Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Presing i Tomislav Ivić


Madridista
 Share

Recommended Posts

PRESING igra bila je, a posebno je danas aktualna i biti će sve vise u opticaju. Teoriju svaki trener mora znati kako bi je primijenio tijekom treninga i da u potpunosti vlada materijom. Zato se na terenu rade vježbe koje objašnjavaju:

 

Kako na najlakši i najbolji nacin doci do presinga u igri?

 

Kako pobijediti boljeg od sebe?

 

PRESING se u suvremenom nogometu pojavio poslije zonske igre koja je davno bila prisutna i igre “čovjek na čovjeka”. Njemačka je bila najbolji predstavnik. Kasnije je došlo do velikog razvoja nogometa sa kvalitetnim pojedincima koje niko nije mogao striktno cuvati. Vratila se igra zoni (na preuzimanje) i ona nije bila dovoljna, igrači su “oslobođeni” i nije se obraćala pažnja na rasporede, igrače, kvalitetu … i došlo je do PRESINGA NA LOPTU.

 

Svaki trener koji želi primijeniti presing stil igre mora vladati njegovim zakonitostima. Ukoliko ne vlada rad ce biti prazan i igrači neće znati šta se od njih zahtjeva. Kada teorijski ovlada, lako je na terenu od nogometaša zahtijevati tocno ono sto treba.

Nije dovoljno reci: MOMCI, DANAS ĆEMO IGRATI PRESING!

 

Mora se vladati zakonitostima unutar njega, da bi ga igrači lakše "naučili" i mogli primijeniti na terenu. Zato postoje:

 

http://1.bp.blogspot.com/-nT9eX6YNQ0Y/UC_DhmYmrQI/AAAAAAAAAD0/jLAEk_cC1I4/s400/7.jpg

 

ZAKONITOSTI i PRINCIPI PRESINGA kojima morate vladati da bi se upustili u taj rad i igru :

 

1. MORA SE IGRATI U PLITKOJ FORMACIJI – To istovremeno podrazumijeva i usku formaciju. Kada snimak “odozgo” pokaže teren često su dva tima u 30 metara i to je slika prvog preduvjeta. Radi se na treningu i podrazumijeva automatski takvu postavku na utakmici.

 

2. FAZA TRANSFORMACIJE KOD IZGUBLJENE LOPTE – Ako izgubite loptu prilikom napada,stanete na trenutak i poslije dijela sekunde se trznete i krenete nazad, to je već kasno. Igrači koji oduzmu loptu sada su spretni, brzi i odmah idu u napad.

 

Zato je transformacija iz stanja napada u obranu (i obrnuto) vrlo važna i ako nemate brzinu u takvim situacijama teško je igrati i "ući" u presing.

 

Ovdje je riječ o transformaciji igrača koji je imao loptu, izgubio je, ali i tima (naročito igrača do njega). Ako jedan zakaže (bilo koji) onda svi ispadaju iz igre i obrnuto. Ako onaj koji je izgubio loptu uspije da se transformira u stanje obrane, bez podrške ostalih (pozicioniranih iza njega) i on će ispasti iz igre.

 

Transformacija se dugo radi, mukotrpno vježba. Da bi tim imao transformaciju mora se brzo vracati u osnovni raspored, posebno kod prekida, jer iz njega počinje presing do osvajanja lopte. Izmišljao sam vježbe i svašta radio i nije išlo dok nisam dobio igrača (Brane Oblak) sposobnog da u igri “tri boje” obavi brzu transformaciju u oba smjera. Bez njega je uvijek bio neki zastoj na treninzima i utakmicama. Kada su ga vidjeli na treningu igrači su imali živu sliku i točno su znali kako trebaju igrati i svi su transformaciju lako prihvatili.

 

3. ZAJEDNICKO ISTOVREMENO KRETANJE – Ako jedan krene, a ostali ga ne prate – gotovo je! Ako svi kreću, a stoji onaj koji je izgubio loptu – kraj! Posebno danas kada ima igrača sposobnih za precizna dodavanja od 50-70 metara. Kretanje mora biti zajedničko, istovremeno, po svim linijama i to je tim koji brzo reagira i loptu lako vraća u svoj posjed.

 

4. ČITANJE NAMJERE PROTIVNICKIH DODAVANJA – Možete zahtijevati sve prethodno i da funkcionira, ali ako nema čitanja namjere protivnika (koji mijenja pravac kretanja lopte u odnosu na igrace) onda - odlazite u prazno!

Procentualno se čitanjem igre oduzima najviše lopti. Danas igrači još uvijek sporo reagiraju. Prime loptu, pogledaju pa tek onda dodaju. Sam pogled odnosi vrijeme i to je znak za protivnika kakve su mu namjere.

 

Tada ga je lako “pročitati”, izaći ispred napadača, "presjeći" dodavanje i oduzeti loptu. Postoje igrači sposobni da “čitaju”ali, mada rijetko, ima i nogometaša koji “čitaju” i na “trećega”.

 

To su igrači koji “puštaju svog” (kad izgube loptu) i blokiraju treceg i oduzimaju loptu vršeci udvajanje.To je ogromna kvaliteta jer “treći” vec ima igraca koji ga čuva, a sa udvajanjem nema šanse da primi loptu. Danas je teško oduzeti loptu kad je vec u posjedu igrača i zato se sve bazira na oduzimanju lopte prije primanja lopte.

 

5. SUSTAVNO TRČANJE ZA LOPTOM – na treningu, kad igrač preda loptu nastavlja trčati kako bi je oduzeo. Treba potencirati i stvarati tu naviku.

U suvremenom presingu igrac je i dalje daleko od svog gola, ali više nema velike primjene zaleđa koji je bio 12. igrač, uz golmana koji je znao pratiti i "čitati" igru.To je bio plitki, a sada je na cijeni duboki presing, jer treneri ne žele ostavljati prostor iza leđa defanzivnih igraca i malo je ofsajd zamki.

 

6. POVRATNA TRKA ZA LOPTOM – Zato što sada loptu više oduzimaju igrači sa povratnom trkom nego oni koji direktno idu na igrača.

 

U dubokom presingu, radi opreza, mora se poštovati povratna trka. Dobar primjer je Chelsea u formacijama 4-3-3 ili 4-5-1 gdje ofenzivni igrači (Duff, Drogba, Robben, Gudjonsen...) imaju sjajnu povratnu trku koja je suho zlato presinga i bez nje se ne može praviti obrana, niti poći u napad ako nemate igrača sposobnih da posijle izgubljene lopte naprave povratnu trku.

 

7. ZALEÐE (OFFSIDE) – Vjerujem da će se vratiti u situacijama kada rival bude igrao “povratne lopte” ili paralelna dodavanja. Ko se prvi vrati ofsajd zamkama napraviti će kvalitetnije rezultate, jer nogometni elementi nestaju i vraćaju se u opticaj.

 

8. IGRA VRATARA – Izlazak i igra u napadu (degažiranje) su dva najvažnija elementa. DEGAZIRANJE (oko 80 metara) je jasan signal da devet igrača trči na loptu.

 

9. AGRESIVNOST NA LOPTU (SVIH 10 IGRACA) - Ukoliko jedan od zakona ne funkcionira sve pada u vodu.

 

ZAŠTO JE DOŠLO DO ZONSKOG I PRESINGA NA LOPTU?!

 

Kada se napravi taktika protiv rivala to je igra u kojoj se sve normalno odvija sve do momenta kada neko primi gol. Od tog trena igra više “nije normalna”, jer dolazi do poremećaja. Tim koji je poveo čuva to blago – tim koji gubi mora “izaći” da bi osvojio loptu, krenuo u napad i eventualno izjednačio. Ovo je posebno došlo do izražaja kod bodovanja za tri poena.

 

Po dolasku u Anderlecht, tim koji je igrao zonsku obranu i kontranapade, morao sam postepeno mijenjati stil. Naime, oni su se cim izgube loptu povlačili na svoju polovinu, cekali grešku i iz kontri postizali golove.

 

To je "prolazilo" u Europi, ali u Belgiji sedam godina nisu bili šampioni, jer su ih “procitali”.

Nitko nije htio da ih napada i daje im prostor za protu udare. Za takav stil pogubno je ako primite gol. Tada ne pomaže ni ubacivanje još jednog napadača, ni pomjeranje ka golu protivnika (tada ostavljate dosta prostora)…U tom slučaju se odustaje od pokrivanja igraca i:

Pocinje trčanje za loptom kako bi je što prije osvojili i krenuli ka izjednačenju. U tome je smisao!

 

Osnovno pitanje glasi:

 

ZAŠTO BI SE TO RADILO PRI REZULTATU 0:1?!

Zar nije bolje odmah na taj način krenuti u utakmicu i prvi doćo do prednosti?!

Ko zna kada ćete primiti gol i biti prinuđeni da krenete u presing? Bolje je to odmah uraditi na 0:0, ako od vas očekuju pobjedu.

Za to je potrebno promijeniti mentalitet tima i imati igrače sposobne za zadatke u takvom stilu igre. Potrebno ih je na psihološkom planu pripremiti za novu logiku.Oni moraju biti željni da prihvate nove navike.

U osnovi za presing je neophodna:

 

BRZINA IGRAČA U ZADNJOJ LINIJI!

 

Mora se napomenuti da presing, kao i svi stilovi, ima mane i nedostatke (o tome nešto kasnije) i ne može se primijeniti baš u svakoj ekipi. Prvo se treba prilagoditi sposobnosti tima (onome sto igrači mogu i znaju) i onda pokušati provesti ono što želite.

 

Bez obzira na sve i sada tvrdim da je:

PRESING NAJBOLJA IGRA posto se “normalna” cesto poremeti!

PRESINGOM DO EFIKASNOSTI

 

Statistika pokazuje da su:

 

EFIKASNIJI KRACI NAPADI!

 

Ako se duboko povlačite i pred svojim golom oduzimate loptu puno vam treba da dodete do završnice i prođete sve prepreke.

To je automatski dug napad sa puno rizika i poznat je kao: PRODUŽENI NAPAD.

 

Kada se lopta oduzme, što je bliže moguće protivnickom golu, onda je napad par sekundi i već ste u šansi i postižete gol! Zato se presing vrši sto je moguce dalje od svog gola ili tamo gdje je lopta izgubljena. Presing se mora igrati i zbog cinjenice da danas imate odliČne pojedince poput ZIDANA, koji lako izlazi na kraj sa “flasterima”.On i slični varaju pokretom tijela specijalce, prije nego sto prime loptu! Takve majstore mora cuvati grupa igraca koja ga napada sa svih strana.

 

http://4.bp.blogspot.com/-EgbFXvlxL5Q/UC_DDvSDrqI/AAAAAAAAADs/fUBk4Q2RtQ4/s400/zidane2.jpg

 

PRESING NA DEFANZIVNE IGRAČE

 

U velikom klubu ste prinuđeni da nađete igru za pobjeđivanje, a upravo to je presing!

Danas je on filozofija koja je prihvaćena u cijelom svijetu. Kvaliteta se izbalansirala i defanzivni igrači su isto tako dobri u vladanju loptom kao i igraci sredine. Znaju je kontrolirati i zato niko ne smije se povlačiti, pošto i oni mogu biti opasni i kreativni u napadu. Tada ste blizu poraza.

 

Danas i najlošiji igrac ne smije biti slobodan, jer je u stanju da loptu daleko izbije i tako napravi kontranapad. Ili ce "vući" loptu 30, šutirati je 50 i na taj način osvojiti 80 metara!!!

 

TO SU RAZLOZI KOJI SU DOVELI DO PRESINGA I MORAMO GA PRIHVATITI KAO NAJBOLJE RJEŠENJE, POSEBNO U FAZI OBRANE.

 

Prilikom presinga agresivnost je vrlo važna, ali bez pretjerivanja kako bi se izbjegli kartoni, koji lako “rasture” formaciju.

 

NEGATIVNE STRANE PRESINGA (PROBLEMI) :

 

1. PRAZAN PROSTOR (plitko i usko) iza leđa i po bokovima.

2. ŠTO KADA SE OSVOJI LOPTA? GDJE SA NJOM?!

 

Uski ste i plitki (kao i protivnik koji također pravi transformaciju), a ne smijete izgubiti loptu ili bez rezona šutirati naprijed (publika ne voli takav stil).

Nekada se odmah moglo u kontra-napad, ali su sada obrane kvalitetnije ili polukontru. Oduzmete loptu, dodate "igraču" koji se "otkrio" i on brzo pronađe rješenje u napadu. Sada je sve blokirano, zgusnuto i svodi se na produženi napad, koji se sastoji od vise dodavanja pre pronalaženja najboljeg rješenja.

 

Osnovno je:

NE IZGUBITI BRZO LOPTU I UGROZITI SVOJ GOL!

Zbog toga je umjetnost vladanja loptom, spremnost ekipe, psihološka stabilnost i fizička pripremljenost u prvom planu.

 

FIZICKA PRIPREMA

 

Za pravljenje presing igre fizička pripremljenost mora biti fantastična.U suvremenom nogometu sve teže je primijeniti presing. Posto svi trče na loptu postavlja se pitanje:

 

- MOŽE LI SE U TOM TEMPU IZDRŽATI 90 MINUTA?

 

- MOŽE !!!

 

Lakše je tako nego da igrač ide u napad, izgubi loptu pa 60 metara trči nazad i tako u krug. Presing na protivničkoj polovini podrazumijeva da kad se izgubi lopta odmah iznova kreće presing na istom mjestu !

 

Igrač ne trči nazad 60 metara, a ostane vam manje od 60 metara za novi napad. Trčat će se, znači, 30 metara, ali sa znanjem i zakonitostima od ranije navedenim.

 

Primjera radi, suvremeni Chelsea njeguje „duboki presing“ koji je zaista težak, posebno zbog ritma odigravanja utakmica. Igra se sa 14 nogometaša. Zamjene igrača se ne vrše zbog lošeg dana ili forme već planski da bi se održao visok ritam koji namece Mourinhova ekipa.

 

Izmjene se vrše od 60-tog na svakih 10 minuta. Tako ekipa ostaje u punom ritmu, jer i najbolje pripremljeni igrači oko 70-tog minuta pocinju "padati" na planu fizićke pripremljenosti.

 

Zbog toga najcešce izlaze ofenzivni igrači (Duff, Robben, Drogba...) koji se u transformaciji vraćaju do centra i djeluju u defenzivi i na taj nacin se najviše "troše".

 

Sa fizički, tehnički i taktički obučenom ekipom lako je igrati. Vremenom se stvara i jaka konkurencija, a neophodna je i maksimalna koncentracija na treninzima. Kada ove elemente imate pod kontrolom nećete se nervirati na utakmicama. Stalno ponavljanje, insistiranje da se sve dovede do navike, koja je druga priroda čovjeka. Njih treba stvarati, posebno mentalne, manje fizičke i tehničke.

 

POZITIVNOST PRESINGA

 

U prvom planu je psihološka. Kada ste uvježbali presing igru i trku za loptom (usko, plitko, zajednicko) baš vas briga za protivnike! Samo mislite da li ce vas tim biti kompaktan i hoce li se ponašati po principima presinga. Kada se nauči, više ne opterećujete glavu ostalim detaljima.

 

PRESING MOŽE DA SE IGRA PROTIV SVIH FORMACIJA, NOGOMETAŠI SU OSLOBOĐENI ŠABLONA i RASTEREĆENIJE IGRAJU!

 

Trener bez dobrih igraca ne može, a dobri igrači ce biti upropašteni bez dobrog trenera. Prikaz na tabli je 20, na terenu još 40, a do maksimuma treneru i njegovom znanju ostaje 40 posto, s tim da uvijek mora napredovati, obogaćivati znanje, prilagođavati se...

 

MORA SE UCI U BIT IGRAČA DA BI SE VIDJELO "NA CEMU SE EGZISTIRA" !

 

Ako igrač sa treninzima počne u 15-toj godini on u 25-26-toj već ima navike i lako ih provodi u djelo.

 

KAKO DO PRESINGA KROZ PRAKSU? (TRENINZI)

 

Stari trener Hajduka Luka Kaliterna prakticirao je 10 - 11 vježbi i uspio je da "izvede" nekoliko generacija. Sve se zasnivalo na principima ponavljanja!

 

Njegove ekipe znale su igrat, tehnički su bile besprijekorne, ali su gubile pojedine utakmice zbog nedostatka kondicije. Analizirajući njegov rad došao sam do zakljucka:

 

MALI PROSTOR IDEALAN JE ZA VELIKI NOGOMET!

 

Na terenu 35 x 16, sa dva zida, idealno je vježbati tehniku. Šut u zid, primanje lopte, okret, vođenje i ponovo šut u drugi zid.

 

VJEŽBA 3-3-3 U MALOM PROSTORU ("TRI BOJE")

 

Prvi dan: Igračima je dozvoljeno da driblaju prilikom vodenja lopte.

Drugi dan: Igra "iz drugog dodira".

Treći dan: Solo prodori.

 

Prednost vježbe je pretvaranje iz faze obrane u fazu napada. Ako se loše radi postiže se kontra efekt i na terenu onda nemate igru u dubinu već samo povratnu loptu!

 

U ovoj vježbi bočni igrači su statični i treba ih prisiliti da se kreću jer će u igri stvarati višak.

 

TEHNIKA: sto je moguće više u zatvorenom prostoru (30 - 40 metara) da lopta "ne bježi" zbog većeg broja i bržeg ponavljanja vježbe.

 

REALIZACIJA: na terenu širine 40 metara sa preprekama

 

OBRANA: na terenu dimenzija 70 x 70.

 

TAKTIKA i ORIJENTACIJA VELIKOG TERENA: na cijelom terenu.

 

FIZIČKA PRIPREMA

 

Na pripremama se trče dionice od 200 metara, ne duže! Kod zrelih igrača vec su formirane funkcionalne sposobnosti. Ne može se utijecati na mišićnu masu.

 

Primaran je rad sa loptom i učenje moja ekipe, a kroz taj period davao sam im i trčanje. Dva puta tjedno u prirodi se trče dionice.

 

Na početku 200 x 15 u tri serije. Kasnije 200 x 20.

 

RASPORED TRENINGA

 

- PONEDJELJAK : TRENING - TRENING maksimalno

- UTORAK: TRENING - TRENING

- SRIJEDA: SNAGA - ODMOR

- CETVRTAK: TRENING - TRENING maksimalno

- PETAK: TRENING - TRENING

- SUBOTA: SNAGA - ODMOR

 

Po ovom rasporedu na prijepodnevnim treninzima dobije se kombinacija: tehnika, trka, snaga, tehnika, trka, snaga. Popodne se uvijek radi taktika. Utorak i petak su dani za trcanje u prirodi (šumi).

 

Predlažem i korištenje iskustava iz rukometa. Posebno faze obrane (na malom prostoru) sa dosta kontakta i bez golmana. Vježba "5 na 5" je korisna za rad nogu i zagrijavanje.

 

TRENINZI:

 

OD LINIJE CENTRA DO IVICE KAZNENOG PROSTORA

 

Šuterski treninzi sa 25 metara ("6 na 6" i "5 na 5"): presing, čuvanje, "čovjek - čovjeka", pomogni suigraču pusti - svog čovjeka... i sve sa šutom na gol.

 

On dolazi iz brzih akcija i uvijek mora biti iz prve. Prije završnog udarca može se igrati "iz prve, druge, trece..." ali šut je iz prve, jer je golman u kretanju i lakše ga je matirati.

 

SITUACIONI TRENING U MALOM PROSTORU (OD CENTRA DO KORNER LINIJE U VISINI "PRVE" VRATNICE).

 

Vježbaju se linije kretanja velikog terena na malom prostoru. Teren je podijeljen na četiri dijela, vježba po šest igrača i svaka grupa ima po jednu loptu uvježbavaju se:

 

SPECIFIĆNOSTI KRETANJA POJEDINCA U TIJEKU IGRE.

 

Dobre su za usku specijalizaciju mjesta igrača, pošto su trenutno oni u prednosti u odnosu na polivalentne.

 

TRENING NA VELIKOM PROSTORU

 

Što sa osvojenom loptom? Kako riješiti problem presinga (zbijeno, protivnik se transformirao...). Na koji nacin doći do tehnike, sigurnosti, orijentacije...?

 

Rješenje je u "krugu" velikih dimenzija na trećini terena (oko 35 metara) tako da igrač uvijek ima viziju:

STO MU JE NAPRIJED, A ŠTO NAZAD !

 

Kroz igru 3-3-3 imate samo povratnu loptu i tehničke elemente (prijem, okret, dodavanje...) dok u pravoj igri uvijek morate imati PREDNJU (napad) i ZADNJU (odbrana) stranu.

 

Na osnovu toga igrači ce naučiti da se "otkrivaju".

 

Igrači odigravaju 10 - 15 dodavanja u "krugu" u ovisnosti od tehničke obučenosti. Natjerajte ih da dođe do povratnog otkrivanja i da je lopta uvijek ispred igrača.

Onaj koji je preda nikada ne smije da "pretrči" (ode ispred nje) i da mu se lopta nađe iza leđa.Obratite pažnju kako igra Makelele (Chelsea).

 

Po predaji lopte kreće se lijevo - desno i "otkriva se".

Važno je da se u formaciji 4-4-2 dva defanzivna vezna igraca približe braničima u momentu kada bočni igrači krenu u napad. Tako ponovo imate četiri defanzivna igrača.U ovoj vježbi svi stoje na svojim pozicijama i "otkrivaju" se, pomjeraju da naprave dubinu i poslijee 10 - 15 dodavanja šalje se dijagonala, sledi utrčavanje i završnica iz "prve" ili "druge". Slijedi povratak u punom sprintu, jer golman loptu odmah vraca u igru.

 

Ukoliko ekipa nije u mogućnosti da organizira napad lopta se vraća zadnjoj liniji i ide na drugu stranu.

 

Defanzivna ekipa sve vrijeme primjenjuje tri vrste obrane:

 

- LAKŠI ZONSKI OTPOR

- STRIKTNO POKRIVANJE

- PRESING NA LOPTU

 

Vježba je za:

 

DOBIVANJE SIGURNOSTI DRŽANJA LOPTE I RADI SE GODINAMA.

 

VJEZBA ZA FAZU OBRANE I POČETAK PRESINGA (NA TERENU 70 X 70)

 

Radi se 10 na 8 (vaša ekipa ima 10 igraca).

 

http://1.bp.blogspot.com/-N4led-Z6hsk/UC_JeAKoyLI/AAAAAAAAAEU/TvrKvXSGkgs/s400/ivi01.jpg

 

Ovo je predavanje koje je vodio najtrofejniji Hrvatski trener Tomislav Ivić trenerima Srbije i Crne Gore u Herceg Novom u siječnju 2005.

 

Evo njegovih uvodnih riječi polaznicima seminara:

 

"Poštovani polaznici Trenerske škole za A i B licence UEFA i FS SCG, ovom prilikom obraćam vam se kao trener, a ne profesor i predavač. Govorit cu vam o iskustvima koje sam stekao u praksi, učeći, gledajući, misleći, čitajući i prateći šta drugi rade. Tako sam ukomponirao svoje znanje.

 

Predlažem da ne uzimate sve sto ću izložiti "zdravo za gotovo", jer se dosta može vec sutra promijeniti, a i sam ću doći do drugih, novih saznanja.

Zato prihvatite samo ono sto smatrate da je korisno, ostalo odbacite i dodajte što više možete, jer će vam kasnije koristiti osobni pečat.

  • Like 13
Link to comment
Share on other sites

Ja bih rekao da sam presing je isto sto i striktno markiranje svig igraca na terenu. Da bi to uspjelo, svaki vas igrac mora da bude brzi od protivnickog inace jedna lopta u prostor i to je gol sansa. Zona + presing je sadasnjost, a sta je buducnost, ko ce ga znati. Ovaj tekst je iz neke 2004-5 godine ako se ne varam?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 3 months later...

Jesi li pokušao sa ovim u FM-u? Stvoriti ekipu koja će imati preduslove, a onda i taktički sistem koji će shodno tome odgovoriti.

 

Uvijek sam radio na ovome u FMu, bilo koj taktika moja je bila u jednom pogledu sa visokom linijom i presingom, ali teško je 90% ovog teksta prenijeti u igru

Link to comment
Share on other sites

Više od pola, čak i do 75% je moguće. Samo je potrebno dobro zapeti.

Da se vodim time da FM još uvijek ne valja i dan danas bih igrao 4-4-2 sa targetom od dva metra naprijed.

 

Zanimalo me je da li je nego otišao dalje od press more i push up zadnje linije, očigledno ne.

Link to comment
Share on other sites

Kako sam se sinoć smijao Amerikancima koji su uvjereni da su bolji od BiH. Uvijek takmičarski nastrojeni, ne shvataju da smo na poluvremenu ubacili 4 igrača koja inače ne dobivaju priliku. I opet smo bili nadmoćni.

Link to comment
Share on other sites

Uopće nije bila ozbiljna utakmica, bilo je isprobavanje novih igrača. Na poluvremenu smo zamijenili 3 startera i Rahimića za 4 neiskusna i nekvalitetna igrača. Cijela odbrana je zamijenjena, prešli smo na 3-5-2. Amerikanci su utakmicu shvatili ozbiljno, igraju protiv Europljana za 12 pobjedu u nizu, a imaju i takmičarski mentalitet.

Greška Sušića je mijenjanje 4 igrača na poluvremenu u reprezentaciji koja ima 15-tak kvalitetnih igrača. Prvo poluvrijeme je prava BiH, apsolutna dominacija, dva gola, dobra igra. Od 65.minute drugog poluvremena, dakle većim dijelom istog su igrale većinom rezerve (6 izmjena) i taj rezultat nije mjerodavan, a prijateljske utakmice služe za isprobavanje novih igrača.

 

Na kraju krajeva, ni ja se ne smijem pobjedi Hrvatske od 3:2.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 5 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |