Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

HNK Hajduk Split - Sa Torcidom i tićima do vrha Europe


football-freak
 Share

Recommended Posts

http://i.imgur.com/hextVvx.png

 

 

http://i.imgur.com/dZUiQZ4.png

 

Hajduk Split je 13. veljače 1911. godine službeno osnovan odobrenjem Carskog namjesništva u Zadru, a na inicijativu četvorice Splićana, praških studenata, Fabijana Kaliterne, Vjekoslava Ivaniševića, Lucijana Stelle i Ivana Šakića uz pomoć Vladimira Šore i profesora Josipa Barača koji je klubu nadjenuo ime Hajduk, ime kojega do dan danas ponosno nosi.

 

Početkom 1950. godine postavlja se trava na igralištu kraj stare plinare, pa Hajduk prvi dio prvenstva sve utakmice igra u gostima, a natjecanje završava s prvim naslovom prvaka Nove Jugoslavije uz skor od deset pobjeda i osam neodlučenih utakmica, bez izgubljenog susreta. Do danas je to jedinstven slučaj osvajanja titule prvaka bez poraza na ovim prostorima. Odlučujući susret igran je u pretposljednjem kolu kada su Bijeli u opjevanoj utakmici, pred prepunim „starim placom“ pobijedili Crvenu zvezdu s 2:1 golovima Vukasa i Bože Brokete.

 

Utakmica protiv C.zvezde igrana je 29. listopada 1950. godine, a dan prije, dakle, 28. listopad obilježava se kao rođendan Torcide, najstarije navijačke skupine na Starom kontinentu. Toga su se dana naime, na inicijativu nekolicine zagrebačkih studenata navijači prvi put organizirali da bi sutradan „drukali“ za svoje Bijele, a po uzoru na brazilske navijače. Te je godine Brazil bio domaćin Svjetskog prvenstva, pa su splitski pomorci donijeli doma priče o torcidi.

 

Period između 1971 i 1980 ostaje zapamćen kao desetljeće u kojem su osvojene 4 titule prvaka i 5 kupova i to 5 uzastopnih trijumfa što je također do danas ostalo nezabilježeno na ovim prostorima, a možda i u svijetu, započinje senzacionalnim osvajanjem naslova prvaka 1971. godine nakon dugih 16 sezona čekanja. Momčad trenera Slavka Luštice predvođena mladićima Jerkovićem, Jovanićem, Lemešićem, Džonijem i Buljanom, te iskusnijima Vukčevićem, Hlevnjakom, Nadovezom, Pavlicom igra najljepši nogomet nošena fanatičnom atmosferom u cijeloj Dalmaciji.

 

Najveći uspijesi u Europi su im: 1972/73 polufinale kupa pobjednika kupova, 1975/76 i 1979/80 četvrtfinale lige prvaka , 1983/84 polufinale Kupa Uefa, 1994/95 četvrtfinale Lige Prvaka.

 

 

http://i.imgur.com/HGKKl0G.jpg

 

Hajduk svoje utakmice igra na stadionu Poljudu. Izgrađen 1979 godine u skolpu mediteranskih igara. Kapacitet mu je 35.000 mjesta

 

http://img355.imageshack.us/img355/4303/poljud1jv5ij8.jpg

 

 

http://i.imgur.com/wJWSx7C.png

 

 

http://i.imgur.com/QU11ZBk.jpg

 

Golmani : Hajduk posjeduje veliki kvalitet što se tiče golmanskih pozicija. Najvrijedniji igrač ove ekipe je upravo reprezentativni golman Goran Blažević , golman koji je u Hajduk stigao prije 2 sezone iz Šibenika kao zamjena za Danijela Subašića. Odličan u duelima 1 na 1 , hrabar i vrlo jak u skoku sigurno će veoma često upravo on biti taj koji će spašavati vašu ekipu protiv jačih ekipa te vrlo često biti i igrač utakmice. Kao njegova rezerva tu je velika golmanska nada Hrvatske Lovre Kalinić.

Odličan mladi golman kojem treba dati priliku u manje bitnim utakmicama da pokaže šta zna i umije. Možda bi bilo dobro i poslati ga na posudbu u neki drugi klub iz 1HNL kako bi mu se omogućio kvalitetan razvitak.

 

Golmani ocjena 8/10

 

Odbrana : U odbrani Hajduka imamo solidan izbor igrača. Na desnom beku tu je odnedavni reprezentativac Bosne Avdija Vršajević. Može biti jako koristan na desnom beku ali ono što je vrlo bitno za napomenuti je da Hajduk posjeduje ogroman potencijal u svojoj omladinskoj školi a najveći dragulj ove ekipe je Josip Bašićmomak koji igra upravo na poziciji desnog beka. I ako nije na nivou na kojem je Avdija on sa svojih samo 17 godina može pružiti vrlo dobre partije na desnom beku a u isto vrijeme se razvijati te za koju godinu postati novi Dario Srna. Na lijevom beku igra mladi Portugalac Ruben Lima momak koji je skupio nekoliko nastupa za mladu reprezentaciju Portugala te vrlo zahvalan igrač koji može osim na lijevom beku još i igrati na pozcijiama krila i desnog beka. Što se tiče stoperskog tandema tu igraju kapiten Mario Maloča i Goran Milović. Jako dobar štoperski par koji je jako dobro sarađuje skupa. Maloču krasi velika brzina , dok će vam Milović postizati veliki broj golova nakon prekida zboj sjajnog skoka i udarca glavom.

 

Odbrana ocjena 7/10

 

Vezni red :Kao i u ostatku ekipe i ovdje imamo veliki broj mladih igrača. Prvi među njima a ujedno i najbolji mladi igrač prve ekipe je Antonio Milić. Odlaskom Radoševića ostao je usamljen na poziciji zadnjeg veznog te sada on preuzima veliki odgovornost razbijanja protivnički a kreiranja hajdukovi napada. Sa samo 18 godina ima odlične atribute za Hrvatske uvjete te sigurno ima perspektivu da postane vrhunski zadnji vezni. Uz njega tu je najveći kreativac u igri Hajduka Franko Andrijašević. Playmaker ekipe igrač sa odličnom pas igrom , te svojim loptama uvijek je u mogućnosti stvoriti priliku pred protivničkim golom. Također sa samo 21 godinom ima ogromnu perspektivu da postane vrhunski igrač. Na lijevoj strani veznog reda se nalazi Mijo Caktaš. Veoma brz i vrijedan igrač , sa dobrim driblingom vrlo često se upisuje i u strijelce . Također veoma mlad ima samo 20 godina ali i već sad perspektivu da postane najbolji igrač Hajduka u trenutnom kadru s obzirom na svoje atribute i funkciju koju predstavlja u ekipi. Na drugoj strani veznog reda igra Mirko Oremuš , sa svoje 23 godine predstavlja jednog od iskusniji igrača ove ekipe. Prošlu sezonu je odigrao u Izraelu da bi se ove sezone vratio u svoj Hajduk. Agresivan je i brz igrač te sigurno odličan izbor za desno krilo u ovoj ekipi.

 

Vezni red ocjena : 7/10

 

Moguća pojačanja: S obzirom na nedostatak zadnjeg veznog i iskustva u ekipi, moj savjet je da u ekipu dovedete Ivana Leku, odličnog veznog igrača koji će svojom kvalitetom i iskustvom sigurno pomoći ovoj ekipi.

 

Napad : U napadu imamo tri solidna izbora. Kao dva bolja igrača tu prednjače Ivan Vuković i mladiTomislav KIš. Vuković je povremeni Crnogorski reprezentativac te igrač sa najvećim iskustvom u ovoj ekipi Hajduka. S druge strane osamnestogodišnji Kiš je najveća napadačka nada Hrvatskog nogometa , te već sad posjeduje kvalitet za prvu ekipu Hajduka. Ukoliko dobije priliku odužit će vam se sa solidnim brojem golova a uz to će se razvijati u sve boljeg i boljeg napadača s čim će i broj golova iz sezone u sezonu da raste. Pored ova dva igrača tu je i novo pojačanje iz Osijeka Anton Maglica igrač koji može biti dostojna zamjena u napadu za oba gore navedena igrača.

 

Napad ocjena : 7/10

 

Mlade nade : S obzirom da ova ekipa Hajduka posjeduje ogroman broj mladih igrača od kojih je nekoliko u prvoj ekipi želim vam predstaviti i one čiije vrijeme tek dolazi. Pored gore već spomenutog Milića , Kiša te najveće mlade nade Bašiča u svakom dijelu Hajdukove ekipe možemo pronaći po barem jednog talenta u omaldinskoj školi. Na štoperskoj poziciji tu je Josip Elez , vrlo dobar mlad igrač koji je za svoje godine poprilično brz te ima odlične fizičke predispozicije da postane odličan štoper. U veznom redu imamo čak 3 odlična centralna vezna. To su Ante Kušeta , Mario Pašalić i Miro Kovačić. Sva 3 posjeduju odlične fizičke atribute te ukoliko provedu godinu ili dvije na posudbama u dobrim ekipama gdje će steći veću minutažu , sigurno će vam upravo oni biti nosioci igre za par sezona. Na krilnim pozicijama također imamo veliki broj odličnih talenata. Prije svega tu je novo Hajdukovo pojačanje Jann Kouassi igrač koji je stigao iz Obalebjelokosti , te igrač od kojeg se već sad očekuju velike stvari u prvoj ekipi i ako ima samo 17 godina. Pored njega tu su i Tonci Mujan i Ivo Valentin Tomas dva odlična igrača pogotovo Mujan koji sa svojih 16 godina predstavlja veliki perspektivu Hajduka. Od napadača uz Kiša tu je i Ivan Džoni igrač sa solidnim finišom i brzinom. Idealno bi iblo poslati ga na posudbu u prvoj sezoni jer u prvoj ekipi za njega ipak još nema mjesta.

 

Stručni stožer : Moja preporuka je da raskinte ugovor sa trenutnim pomoćnim trenerom te kao njegovu zamjenu dovedete Stanka Poklepovića. Također bilo bi dobro da dovedete barem još 2 trenera koja će raditi sa prvom ekipom a tu bi vam predložio Ivana Couota i Massima Boninia.

 

Preporuka taktike :

 

 

 

http://i.imgur.com/xTUwDgu.jpghttp://i.imgur.com/A8R1uS3.jpg

 

 

Igra se zasniva na prodorima sa krila te brzoj igri i prenosu lopte. kao što vidite style je postavljen na fluid zbog što bržeg prenosa lopte . Strategija je ovdje postavljena na control i ako je upravo ovaj dio team instructionsa onaj kojeg najviše treba da se mjenja ovisno o protivniku. Ukoliko očekujete laganu utakmicu u kojoj bi trebali lagano doći do pobjede postavljate team instructions na attacking , također to koristite ako vidite da protivnička ekipa ima spore igrače. Ukoliko igrate protiv ekipe koja je po snazi slična vama ili malo slabija onda utakmicu krenite sa control instrukcijom te ovisno o kretanju rezultata mjenjajte na attacking ( ako vidite da ste jači i da dominirate ) ili u counter ( ukoliko je protivnik taj koji kontrolira igru ). Zadnja intrukcija koju možete koristiti je counter a nju koristite na teškim gostovanjima .

Ostatak intrukcija su u svim utakmicama isti znači samo je ovaj segment taj koji se mjenja. Passing style je shorter zbog većeg posjeda lopte. Creative freedom je uvijek na more disciplined jer se igrači pridržavaju taktike i ne ispadaju iz formacije. Također jedan bitan segment ove formacije je tackling koji je postavljen na more aggressive. I ako će te za posljedicu imati veći broj kartona u ovoj formaciji vam je ovo nepohodno jer DM igrači su ti koji drže odbranu s obzirom da se krila ne stižu uvijek vraćati nazad. Role igrača postavljajte kao na slici osim što kod Milovića treba staviti Limited defendera što nije slučaj gore na slici.

 

 

http://i.imgur.com/HDnMWeS.png

 

S obzirom na lošu financijsku situaciju probajte da sa ovom ekipom koju sad imate uđete u borbu za naslov prvaka. Dajte priliku fantastičnim mladim igračima , riješite se nepotrebnih igrača u klubu i igrajte sa ovom mladom perspektivnom ekipom.

 

Ne dovodite strane igrače nego zajedno sa splitskim igračima te sa nekom legendom Hajduka probajte da stvorite veliki klub. Vratite u klub legende poput Srne , Krajnčara ili Ibričića koje najvijači jako vole.

 

Probajte da za 2 ili 3 sezone u ekipi imate samo mlade igrače i da s njima vratite Hajduk na stare staze slave na kojima su bili u prošlosti. Prekinite dominaciju Dinama u prvenstvu i pokušajte da napravite što bolji rezultat u Europi.

 

http://i.imgur.com/R5pITQP.png

 

Pokušajte sa samo Splitskim tićima oboriti Dinamov rekord uzastopni naslova prvaka Hrvatske , te stvorite Europski Hajduk koji će stvarati rezultate kakve je stvarao 70-tih i 80-tih godina !

Edited by football-freak
  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Stvarno svaka cast i za ovaj opis kao i za opise ostalih klubova. Sad si mi dao ogromnu inspiraciju da probam igrati sa Hajdukom ili sa Steauom koju je Dino opisao. Sacekacu jos par dana ako bude jos koji opis pa cu odluciti. U svakom slucaju svaka cast.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Odličan klub što nije za čuditi s obzirom u kakvoj su situaciji, ima li u klubu Patinha i Cassio?

 

Imaju ali im je kvaliteta jako loša pogotovo Cassia , nisu ni blizu prve ekipe .

Link to comment
Share on other sites

Ove sezone u FMu se lagano možeš probiti do vrha, već u prvoj sezoni ako se pogodi taktika i izbor igrača može se dobro proći..sami dolazak u Europu bi značio dizanje reputacije, dolazak novaca u kasu i dovođenje igrača...

 

Po meni prodaja Vukovića treba biti glavni cilj odmah na početku i forsirati Dzonija, Kiša i Maglicu, probati igrati sa tri braniča jer je moguće sa njima, ne treba puno krila jer se sve može svesti na Caktaša na AMCu, jeli netko igrao tako?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ove sezone u FMu se lagano možeš probiti do vrha, već u prvoj sezoni ako se pogodi taktika i izbor igrača može se dobro proći..sami dolazak u Europu bi značio dizanje reputacije, dolazak novaca u kasu i dovođenje igrača...

 

Po meni prodaja Vukovića treba biti glavni cilj odmah na početku i forsirati Dzonija, Kiša i Maglicu, probati igrati sa tri braniča jer je moguće sa njima, ne treba puno krila jer se sve može svesti na Caktaša na AMCu, jeli netko igrao tako?

 

U mom saveu u jednom trenutku sam ostao bez svih bekova jer su dozivjeli povrede , te sam igrao sa 3 u zadnjoj liniji.. STo je najzanimljivije prva utakmica sa trojcom u odbrani je bila protiv dinama u gostima i pobjedio sam 2:1.. Definitivno igra sa 3 nazad se moze igarti sa ovom ekipom maloča , milović i milić mogu to fantastično odraditi ali misli mda bi onda trebao i jedan dobar DMC igrač koji bi im u tome pomogao kao što je u mom slučaju to bio leko

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |