozvola. Milošević,Dragović,Clark,Tomkins, su također odlična pojačanja.

 

Vezni red: Nedvojbeno najbolji dio momčadi gdje glavnu ulogu ima fantastični Gaston Ramirez. Još su u veznom redu Schneiderlin i Davis pa tako stvaramo pravo ubojiti trokut u sredini, dok su krila Puncheon i Lallana dosta solidni, ali dovoljno dobri da konkuriraju za prvi tim s obzirom da je momčad dosta ''sakata'' na tim pozicijama. Zamjene će biti James Ward-Prowse kao najveći talent u klubu, Cork te Mayuka, to je to što se može izdvojiti od igrača. Na slici ovdje imate po FM verziji idealan sastav, ali po meni bi bilo bolje da se orijentirate prema zadnjem veznom Schneiderlin,Cork, ispred njih Rodriguez,Lallana te Ramirez, te u napadu Lambert.

 

Preporuke transfera: Klubu je potreban destruktivac, nešto tipa Kara,Adam Vass,Wanyama,Lowe(Blackburn),i onda imate sjajnu ekipu u sredini,na to poslije dodate Ox-a, i imate ekipu za san svijeta.

 

Vezni red ocjena: 9/10

 

Napad: Prvi izbor u vrhu napada je Rickie Lambert, iskusni napadač koji i nema veće konkurencije u napadu. Rotacija njega i Jay Rodrigueza bila bi odlična za mladg napadača kako bi se vidio razvitak.

 

Napad ocjena: 8/10

 

Preporuke transfera: U napadu, možda i najbolje riješenje je Tony Watt, mladi i potencijalno jedan od najboljih napadača Premier lige. Kroz nekoliko sezona razvije se u odličnog poachera, samo treba redovno dobivati priliku i razvitak neće zaostati. Wilfried Zaha je sjajan igrač, kao vjerovatno i Jordan Rhodes, moja preporuka, igrač stvarno vrhunske klase i odličan golgeter.

 

 

 

 

Preporuka taktike:

 

http://i.imgur.com/w64kC6m.jpg

 

Ako pogledamo malo na vezni red i trojac Davis-Schneiderlin-Ramirez onda možemo zaključiti da igra se mora temeljiti na njima. Dodavanja ne bih niti skraćivao niti produživao, klasična dodavanja i brži tempo kako bi prodori kroz sredinu ili preko krila bili šro ubojitiji.

Bekovima treba dati dosta slobode pošto su veoma hitri i mogu pridodati napadu, a vezni red treba što više kontrolirati igru. Koristio bih fluidnost igre i dao igračima više slobode na terenu, a obrana bi bila zonska i opreznija.

 

 

 

http://i.imgur.com/HDnMWeS.png

 

Kratko i jasno: Baziranje na "novim" Baleovima, OX-ima, Walcottima, jer talenta u ovom klubu neće nedostajati.

 

Imam iskustva igranja sa ovim klubom, MP je 17. mjesto, a vi ako malo bolje se pripremite, možete završiti čak i u borbi za Europu.

Naglasili smo neke savjete u igračkom dijelu, te taktici, i to bi vam trebalo pomoći da se dobro pripremite za ovaj izazov.

 

Financije nisu nešto što će biti vaš problem, kao ni reputacija, imati će te veliku mogućnost da kupite i sastavite vrlo kvalitetnu momčad koja će se boriti za svaki trofej.

 

 

http://i.imgur.com/R5pITQP.png

 

Kao dva najveća dodatna izazova:

Vratite Balea, Walcotta, i OX-a, osjetite tu čar igranja FM-a, forsirajte mlade "Svece", i sretno vam bilo.

Pozdrav sa St.Marya.

 

radili još:

SlobaGrobar

Madridista

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Trenutno igram s njima, sredina sezone, 8 mjesto.. obavezno dovesti napdaca, Jay Rodriguez je ocajan, Lamberta kada krene trpa golove..al ga cesto zatvore i nema ga, jer je i spor dosta. Stoper jedan obavezno, Foren je samo dobra zamjena nista vise.. ja sam doveo Battha i postao je kljucan igrac. Zamjena za desnog beka isto.. Clyne kad se umori, vi zamjene nemate, Richardson je katastrofa od igraca. Lijeva strana je bolja, mada je Shaw premlad za prvi tim, Fox je onako standardni igrac, nista posebno.. mozete a i ne morate to krpiti.

 

Boruc je odlican, al sam doveo Hasagica za svaki slucaj ;)

 

 

I da dodam, ovog Mayuku probajte prodati pa dovesti nekog konkretnijeg igraca.. posto se za ovog ne zna sta igra, niti je dobar ko napadac, niti kao krilo.. pf, igra ako mora :D A vrijedi 4 mil, pa..

Edited by Cornell
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |