Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

FC Steaua - 1985., Gheorghe Hagi i "armija" gladnih navijača


Dino151
 Share

Recommended Posts

http://i.imgur.com/XZJmbry.png

 

http://i.imgur.com/dZUiQZ4.png

 

Steaua je rumunski klub iz grada koji se zove Bucharest. Oni su najtrofejniji rumunski klub u Evropi i najtrofejniji klub u Rumuniji sa 23 titule prvaka države. Steaua je i prvi klub iz Istočne Evrope koji je postao prvak Evrope.

 

Steaua je osnovana 7. juna 1947. godine na inicijativu nekoliko oficira rumunske kraljevske kuće. Osnivanje je održano nakon potpisivanja dekreta od strane generala Mihaila Laskara, visokog komandanta rumunske kraljevske kuće. Sportsko društvo po osnivanju je činilo 7 sekcija, uključujući i fudbal.

U svojoj istoriji ovo sportsko društvo je nekoliko puta menjalo svoj naziv:

- ASA (1947 - 1948)

- CSCA (1948 - 1950)

- CCA (1950 - 1961)

- Steaua (od 1961. godine)

 

Od 1998. godine klub i zvanično odvojen od CSA Steaua Bucharest i od tada nosi ime FC Steaua Bucharest.

U svojoj istoriji fudbalski klub je osvojio više od 50 trofeja, a jubilarni 50 je bio u sezoni 2005/2006 kada je Steaua osvojila Super Kup Rumunije. Između ostalog Steaua je osvojila:

 

Zadnji, veći uspeh u Evropi ostvarili su u sezoni 2005/2006 kada su igrali polu finale UEFA Cupa. Tada ih je u polu finalu zaustavio engleski Middlesbrough golom u zadnjem minutu utakmice.

 

Tokom dosadašnje istorije dres ovog kluba nosili su brojni asovi rumunskog i evropskog fudbala. Kao što su naprimer Tudorel Stoica, Dorinel Munteanu, Gheorghe Hagi...

 

U periodu od juna 1986. godine do septembra 1989. godine Steaua je zabeležila jedan rekord. U tom periodu osvojili su zaredom 4 titule prvaka države i 4 puta su osvojili nacionalni kup, a ekipa je bila neporažena na 104 utakmice zaredom. To je još uvek evropski rekord.

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/63/RO_B_National_Arena_panoramic_1.jpg/900px-RO_B_National_Arena_panoramic_1.jpg

 

Stadion na kojem Steaua igra utakmice nosi naziv "Arena Națională". Stadion prima 55,611 hiljada ljudi i stadion je 4 UEFA kategorije. Ovaj stadion je bio domaćin finala UEFA Europa League u sezoni 2010/2011.

 

http://www.dodaj.rs/f/3j/pv/8OO5nac/1.png

http://i.imgur.com/wJWSx7C.png

 

http://i.imgur.com/PoskI0p.jpg

 

Golmani : Ciprian Tatarusanu je prvi golman ekipe Steaue. Rumunjski reprezentativac koji je skupio 12 nastupa za svoju reprezentaciju može vam sigurno puno pomoći u ostvarivanju svih ciljeva. Krasi ga sjajan refleks. Kao njegova rezerva tu je takoder jedan vrlo dobar golman Razvan Stanca koji je također upisao nastup za Rumunjsku reprezentaciju što vam samo dokazuje kako odličan izbor imate na golu Steaue

 

Golmani ocjena : 7/10

 

Odbrana : Kao prvog odbradbenog igrača navest ću vam desnog beka Cornela Rapu jako dobrog desnog beka koji jako često voli priključiti se i pomoći napadu. Vrlo dobar je kako u ofanzivnim tako i u defanzivnim zadatcima. Na lijevom beku tu je Iasmin Latovlevici, poprilično brz igrač sa dobrim centaršutom ima perspektivu da skupi veliki broj asistencija za vaš tim. Na štoperskim pozicijama nalaze se Chirches Vlad i Lukasz Szukala. Jako dobar štoperski par , obojcu ih krasi snaga i skok igra te vam jamče sigurnost u odbrani.

 

Odbrana ocjena : 8/10

 

Vezni red : U veznom redu na pozicijama zadnjeg veznog imamo 2 odlična igrača za Rumunjske uvjete. To su Alexandru Bourcenau i Mihai Pintilii igrači koje krase agresivnost i sposobnost razbijanja protivničkih napada što će vam sigurno jako puno pomoći u primanju manjeg broja golova. Jedna od rijetkih mana ove ekipe je to što ne posjeduju centralnog veznog u ekipi tako da ukoliko igrate sa taktikom koja zahtjeva ove igrače bit će nepohodno da neke dovedete kao pojačanja. Na poziciji prednjeg veznog nalazi se velika nada kako Steaue tako i Rumunjskog nogometa Gabriel Iancu , sjajan mladi igrač , odlično tehnički potkovan koji već sa svojih 18 godina ima perspektivu da bude jedan od najboljih igrača lige. Na krilnim pozicijama tu su Alexandar Chipciu koji igra na desnom krilu i Cristian Tanase koji igra na lijevom krilu. Obojcu imaju jako dobar dribling i solidnu tehniku te vam mogu sigurno jako puno pomoci u postizanju golova.

 

Vezni red ocjena 8/10

 

Moguća pojačanja : Ukoliko se odlučite igrati sa centralnim veznim u formaciji moje preporuke su vam da dovedete Arijana Ademia iz Dinamo Zagreba i Sašu Markovića iz Partizana , dva mlada igrača koja imaju perspektivu da izrastu u velike igrace.

 

Napad : Kao prvi izbor nameće se Raul Rusescu odličan napadač koji posjeduje dobro razvijene skoro sve atribute koji su potrebni jednom dobrom napadaču. Za Rumunjsku ligu će vam sigurno jako dobro doći. Kao 2 izbor u napadu tu je Stefan Nikolić solidan napadač koji nije nešto posebno razvijen ali opet je i više nego solidna zamjena.

 

Napad ocjena : 7/10

 

Stučni stožer : kako to obično i bude u slabije razvijenim ligama stučni stožer je jako slab. Potrebna je promjena svih članova osim trenera za mlade. Kao pomoćni trener idealan bi bio Francisco Ayestran , skauting službu možete pojačati Draženom Mužinićem i Cesare Maldiniem ,dok bi kod fizioterapeuta Klaus Eder bi bio dobar izbor.

 

Preporuka taktike :

 

 

 

http://i.imgur.com/MEgNvsg.jpg

 

 

Preporučujem vam 4-2-3-1 taktiku sa 2 DMC igraca od kojih bi jedan bio Anchon Man drugi DM. Stopera Szukala bi stavio kao Limited defendera. Mladi Iancu bi bio playmaker ekipe , dok bi Rusescu u napadu imao rolu ili Poachera ili Advanced Forwarda.

 

Strategija bi bila control zajedno sa fluid , igrao bi kratke pasove zbog manjka igrača sa dobrom pass igrom te na taj način bi bilo manje greški. More disciplined bi stavio kako igrači ne bi previše izlazili iz formacije, tackling bi postavio na more agresive zbog 2 jaka zadnja vezna. Pas igra bi s bila mješovita tj preko cijelog terena.

 

 

 

http://i.imgur.com/HDnMWeS.png

 

Steaua danas uopće ne izgleda loše. Sa finim igračkim kadrom, solidnim financijama, bogatom povijesti te naposlijetku novim super stadionom bi trebala svakome pružati kvalitetno igranje FM-a satima.

 

Ono što bi vas još trebalo privući je što Rumunjska u ovom serijalu proizvodi neobično kvalitetne regena, između ostalog i Steaua, uz Vaslui, Dinamo B..

 

Vući vas mora i velika koncentracija izjednačenih klubova, ali u tome Steaua je jača zbog financije stabilnosti kluba, jer Dinamo B, te Cluj sve više upadaju u krizu.

 

Dugoročni projekt kluba je svakako izraditi prednost pred ostalim konkurentima, ne mjenjajte puno ekipu, ekipa je relativno mlada i ambiciozna, te igrajte napadački nogomet koji bi na stadion privukao 50k ljudi, da stadion bude pun, jer je toliki kapacitet novoizrađenog stadiona u Bukureštu.

 

http://i.imgur.com/R5pITQP.png

 

 

U gornjem dijelu teksta naveli smo rekord Steaua kroz 80-te, 4 naslova prvaka, 4 nacionalna kupa, te čak 104 utakmice bez poraza u domaćim natjecanjima.

 

Vi budite taj koji će srušiti sve rekorde, i Steauu vratiti na vrh Europskog nogometa!

 

 

 

radili još:

SlobaGrobar

Football Freak

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |