File Submitter: Ling
File Submitted: 22 Feb 2013
File Category: Taktike
Nakon duzeg vremena, ponovo cu da postavim jednu taktiku na forum. Football Manger ju cita kao 4-3-3, ali ona je zapravo 4-5-1, aludiram na moderni fudbal koji se trenutno igra najcesce u Spaniji. Klasicni primjer je Real Madrid, bar kada je u pitanju napadacki dio taktike. Vezni red je kopija Barceloninog stila igre, cesto preko 60% posjed je zagarantovan. Naravno, morate imati igrace za ovakav stil igre. Pa da pocnem sa prezentacijom:
Ovako taktika izgleda. Dakle, glavna osobina ove taktike jesu dva inside forwarda koji cine vise od 50% tima. Oni nose tim na ledjima. Vise o njima kada za to dodje vrijeme. Dalje se primjecuje jedna nova uloga u timu kada su u pitanju moji napadaci. A to je Advanced forward. Zasto bas ta uloga, i to cu da objasnim kada za to dodje vrijeme. Vezni red i odbrana u standardni, razbijac i playmaker, dok su iza njih dva stopera i dva beka.
Ovako izgleda ta taktika 'iznutra'. Kratki pasevi i relativno spor tempo da bi se kontrolisala igra, takodjer visok presing ofanzivnih igraca da bi se lopta sto prije vratila u posjed naseg tima.
Instrukcije za svaku poziciju ( klik na pozicije)
GK: Normalan golman. Vazne ocjene su agility, positioning, handling, reflexes.
LB/RB: Primjecujete na slikama da je isti igrac u pitanju. Tako ce da bude i za CB i IF pozicije jer su iste instrukcije. Uglavnom, vazno je da bude relativno brz, da ima dobar positioning, tackling i crossing. Primjetio sam kod sebe u karijeri da klubovi preskacu moj vezni red i salju loptu na mog lijevog beka ( koji nije bio dobar u vazduhu, ocjene 8 i 5). Ako vidite da vam to stvara problem, predlazem vam da zamjenite lijevog beka sa nekim drugim koji je dobar u vazduhu.
CB: Normalan CB sa jednom iznimkom. Igraci moraju da budu brzi. Bar 14 pace i acceleration ako ste u top ligama. Takodjer ako je jedan CB bolji u vazdugu od drugog, stavite ga na poziciju CB koji je kraj lijevog beka. Na taj nacin cete imati vise sansi da date gol iz kornera.
AP: U nekoj drugoj verziji ove taktike, tu je bio DLP, jer sam isao na nesto defanzivniju varijantu, pogotovo u LS. Vazno je da i pored playmakerskih ocjena ima i dobar 'long shots'. Ukoliko nema bar 14-15, onda u postavkama stavite long shots na 'rarely'.
BWM: Kod mene u timu vise djeluje kao box to box zbog njegovih PPM's. E sada, bilo bi pozeljno da je ovaj igrac brz, jak i dobar u vazduhu, pored toga sto je dobar i u odbrani. Trazite kompletne vezne igrace za ovu ulogu. Veoma je vazna.
IF: Dakle, ljevak na desnu stranu, desnjak na lijevu stranu i sve ce biti OK. Pustite njima da unistavaju protivnicke odbrane dok sljedeca dvojica daju golove.
AM: Ofanzivni vezni. On ce cesto biti druga spica. Vazno je da ima dobru kretnju bez lopte ( off the ball) te finishing.
AF: Ovo je mozda najspecificnija pozicija u timu, jer zahtjeva od vaseg napdaca sjajnu radnu etiku ( work rate), snagu ( strength) kobinovano sa brzinom i tehnickim sposobnostima ( dribbling, first touch). Posto vam je on jedini napadac u timu, on mora da bude fizicki jak. Cavani, Falcao su odlicni primjeri kakav igrac mora da bude. Ukoliko trazite jeftinije igrace, Wilfried Body ili Leonard Kewuke su sasvim solidni.
Evo i rezultata kroz prethodnu sezonu:

Click here to download this file