Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

FC Twente - Nema više Luuk de Jonga


Dino151
 Share

Recommended Posts

http://i.imgur.com/ienAuDU.png

 

http://i.imgur.com/dZUiQZ4.png

 

FC Twente je holandski profesionalni fudbalski klub iz grada Enschede, koji igra u prvoj ligi Holandije (Eredivisie). I zadnjih godina uvijek je u vrhu tabele. Klub je osnovan 1965, spajanjem 1926 Eredivisie prvaka, Sportclub Enschede i Enschedese Boys. Oni su bili nositelji 2011 KNVB kup i Johan Cruijff Schaal trofeja, a bili su Eredivisie prvaci u 2009-10 sezoni, ekipa je takođe završila kao Eredivisie drugoplasirani, triput.

 

Bio je drugoplasirani u Kup UEFA 1974-75, te je osvojio KNVB kup tri puta. Prvi uspjesi kluba započeli su tek nakon pripajanja 1965, pod vodstvom trenera Kees Rijvers. Twente je završio treći u 1969, četvrti u 1970, peti u 1971, treći u 1972 i ponovo u 1973. Što dovodi do zaključka da je ovaj tim odmah po svome nastanku bila jedna opasna momčad, odnosno ekipa puna potencijala.

Timske ključne figure tog vremena su Epi Drost, Eddy Achterberg, Kick van der Vall i Theo Pahlplatz. Njihova najbolja sezona bila je 1973-1974, u kojem se Twente borio za nizozemsko prvenstvo s Feyenoordom. Head-to-head sukob u posljednjoj utakmici sezone, u Rotterdamu, morao je donijeti odluku. Feyenoord je bio nešto sretniji i pobjedio 3-2. Drugo mjesto i Kup UEFA ulaznice, to je bilo sve za FC Twente.

 

Nakon uživanja nekog uspjeh u 1970, stvari su krenulo nizbrdo za Twente, klub je čak i izbačen u Eerste Divisie (nizozemska druga liga) 1983. Twente se vratio na vrh godinu dana kasnije, ali klub je ubrzo postao poznat po svojim nevjerojatnim brojem neriješenih utakmica. Njihov novi ugled postao je "dosadni Twente". Ponovno uspostavljanje zatim slijedi u 1990: njemački trener Hans Meyer vodio Twente do trećeg mjesta u Eredivisie 1997 i trećem kolu Kupa UEFA sljedeće sezone. Dana 24. maja 2001, Twente osvaja svoj drugi trijumf u KNVB kup, pobijedivši u finalu PSV 3-1... Twente je prošle godine u Eredivisie završio na 6 mjestu.

 

 

Twenteov domaći teren od 1998 je De Grolsch Veste, koji ima kapacitet od 30205.

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4f/Grolsch_Veste_wedstrijd.JPG/300px-Grolsch_Veste_wedstrijd.JPG

 

http://i.imgur.com/B8N8UTd.png

 

http://i.imgur.com/5IMI9P9.png

 

http://i.imgur.com/wJWSx7C.png

 

 

http://i.imgur.com/Ud5eunE.jpg

 

 

Golmani :U ekipi Twentea kao golmana prve ekipe imamo bugarskog reprezentativca Nikolaya Mihaylova. Solidan i iskusan golman kojeg ponajviše krasi snalaženje u skoku kod centaršuteva te dosta dobar reflex. Nekada je bio i rezervni golman Liverpoola iz kojeg je prije 6 godina prešao u ekipu Tweneta te je sad već treću sezonu za redom prvotimac ove ekipe. Kao njegova zamjena tu je Sander Boshcker vrlo iskusan golman jer ima 41 godinu. Međutim svojim jako velikim iskustvom može uskočiti i biti soldina zamjena ukoliko prvo golman nije u mogućnosti da stoji na golu.

 

Twente golmani - Ocjena 8 / 10

 

Odbrana : Odbrana predvođena jednim od najboljih igrača ove ekipe Douglasom je na solidnom nivou. DC pozicije pokriva upravo odlični Douglas a za njegovog partnera na štoperskoj poziciji konkurišu danski reprezentativac Andreas Bjeland i nizozemac Peter Wiserghof. Pozicija desnog beka je rezervisana za odličnog Roberta Rosalesa a kao njegova zamjena tu je solidni Tim Breukers. Pozicija lijevog beka je problematična s obzirom da u igračkom kadru se nalazi samo jedan igrač koji igra na toj poziciji a to je Edson Braafheid koji je na posudbi iz Hoffenhaima. Obavezno produžite ugovor sa stoperima, ili ako budete prodavali ih,imati će veću cijenu.

 

Twente odbrana - Ocjena 7 / 10

 

Moguća pojačanja : S obzirom na deficit igrača na poziciji lijevog beka moja preporuka je igrač genka Anele kojeg možete dovesti za oko 2,5 M €, ili kupite Maksima Bordacheva iz Batea, on nije skup ali je zato izrazito kvalitetan.

 

Vezni red:Vezni red Twentea je na zavidnom nivou. Na svakoj poziciji u veznom redu imaju po barem jedno odlično riješenje. Na poziciji zadnjeg veznog tu je vrlo dobri Wout Brama dok na poziciji centralnog veznog tu je relativno mladi Leroy Fey koji ima odlične predispozicije da postane vrhunski vezni igrač. Mjesta iza napadača pokrivaju 2 odlična igrača.Najbolji igrač ekipe Twentea Dušan Tadićdvadetrogodišnji srbski reprezentativac koji može da odigra na oba krila i na poziciji prednjeg veznog jako dobro. Odličan dribling , kreativnost i centarsutevi krase ovog igrača a ako uzmemo u obzir da ima samo 23 godine onda možemo pretpostaviti da će ovaj mladić da se razvije u vrhunskog igrača . Drugi igrač je Nacer Chadli koji kao i Tadić može da odigra jako kvalitetno na svim pozcijama iza napadača. Dobar dribling , tehnika i solidna brzina daje vam za pravo da od ovoga igrača očekujete jako dobre partije. Obavezno sa Chadliem produžite ugovor. Tu je i sjajni Felipe Gutierez, koji je na prošlom FM-u bio jedan od boljih transfera u bilo kojem klubu.

 

Nameće se pitanje kvalitetnog zadnjeg veznog: Preporuka naša je Kara iz Tromsoa, Ademi, ili Enoh iz Ajaxa.

 

Twente vezni red - Ocjena 9 / 10

 

Napad :Najveća mana u igračkom kadru ekipe Tweneta je nedostatak kvalitetnih napadača. U cijelokupnom kadru imamo samo 2 igrača koja igraju na poziciji napadača a ni jedan od njih nije dovoljno kvalitetan da igra u ekipi kao što je Twente. Mladi Luc Castaginos ima mogućnost da uz dobar trening postane vrhunski igrač ali smatram da njegovo vrijeme tek treba da dođe i da bi najbolje bilo ga poslati na posudbu u neki klub gdje bi imao veću minutažu.Tu je i iskusni Bulykin, koji je prošle godine nosio dres Ajaxa.

 

Twente napad - Ocjena 5 / 10

 

Moguća pojačanja : Moja preporuka je da dovedete barem 2 kvalitetna napadača. Ima ih jako puno na igrici a moj savjet bi bio Ricardo Olivera , i ako ima 32 godine mislim da može jako puno pomoći ovoj relativno mladoj ekipi. Uz njega bi doveo još veliku srbsku nadu Lazar Markovića koji može i ako mlad jako puno pružiti ovoj ekipi kako na poziciji krila tako i kao Poacher. Možda najprije da uzmete Heleniusa koji nije skup (1,5-2 miliona), i igra u Alborgu u Danskoj. Mladi Bard Finne, Tony Watt, ili posudba Guideitta( sjetite se prošle godine i Feyenoorda), bi bilo dobro rješenje.

 

 

 

http://i.imgur.com/HDnMWeS.png

 

Kratko i jasno, napraviti Porto Beneluxa, kupi jeftino, "preradi", i prodaj skupo. Posao nek vam bude orijentirati se na Skandinavski dio, te Belgiju uz naravno Nizozemsku, plus par igrača iz Južne Amerike.

 

Ekipa je već sada vrlo kvalitetna, ali uvijek dobro dođe par kvalitetnih igrača. Bilanca od 13, te transfer budžet od 5.5 miliona eura, klub je bez kredita, a prvu sezonu igraju u Europskoj ligi.

 

U gornjem dijelu teksta pisali smo o potencijalnim pojačanjima, ali ćemo ih i ponoviti, Bordachev, Helenius, Kara, te možda Dragović i vaša ekipa će se moći bez problema nositi sa Ajaxom, PSV-om i ostalim velikanima Nizozemskog nogometa.

 

http://i.imgur.com/R5pITQP.png

 

 

Dodatni izazov nek vam bude da odaberete jedan od poznatih načina taktiziranja tipa tiki-taka, ili totalni nogomet, ali sa vašim dodatnim štihom. Pobijedite Ajax na "domaćem" taktičkom terenu, te pokažite novi način igranja modernog nogometa u zemlji "totalnog nogometa".

 

 

 

 

radili još:

Flekica

Football Freak

Marko#4

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |