Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Klubovi od kojih "raste" inspiracija


SlobaGrobar
 Share

Recommended Posts

http://www.freewallpapersbase.com/sports/wallpapers1/sports-wallpaper200962819303995377808.jpg

 

U ovoj temi, tačnije u uvodnom postu u ovoj temi želim da vam po sebi predstavim (po sebi) klubove sa kojima je najzanimljivije igrati.. uslov kada sam sastavljao ovu listu nije bio ni koliko je klub trenutno jak.. ni nešto slično.. već uglavno prošlost, a u malom broju slučajeva i jaka konkurencija..

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/7/72/Swansea_City_AFC_logo_(100th_anniversary).svg/200px-Swansea_City_AFC_logo_(100th_anniversary).svg.png

 

SWANSEA CITY

 

Budžet: 11.5M €

Osnovani: 1912. godine

Uspesi: Uglavnom oni trofeji koji i nisu puno važni.. npower ligu 2 i 1.. Džonstonov trofej i kup Velsa

Zvezda ekipe: Michel Vorm

 

Jako zanimljiva ekipa.. igra u Engleskoj Premijer Ligi, ali ono što je zanimljivo u vezi ove ekipe jeste država.. i ako se takmiče u Engleskoj ligi njihova država je Vels ! Igraju na stadionu Liberty i procenjena vrednost ove ekipe je blizu 70M €. Mediji vam predviđaju 19. mesto na kraju sezone. SWANSEA je prvi klub iz Velsa u istoriji koji je zaigrao u Engleskoj PL.. Cardiff je u nekoliko navrata bio blizu, ali ipak nije uspeo..

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/0/05/Leeds_United_Logo.png/165px-Leeds_United_Logo.png

 

LEEDS UNITED

 

Budžet: 230k €

Osnovani: 1919. godine

Uspesi: 3x Engleska Premijer Liga, 2x UEFA Cup, 2x Community Shield, 1x FA Cup, Carling Cup

Zvezda ekipe: El-Hadji Diouf

 

Ekipa koja godinama ne može da se vrati tamo gde i pripada - Engleska Premijer Liga ! Klub koji je osvojio u svojoj istoriji 3 puta Premijer Ligu, 2 puta Komjuniti Šild i Uefa Kup i po 1 FA i Karling kup je odavno ispod najvišeg ranga takmičenja u Engleskoj.. tokom istorije za ovaj klub su igrali igrači poput Erika Kantone, Geri Spida, Geri MkAlister-a, Geri Keli, Najdžel Martin, Rio Ferdinand, Hari Kjuel, Džimi Floj Haselbajk, Oliver Dakur, Džonatan Vudgejt, Robin Fauler, Alen Smit, Aron Lenon, Džejms Milner.. klub je od 97-00 bio jedan od najboljih klubova u Evropi, ali onda se susreću 00-01 sa finasijskim problemima, ispadanjem u niži rang.. 2007. po prvi put u svojoj istoriji su ispali u treću ligu, da bi se u Championship vratili 2010. i ambicije i cilj svih je da se jednog dana vrate u Premier League.. možete li baš vi ovom klubu da vratite stari sjaj?

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/7/71/Millwall_FC_logo.png/150px-Millwall_FC_logo.png

 

MILLWALL

 

Budžet: 230k €

Osnovani: 1885. godine

Uspesi: 1x npower Championship, npower League 1, npower League 2

Zvezda ekipe: Paul Robinson

 

Poznat klub.. pre svega zbog West Ham-a, ali se nalaze i u njihovoj senci.. godinama ovaj klub ima slabe finansije.. league 1 i championship su njihova realnost, a ulazak u PL samo san .. nemaju mnogo finasijskih sredstava pa moraju da sami proizvode svoje igrače .. i tako uglavnom preživljavaju svaku sezonu.. ipak ni Millwall ni West Ham toliko nisu poznati po utakmicama između ove dve ekipe.. već uglavnom po huliganima ova dva tima.. možete li njihovom politikom kluba (smatram da bi tako bilo zanimljivije) da vi bacite West Ham u senku Millwall-a?

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/3/36/Crystal_Palace.svg/200px-Crystal_Palace.svg.png

 

CRYSTAL PALACE

 

Budžet: 230k €

Osnovani: 1905. godine

Uspesi: 2x npower Championship

Zvezda ekipe: Wilfried Zaha

 

 

Ovaj klub nema neku istoriju iza sebe.. osnovani su 1905. godine, 2x su osvojili championship, ali ipak mislim da zbog imena.. koje u Engleskoj nešto i znači bi bilo zanimljivo igrati sa njima.. igrači su solidni.. dresovi zanimljivi pa probajte.. moje preporuke za ovaj klub !

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/8/8f/Nottingham_Forest.svg/130px-Nottingham_Forest.svg.png

 

NOTTINGHAM FOREST

 

Budžet: 5.75M €

Osnovani: 1865. godine

Uspesi: 4x Carling Cup, 3x npower Championship, 2x Fa Cup, UEFA Champions League, 1x Community Shield, European Super Cup, Premier League

Zvezda ekipe: Lee Camp

 

Mislim da o ovom klubu i vrapci na grani sve znaju.. dugo godina već ne mogu da se vrate u Premijer Ligu.. a u prošlosti su isto to takmičenje osvajali te i čak 4 puta Karling kup, 2 puta Fa Kup i 1 Komjuniti Šild.. ono što je za ovaj klub važno i što je ga čini poznatim jesu Evro uspesi.. dva puta je osvojena Liga Šampiona (tadašnji Kup Šampiona) i jednom Evropski Super kup.. Možete li da sa ovim klubom najpre uđete u Premijer ligu, a potom i da pokušate da ponovo stvorite u što kraćem roku tim i ime za respekt.. kao nekada..

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/e/e1/Portsmouth_FC_crest_2008.png/150px-Portsmouth_FC_crest_2008.png

 

PORTSMOUTH

 

 

Budžet: 0 € (u administraciji)

Osnovani: 1898. godine

Uspesi: 2x Premier League, npower League 1, Fa Cup, 1x npower Championship, Community Shield

Zvezda ekipe: Darel Russell

 

O situaciji ovog giganta i ne treba pričati.. totalno su posrnuli, nalaze se u administraciji, nemaju transfer budžet, a budžet za plate kao i da nemaju.. ako ovako nastave u stvarnosti će za njih biti uspeh za koju godinu Blue Square Bet Premier.. situacija je stvarno očajna.. i nema naznaka da će biti bolje i sem toga igrači se sve više i prodaju da bi klub preživeo i da se nebi ugasio što bi bila prava šteta.. ako se dogodi.. možete li vi da spasete ovaj klub od gašenja? Kroz par sezona ga dovedete do PL i polako krenete da vraćate klub gde i pripada po svom imenu.. u sam VRH Engleskog fudbala..

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/a/a0/FC_Metz.png/100px-FC_Metz.png

 

METZ

 

Budžet: o €

Osnovani: 1932. godine

Uspesi: 2x League 2, 2x French Cup, 1x Coupe de la liga

Zvezda ekipe: Moussa Guaye

 

I ako će te sredstva za transfere morati da obezbeđujete prodajom igrača jer situacija nije baš bajna mislim da nikakva prodaja ni nije potrebna.. klub poseduje već dobre igrače i trebalo bi lagano da se zauzme pozicija 1. u trećoj ligi, a kroz kupove da probate i neke pare da zaradite.. od većih rezultata ovaj klub je jednom podizao liga kup i dva puta francuski nacionalni kup.. dosta dobar klub i koji bi trebao da ima ime u Francuskoj je sada pao u treći nivo takmičenja u Francuskoj.. ovaj klub je pravi klub za vas ako želite da svoju karijeru gradite iz najniže lige neke zemlje.. šta vi možete da napravite sa Metz-om?

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/3/32/AS_Monaco_logo.svg/125px-AS_Monaco_logo.svg.png

 

AS MONACO

 

Budžet: 15M €

Osnovani: 1924. godine

Uspesi: 7x League 1, 5x French Cup, 1x Coupe de la liga

Zvezda ekipe: Ibrahima Toure

 

Za razliku od Metz-a, ekipa Monaco-a nema finasijskih problema, u igri važe za bogat klub i bez problema bi trebalo da se ostvari ta promocija u League 1 već posle prve sezone.. igrački kadar isto poseduju dobar.. a ono što dodatno čini ovaj klub slavnim jesu evropski uspesi.. ovaj klub je se našao jednom u finalu Lige Šampiona, ali je na žalost njihovih navijača izgubio.. bilo je to u sezoni 2003/2004. kada je i slavni beogradski Partizan predvođen legendarnim Nemcom Mateusom igrao grupnu fazu ovog takmičenja.. grupnu fazu su prošli kao prvi sa skorom 3-2-1 u konkurenciji Deportiva, PSV-a i AEK-a. Do finala su redom izbacivali Lokomotivu iz Moskve, Real iz Madrida i Londonski Čelzi da bi u finalu izgubili sa 3:0 od senzacije te sezone u Ligi Šampiona.. ekipe Porta koja je u grupi za rivala imala beogradski Partizan.. Đorkaef, Džordž Vea, Soni Anderson, Šabani Nonda, Petit i Puel su neki od igrača koji su poznati u svetu fudbala, a da su igrali za Monaco..

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/5/5e/Hertha_Berlin_SC.png/200px-Hertha_Berlin_SC.png

 

HERTHA BSC

 

Budžet: O €

Osnovani: 1892. godine

Uspesi: 2x Bundesliga, Cvajta, Nemački Liga Kup

Zvezda ekipe: Levan Kobiashvili

 

Ekipa koja po imenu zaslužuje da bude i nešto u Evropi.. bar redovan učesnik tih Evro kupova.. ali odavno Herta nije ime koje nešto znači ni u Nemačkoj, a tek u Evropi.. ipak i ako Hertha ima poprilično dobar tim u uvek jakoj Cvajti neće biti lako izboriti Bundesligu, a tek Bundesliga je posebna priča za sebe.. jedno od najneizvesnijih takmičenja i najkvalitetnijih u Evropi.. a tek po odanosti navijača prema svojim klubovima i svakako možda i veće takmičenje od Premijer lige.. možete li vi da vratite Hertu gde i pripada? To je jedino pitanje..

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/7/7c/PescaraCalcio.png/140px-PescaraCalcio.png

 

PESCARA

 

Budžet: 0 €

Osnovani: 1936. godine

Uspesi: 2x Serie B

Zvezda ekipe: Vladimir Weiss

 

 

Klub koji se takmiči u najjačoj Italijanskoj ligi.. svakako da to po nekima ne može biti izazov.. ali što mora? Po meni je dovoljan izazov to što im mediji predviđaju ispadanje već u prvoj sezoni, to što nisu osvojili veliki trofej u svojoj istoriji, ali je i izazov sam po sebi napraviti tim za respekt od kojeg će se strahovati ne samo u Italiji već i u Evropi, ali i šire..

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/6/66/Bresciacalcio_new.png/200px-Bresciacalcio_new.png

 

BRESCIA

 

Budžet: 1M

Osnovani: 1911. godina

Uspesi: 3x Serie B

Zvezda ekipe: Andrea Caracciolo

 

Ovaj klub je nekada u Italijanskoj Seriji A igrao solidnu ulogu.. izlazili su i u Evropu, a poznati su po svom bivšem fudbaleru, legendi Robertu Bađu koji je i osvajač "Zlatne Lopte"..

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/b/bb/San_Marino_Calcio_logo.png

 

SAN MARINO

 

Budžet: 50k €

Osnovani: 1960. godine

Uspesi: nema

Zvezda ekipe: Massimo Coda

 

Klub ne toliko zanimljiv po igračima, dresovima, grbu ili nečemu drugom, već po državi iz koje dolaze.. ovo je klub iz San Marina koji se takmiči u Italijanskom fudbalskom sistemu i trenutno su članovi Serie C1/A.. možete li sa klubom iz San Marina da pokorite Italiju?

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/c/c8/Ac_perugia.png/150px-Ac_perugia.png

 

PERUGIA

 

Budžet: 100k €

Osnovani: 1905. godine

Uspesi: 1x Serie B

Zvezda ekipe: Fabinho (na pozajmici)

 

Još jedan klub koji zaslužuje da bar igra na najvišem nivou u svojoj zemlji i protiv najkvalitetnijih klubova iz svoje zemlje.. težak zadatak je pred vama ako odaberete ovaj klub.. imate mali budžet, 70% tima čine igrači na pozajmicama, mediji predviđaju 13. mesto na kraju sezone, a i vi startujete sa -1 bodom sezonu.. Perugia igra u Serie C1/B !

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/5/58/F.B.C._Unione_Venezia.png/175px-F.B.C._Unione_Venezia.png

 

VENEZIA

 

Budžet: 70k €

Osnovani: 1907. godine

Uspesi: 2x Serie B, 1x Italian Cup

Zvezda ekipe: Salvatore D Elia (na pozajmici)

 

Klub koji je nekoliko sezona proveo i u Seriji A.. osvajali su i Italijanski kup i izlazili u Evropu, a sada su u Seriji D (na FM Serie C2/A).. istorija grada i neke činjenice o gradu kao i ovo prethodno što sam rekao o klubu mogu vam biti inspiracija da krenete sa Venecijom.. vredi pomenuti da klub ima reputaciju "local" na startu igre..

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/d/dd/Dinamo_moscow_logo.png

 

DINAMO MOSOW

 

Budžet: 8.62M €

Osnovani: 1923. godine

Uspesi: 1x Ruski kup

Zvezda ekipe: Kevin Kuranyi

 

Možda jedan najzanimljivijih izazova u top ligi.. godinama se ovaj klub trudi da proizvodi igrače iz svoje škole za prvi tim.. retko ko nije čuo za ovaj tim.. ali su stalno u senci CSKA, Lokomotive i Spartaka.. sa druge strane u svojoj istoriji su osvojili smao jedan trofej.. 1995. godine kup Rusije i to je to, a u prvoj ligi ima još 3 ili 4. ozbiljne ekipe koje dosta ulažu u svoje klubove i Dinamu nije lako da održava korak za svim tim timovima sa svojom politikom u vezi igrača.. za Dinamo nastupa i poznati Nemac.. Kevin Kuranji !

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5b/FC_Dynamo_Kyiv_logo.png

 

DINAMO KYIV

 

Budžet: 10.76M €

Osnovani: 1927. godine

Uspesi: 13x Prva Liga Ukrajine, 9x Ukrajinski Kup, 5x Ukrajinski Super Cup, 2x Evropski Kup Pobednika Kupova, 1x Evropski Super Cup

Zvezda ekipe: Artem Milevskyi

 

Mislim da svi znate što sam ubacio ovaj klub ovde.. ovo je najtrofejniji Ukrajinski klub.. ipak od kada je novi vlasnik preuzeo Šahtjor i krenuo da daje silne milione Dinamo iz Kijeva je potonuo u senku Šahtjora.. pa tako zadnje tri godine titulu prvaka Ukraijene osvaja naravno Šahtjor.. možete li vi sa manjim sredstvima da budete bolji od bogatog Šahtjora i da vratite stari sjaj slavnome Dinamu iz Kijeva..?

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/4/43/Rangers_FC.svg/170px-Rangers_FC.svg.png

 

RANGERS

 

Budžet: 207k €

Osnovani: 1872. godine

Uspesi: 54x puta osvajači Škotske prve lige, 33x osvajači Škotskog kupa, 46x osvajači Glazgov kupa, 27x osvajači Škotskog liga kupa, 1x Kup pobednika kupova

Zvezda ekipe: Lee McCulloch

 

O njima tek ne treba ništa govoriti.. u Evropi doduše oni osim tog jednog kupa pobednika kupova i nemaju neke uspehe, ali preko 150. osvojenih trofeja u Škotskoj što je svakako za respekt.. zbog problema sa finansijama su izbačeni u 4. Škotsku ligu i ne vidim zašto sa njima nebi bio izazov igrati? To više nije isti tim.. a navijači su ti sa kojima se tek mogu ponositi.. meni je oduvek Rendžers bio draži od Seltika.. Old Firm derbi je možda i veći od onog u Srbiji ili Hrvatskoj.. a zanimljivija je i priča ko za koji klub navija od ova dva.. svakako je da tu ne možete stajati po strani, a pred vama je veliki izazov ako izaberete da vodite Glasgow Rangers..

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/4/40/Boavista_F.C._logo.svg/200px-Boavista_F.C._logo.svg.png

 

BOAVISTA

 

Budžet: 0 €

Osnovani: 1903. godine

Uspesi: 1x Portugalska Premijer Liga, 5x Kup Portugala i 3x Super Kup Portugala

Zvezda ekipe: Petit

 

Još jedan poznat klub iz prošlosti, a sada na dnu.. doduše oni i nemaju neki veliki broj titula, ali su jako poznati u Evropi.. zbog problema sa finansijama su tu gde i jesu sada, a to je Portugalska treća liga.. za ovaj klub nastupa i zvezda ove ekipe je Petit, legendarni Portugalski fudbaler koji je preko 50. puta oblačio dres reprezentacije Portugala..

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ovde sam nabrojao veliki broj klubova.. ali smatram da itekako postoji još klubova koji su i više nego interesantni za igranje i koji bi u nedostatku inspiracije trebalo da vam se jave.. naprimer krenimo sa ovih prostora.. Vojvodina ili OFK predstavljaju velike izazove zbog dominacija Partizana i zvezde u titulama.. a u Hrvatskoj čak i Hajduk je na neki način izazov pored onakvog Dinama.. Rijeka, NK Split ili NK Zagreb.. su isto neki klubovi iz Hrvatske, a koji su zanimljivi pogotovo Split ili Zagreb ako želite svog slavnog rivala iz grada da nadmašite.. Rijekina istorija sve govori.. onda vam tu još preporučujem, što se tiče Evrope Wigan ekipa koja ima najmanju posetu i najmanji stadion u PL Engleske.. Cardiff zbog toga što je iz Wales-a, Brighton, Bolton, Wimbleodon kojem je SI i Football Manager glavni sponzor i stoji na dresovima.. Santa Clause iz Finske zbog imena kluba, ali ovaj klub je valjda igriv samo sa dodacima za niže lige.. Francuski Saint-Ettiene zbog svoje istorije, Paris FC, Lens, te Nemački trećeligaš Aachen ili Munchen 1860. koji je od osnivanja u senci svog velikog gradskog rivala.. PAOK koji je zadnju titulu uzeo još davne 1985. godine, možda i Salernitana, Como, Treviso.. iz Italije. Od reprezentacija iz Evrope vam toplo preporučujem dve.. ili Bosnu i Hercegovinu ili Crnu Goru.. pravi je izazov predvoditi ove dve reprezentacije i svaki uspeh je slađi dodatno.. sjajni pojedinci su i u jednoj i u drugoj reprezentaciji ključni.. naprimer Edin Džeko i Stevan Jovetić ili Stefan Savić.. van Evrope, svakako bi možda trebalo probati nešto u Argentini.. Boka i River su poznati klubovi širom sveta, ali u zadnjim godinama im ne cvetaju ruže.. pogotovo Riveru..zbog svoje istorije, ali pre svega tu mislim na Pelea i njegovog naslednika Nejmara SANTOS bi bio odličan izbor iz Brazila.. iz Južne Afrike ili Kajzer Čifsi ili Orlando Pajretsi.. iz Azije veliki broj timova postoji, a da je zanimljivo igrati sa njima.. pre svega tu mislim na Gvangžu koji drže bogataši, a za koji nastupa i Cleo.. iz Severne Amerike svakako da zbog nekih igrača vredi probati MLS i ekipe poput LA Galaxi, New York ili Seatle-a..

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

ZABRANJENO JE KOPIRATI OVAJ TEKST NA DRUGI FOOTBALL MANAGER FORUM BEZ PRETHODNE DOZVOLE AUTORA !

 

SlobaGrobar (fm-balkan.com)

  • Like 11
Link to comment
Share on other sites

Slobo odlicno , odavde su mi privukli paznju Dinamo kijev i Nott Forrest , vrv cu nekgo od njih dvoje da probam , odlicno sastavljen tekst i pohvale na volji i inspiraciji :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Moze da se doda i Fejnord, klub velike istorije, vernih navijaca, dosta dobrih mladih igraca, takmice se u Ligi sampiona, odavno su bez titule, imaju mali transfer budzet... bas su izazov :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |