Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

"Ide maca oko tebe" by Fergie


Fergie
 Share

Recommended Posts

Ide maca oko tebe...

 

 

Pozdrav! "Ice breaker" ovog mjeseca ću biti ja, nakon što sam prošli mjesec u nedostatku volje i slobodnog vremena bio onemogućen da sastavim taktiku. Ovaj mjesec ću predstaviti jednu taktiku koja zadovoljava gore navedeni uslov, 3 štopera. Ostaćete uskraćeni za rezultate, jednostavno, taktika je svježa, nisam je puno isprobao, a kad bih je testirao izgubio bih ili volju ili vrijeme. Sad sam voljan da je predstavim, a rezultate ću ostaviti za drugi put. Naslov taktike nije prvo što mi je palo na pamet, već nosi određenu simboliku: igra se zasniva na smirenoj izgradnji napada, te korišćenju prve prave prilike, slično istoimenoj dječijoj igri.

 

 

 

 

 

 

Tactics overview:

 

http://www.dodaj.rs/f/1a/Vz/4p0NUnGU/1/overview.png

 

Sama postavka i cjelokupna taktika dosta podsjeća na Juventusov način igre. Njihova igra je sinonim za inteligentno prezentovanje formacije 3-5-2.

 

 

 

 

 

Team instructions:

http://www.dodaj.rs/f/3D/sE/4XuG1LcR/1/team-instructions.png

 

Timske instrukcije govore same za sebe. Rigid sistem koristim zbog discipline u igri, ne želim previše nepotrebnih individualnih poteza, previše kreativnosti i razmetanja s loptom. Control je jedan od načina uspostavljanja ravnoteže u igri i nametanja ritma protivniku. Kraći pasovi, disciplina i relativno spor tempo donose prevagu u najvećem broju utakmica. Smirena kreacija napada leži u ovim segmentima igre: dosta pasova na sredini tražeći pravu priliku, te onda slijedi završnica. Zonska odbrana i standardna postavka zadnje linije su dobre postavke ukoliko ne želite da primate golove kao avganistanski trećeligaš. Zona takođe odigrava veliku ulogu u kontra napadima, te sam ih iz tog razloga uključio, očekujte puno golova iz kontri protiv nesigurnih protivnika. Instrukcije koje su po defaultu variraju od igrača do igrača. O tome više riječi u narednom dijelu prezentacije.

 

 

 

 

 

 

 

Player instructions:

 

GK: Za golmana bi najbolje zadatke obavljao neko poput Buffona, Neuera, Harta... Neko ko odlično prati igru, biće tu da odigra sa štoperima u nedostatku rješenja, to je idealan golman za ovu taktiku. Aerial ability, Handling, Decisions, Positioning su samo neki od bitnih atributa.

DCR/L: Nema puno mudrolija u vezi ove dvojice. Njihov primarni zadatak je da uzmu loptu od golmana, proslijede je u vezni red (trebalo bi playmakeru) i to je to. Bez puno komplikovanja, poželjni su mentalno jaki štoperi sa visokim Composureom, Decisionsom, Positioningom, ali i Tackling, Jumping, kad lopta nije u njihovom posjedu.

DC: Glavni zadatak ovog balvana je da zatvori sredinu odbrane, interveniše u slučaju pasa u prostor i da ne izgubi loptu dok je u njegovom posjedu (a molim Boga da ne bude puno). Ništa posebno, ograničeni štoper sa visokim Markingom, Headingom i Positioningom.

DMC: Glavni šaraf u ovoj taktici. Bez njega nema ništa od igre, on je stamen u odbrani, smiren u organizaciji napada i protivnicima nabija komplekse. Neće se puno lopta zadržati kod njega u posjedu, on će je primiti, obraditi i predati i ako je u pitanju vrlo kreativan i odlučan igrač, on će u dosta slučajeva odigrati dugu loptu na krila ili praćku odapeti prema jednom od napadača. Neće se puno kretati po terenu, njegovo je da u najvećem broju situacija bude na svojoj polovini, trčanje će obavljati drugi. Move Into Channels je uključeno da se ne bi neki od defanzivaca odvažio da sam preuzme odgovornost izgradnje napada, a Hold Up Ball je potpuno nepotrebno, ne želim sidro na sredini već jednog Pirla, Carricka, Xabia Alonsa...

MR/L: S obzirom da je taktika bez bekova, na ovoj dvojici je velika odgovornost. Obavljaće veliku ulogu u odbrani, konkretno, zaustavljanje protivničkih napada po bokovima, ali i u napadu gdje će se određeni broj napada završiti preko centaršuta. Njihov zadatak je da rašire protivnika, te ga ostave ranjivim u sredini što će rezultovati potpunom kontrolom sredine trojice maestra. Tackling, Work Rate, Stamina, Crossing su prijeko potrebni atributi, brzina je poželjna u napadu, a u odbrani velikim dijelom će je nadoknaditi Positioning.

MCR: On je glavni trkač, što sam gore naveo. Njegovo je da bude na 100 strana u isto vrijeme, kako ne znam, ali mora! Učestvovaće u završnici, biće tu da pomogne odbrani, pretrčaće kilometre i kilometre, ali bez lopte! Tu je za dupli pas, i svaki vid saradnje, ali komplikovanje nikako. Najbolji predstavnici moje zamisli su igrači poput Yaye Tourea, Vidala, Fletchera... Stamina, Stamina, Stamina, a onda su još tu i Teamwork, Work Rate, Tackling i First Touch kao bitni atributi.

MCL: "You shall not pass!" ili domaća verzija "Dalje nećeš moći!". Stubina koja je tu da oduzme loptu protivniku, polomi mu nogu u 14 dijelova ako se usudi da pokuša proći prema golu. On nije onaj klasičan destruktivac koji kao gladan cuko trči po terenu i kolje. On je tu na sredini terena, neće puno trčati, već je tu da prekine svaki pokušaj kontrolisanja sredine. Aggression, Tackling, Teamwork, Strength bi trebali biti atributi koji ga krase.

STCL: Povučeni napadač koji će preuzeti loptu od centralnih igrača i proslijediti je STCR-u ili sam završiti akciju. Jedan dobro tehnički potkovan napadač sa visokim Strengthom, Flairom i Off The Ballom je poželjan za ovu ulogu.

STCR: Od ovog igrača očekujte najveći broj golova. On treba da je kompletan napadač, a pod tim podrazumijevam da se dobro snalazi dok je lopta na podu i u vazduhu, da ima makar solidnu brzinu. Kretnja bez lopte je ključ njegovog uspjeha, da bude meta svojim saigračima i da to opravda pogotkom.

 

 

 

 

 

 

 

 

This post has been promoted to an article

Edited by Fergie
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Kolega mi je prenio da si ti novi pobjednik taktike mjeseca, pošto si takođe i jedini učesnik. Ali to uopšte ne umanjuje dragocijenost i vrijednost tvoje taktike.

 

Čestitke. Otvorio sam temu gdje ti i ostali mogu čestitati.

 

Takođe, dobio si 25 bodova u offline tabelu.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Šta misliš koja je idealna pozicija i role za wide igrače u ovakvim sistemima? Ja sam do sada se uglavnom držao wing back role, jesi li probao ovakvo nešto kao gore? Kako se ponašaju wide igrači, posebno u defanzivi me interesuje? Čini mi se da ako se ne nametne ritam bi baš moglo duvati po stranama.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Izvini što ranije nisam odgovorio, nisam uopšte ni primijetio da si komentarisao. Stvari ovako stoje: ove dvije pozicije po bokovima ne može igrati svako, kao što navedoh, na njima je velika odgovornost, pa je poželjno izbjegavati davanje šansi mladim neiskusnim igračima protiv protivnika koji ima kvalitetne igrače po bokovima. Fizička spremnost je na prvom mjestu, tu su i u napadu gdje se ponašaju kao klasična krila, dok u defanzivi donekle obavljaju posao beka. Svaka formacija mora imati nedostataka, ovoj je najveći problem po strani, ali nije to toliko kritično, jer je tu defanzivno orijentisani zadnji vezni, jedan štoper čija je uloga da popunjava rupe i dvojica koja će intervenisati u slučaju centaršuta. Zbog toga koristim Wide Midfieldere, jer su oni najkompletniji po meni, na ovoj poziciji. Ključ uspjeha je u dopunjavanju, ako jedan griješi, drugi ispravlja. U svakoj postavci je problem ako se ne nametne ritam, pa je i ovdje to slučaj. Ako sredina zakaže, bokovi su u problemu, ako bokovi zakažu, jedan dio napada pada u vodu i još je veća rupa po strani. Ono što hoću da kažem je, da ako bilo ko zakaže u bilo kom sistemu, jedan dio igre će da ispašta, pa je i ovdje taj slučaj. Ključ je u kvalitetnom ispravljanju i dopunjavanju, za to služi vezni red.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |