Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

AIK Fotboll - Vitrine novog stadiona čekaju trofeje


Dino151
 Share

Recommended Posts

http://i.imgur.com/g9gnHLk.png

 

http://i.imgur.com/dZUiQZ4.png

 

AIK (Allmänna Idrottsklubben) je osnovan 1891. godine u centralnom Stockholmu. Allmänna Idrottsklubben u prevodu znači "Opšti sportski klub". Klub je osnovao Isidor Behrans.

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1c/AIK_Fotboll_1900.jpg/220px-AIK_Fotboll_1900.jpg

Prva šampionska ekipa AIK-a

 

AIK je svoju prvu titulu prvaka države osvojio 1900. godine dobivši ekipu Orgryte IC u finalu. Sledeće sezone osvojili su još jednu titulu dobivši istu ekipu u finalu, ali njihov drugi tim. Usledilo je nekoliko godina po ovaj klub gde nisu učestvovali u domaćem šampionatu, ili jesu, ali bez većih uspeha. Godine 1911. osvojili su svoj treći trofej prvaka države u istoriji dobivši u finalu IFK Uppsala. U narednim godinama ova ekipa je imala manje-više dominaciju u svojoj državi. Do 1939. godine su osvojili veliki broj trofeja i tako najavili bogatu istoriju za ovaj klub.

 

U narednih 30 godina (od 1949. god.) AIK je nekoliko puta ispadao i vraćao se nazad u najjaču ligu Švedske, ali bez nekih značajnijih osvojenih trofeja u tom periodu osim izborenih promocija i po nekog kupa.

 

1983. godine AIK ponovo postaje šampion svoje države posle toliko godina, a u narednoj sezoni osvaja trofej pobednika kupa. Ponovo je usledio jedan sušan period po ovaj klub, ali 1998. godine on je prekinut osvajanjem novog trofeja namenjenog šampionu države. 2009. godine AIK je osvojio zadnju titulu prvaka države i ujedno i duplu krunu kada je osvojio i nacionalni kup.

 

U Evropi AIK je bez većih uspeha, ali vredi pomenuti da su u zadnjih 15 godina igrali po jednom u grupnoj fazi UEFA Champions League i UEFA Europa League.

 

Za klub su tokom njegove bogate istorije igrali brojni poznati igrači u svetu fudbala: Esa Pekonen, Derek Boateng, Teddy Lučić, Daniel Majstorović, Olof Mellberg, Johan Mjällby, Celso Borges, Sebastián Eguren...

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dd/Friendsarena.jpg/800px-Friendsarena.jpg

 

Stadion na kojem igra AIK se zove "Friends Arena" i ima kapacitet od 54.359 sedećih mesta. Navijači AIK-a su poznati kao najodaniji navijači u svojoj zemlji sa prosečnom posetom, većom od 20,000 sedećih mesta. Najuticajnije grupe navijača AIK-a su "Black Army", "Smokinglirarna", "Ultras Nord" i "Sol Invictus".

 

Najveći rival AIK-a je Djurgården koji je osnovan samo nekoliko nedelja kasnije. Ovaj derbi je poznat kao "Tvillingderbyt" i mnogi vole da kažu za ovaj derbi da je u TOP 10 evropskih. Veliki rival je i Hammarby IF, a najveći rival van Stockholma je IFK Göteborg. U zadnjih nekoliko godina je prisutna i velika netrpljivost sa Syrianska zbog kontroverzne utakmice iz 2011. godine.

 

http://i.imgur.com/B8N8UTd.png

 

http://www.dodaj.rs/f/30/12g/2aoEhDmJ/aik.png

 

http://i.imgur.com/wJWSx7C.png

 

http://i.imgur.com/OIa29AQ.jpg

http://i.imgur.com/jK2cqXL.jpg

 

Golmani: Na golu će prvi izbor biti Hrvat Ivan Turina koji je nešto mlađi i bolji od Stamatopoulosa koji sa svojih 37 godina neće dugo moći biti u svijetu nogometa te će kroz nekoliko godina sigurno tražiti mirovinu pa bi se ova pozicija treba pokriti novim igračem.

 

Golmani ocjena: 7/10

 

Preporuke transfera: Stefano Kunchev bi bio odlična investicija, no stanje u banci nije bajno pa bi se igrač mogao prvo dovesti na posudbu pa ako se stanje dovoljno stablizira dovođenje mladog golmana bi bio neophodno.

 

Obrana: u obrani će glavni biti Alexander Milosevic i Daniel Majstorovic, a ''mješavina'' iskustva i mladosti može biti pun pogodak. Zamjene na poziciji srednjeg braniča su mladi Beckmen i Karlsson. Kod bekova priča nije bajna, jako tanka pozicija sa Lorentzsonom na desnoj strani i Johanssonom na lijevoj. Dostojne zamjene za ove pozicije nema.

 

Obrana ocjena: 8/10

 

Preporuke transfera: Palyakou bi bio idealno pojačanje za klub, a dovesti bi ga se moglo jedino na posudbu, a o transferu bi se možda moglo razmišljati tek za godinu dana.

 

Vezni red: Ovo je sigurno najjača strana momčadi. Da krenemo od defenzivnih veznih igrača gdje bi zasjeo mladi Moro, a iskusni Danielsson i Persson mogu biti odlične zamjene i rotacije na ovoj poziciji su moguće. Dva sigurno najbolja igrača kluba, Borges i Quaison su vaša najbolja karika i na njih se treba oslanjati te igrati preko njihovih leđa. Što se tiče krilnih veznjaka, nisu baš odlični, ali poslužiti mogu i dostojni su nivoa lige, a Gustavsson i Mutumba uzimaju svoja mjesta na tim pozicijama. Zamjene u veznom redu su Bahoui i Lundberg i veoma su solidni.

 

Vezni red ocjena: 9/10

 

Napad: U napadu su dostupna samo dva igrača, prvotimac Goitom te njegova zamjena Karikari te ovu poziciju treba pojačati što je gotovo neophodno.

 

Napad ocjena: 8/10

 

Preporuke transfera: Zbog ne baš dobre situacije u financijskom stanju, na posudbu bi se mogao dovesti Schlupp ih Leichestera koji bi bio odlična investicija, a po mogućnosti za budućnost može se dovesti u klub ako se pobošlja situacija i poklope stvari kako treba.

 

 

Preporuka taktike:

 

http://i.imgur.com/79UDMRn.jpg

 

Po sastavu kakvim se raspolaže nema se mnogo razmišljati, slaže se formacija i taktika po momčadi. Ja bih se fokusirao na direktna dodavanja bez previše slobode i više bi htio da igrači slušaju moje zapovijedi.

Čvrsti ulasci u duele kako bi što bolje zaustavili protivnike, a ulogu razigravača u ekipi imao bih Moro, ali ipak Borges Quaisom bi bili oni koji bi završavali akcije. Kontra napadi mogu biti naš najbolji adut, pa bi se uska i spora igra mogla na tome temeljiti.

http://i.imgur.com/HDnMWeS.png

 

AIK je jedan od onih klubova koje je pogodila recesija. Svake godine jeftiniji sastav, sve više mladih, i sve manje stranaca.

 

Sastav,odnosn roster kojim raspolažete je vrlo solidan, ali odlaskom Andresa Svenssona nemate vođu ekipe, Backman ili Lundberg to moraju preuzeti. Milošević je vrlo mlad, strašan talent, ali i igrač sa velikim izgledima da nećete ga moći odvratiti od njegovih nauma da ode iz kluba.

 

Ono što bi možete učiniti je, da kontinuirano osvajate trofeje, podižete reputaciju, te polako gradite tim gdje je taj mali Milošević biti mala riba, jedan od naših početnih 11,a ne glavni talent i glavna zvijezda.

 

http://i.imgur.com/R5pITQP.png

 

Sve što je više opisa, to je meni sve manje ideja da mislim što i kako vam učiniti igru zanimljivijom, ali, dodatni izazov nek vam bude:

 

AIK mora biti najbolja ekipa Skandinavije, a taj dodatak možete skinuti ovdje, na našem forumu,

FM Balkanu!

 

Sretno vam svima, želimo vidjeti AIK na djelu.

 

radili još:

Madridista

SlobaGrobar

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Odličan opis.

 

Koja sam čuda činija sa ovim klubom na FM10. Joj kad se samo sitim.

 

 

Lindbeg i Antoni Flavio <3

Edited by Mikrofonija™
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ako se taj opis bude radio mene će morati da zaobiđu.. :D Ali se opis crvene zvezde neće raditi, samo Hajduk iz Splita je urađen i to je to (koliko ja znam).. :)

Edited by SlobaGrobar™
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |