Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Od "Young" do "Wily old" managera: moj pogled na karierno igranje


Sir Aleš
 Share

Recommended Posts

Od "Young" do "Wily old" managera: moj pogled na karierno igranje

 

 

http://img.rtvslo.si/upload/sport/nogomet/roux_show.jpg

 

 

 

UVOD

 

Svako od nas, »FM-Balkanaca«, na jedinstven način voli Football manager. Igramo ga svi. Za sebe i za ostale. Svoje doživljaje delimo na različite načine. Na krači (Kako vam ide), na duži (Karijera, Priča) način, na neposredni način (online, offline takmičenja), a to nije sve; delimo i mikro djeliče našeg igranja. Igranja? Ne, zapravo sam hteo reči, vodenja našeg voljenog tima.

 

Priliku virtualnog vodenja tima po mom izboru imao sam puno vremena nazad. Od kad sam na Premier Manageru 1997 vodio ekonomiju cena ulaznica za Old Trafford sa 220.000 sedišta, do FM 2013, kad golmane šaljemo nazad na početni kurz »Osnove branjenja I«. Menjaju se vremena, menjaju se izkustva. Instant uspeh, kupovanje znanih igrača, igranje maksimalno pet sezona sa nekim klubom iz lige petice je bio sinonim za moje izkustvo ispred deset godina.

 

A danas?

 

Danas možemo birati bilo koji klub sveta u bilo kojoj državi (ako ne postoji, napravičemo je). Iznenada smo dobili priliku, da vodimo klub iz naše zemlje ili iz regiona. Hm... Ne mogu ja u Maribor dovesti Ronalda. Finansije? Stadion? Metode rada ispred par godina u Milanu Maribor ili bilo koji klub iz regiona bi dovele u crnu luknju. Iznenada pojavile su se nove vrednosti. Planski rad, rad na duže vreme. Strpljenje. U kratko: u takvom kolektivu za uspehe treba napraviti neku... karijeru.

 

I baš karijera če zauzimati osrednji dio ovog članka. Jedinu pravu karijeru u FM serijalu napravio sam u klubu iz ovog prostora, to je P.F.C., i na ovom mestu želim predstaviti širši okvir igranja na karierni način-moje izkustvo odnosno njegove dobre te malo manje dobre strane. Termin »karijera« če u ovom tekstu biti razumljen na sledeči način: da se preuzme neki klub i na njegovom čelu odigra barem 10, 15, 20... sezona.

 

 

IZBOR KLUBA I FAZE RAZVOJA

 

Nema limita. Od LLM-a, do tako zvanih »fallen giants«, do ex-YU velikana, do onih največih iz najjačih liga Europe i sveta. Naravno, u svetu FM-a, možda se podrazumeva, da manji što je klub, duža če biti karijera, jer se tim gradi duže vreme. Ali, može se igrati karijera i sa Realom, Cityem, Unitedom. Sve u svemu, ono što daje poseban draž ovome, su novi generirani igrači. Messi, Ronaldo, Chicharito, Aguero... oni su uvek tu, kad pokrenemo igricu na početku, i kad idu u penziju, znamo, da u novom save-u če nas opet pričekati (i osvojiti Zlatu loptu). Za Garetha Marsdena, Jesusa Herrero i ostale verovatno niste čuli. Jer su neko vreme postojali, a sad su nestali u istoriju. Neki save, neki put. Prošlost su. Ali-nikad više se neče vratiti. Nije bitno, gde su igrali, ni na kakvoj poziciji su igrali. Zapravo, možda sam si ova imena čak izmislio...

 

Moj izbor kluba bio je ovakav: klub iz ex-YU sa ciljem postati najbolji klub Europe. Pošto igra u na papiru lakoj ligi, svake godine bi trebao osvojiti naslov prvaka, eventualno i naslov u kupu. Cilj ostvaren. Ali kroz sve to vreme (skoro 90 sezona) išli smo kroz-ja kažem- neke faze. One če biti sad nabrojane i pojasnjene i važe za moje igranje, za moje ciljeve. Ja sam jih malo generalizirao, ali to ne znači, da ne postoje i kake druge, koje sam možda zaboravio. Cilj je: na zanimiv način predstaviti utiske dugotrajnog vodenja jednog kluba...

 

 

Početna faza

Start iz nule, kad (u glavnom) 30-godišnjak preuzme klub. U glavnom se radi na prevetrenju igračkog i stručnog štaba te poboljšanju finansija. Glavni cilji su europski: prvo plasma u LŠ, zatim prezimljavanje u Europi. Zato se utakmice u prvenstvu ne broje; važni su samo (večiti) derbiji. Zadovoljstvo nad titulom prvaka je veliko, ali »ništa posebno« . Na drugoj strani svak europski bod protiv na papiru ravnopravnog ili jačeg tima, smatra se uspehom.

 

 

Predhodna faza

U prvenstvu povečava se razlika između vodečeg tima i ostalih. U Europi se redovno dočeka prolječe, a više para znači više kvalitetnih igrača, trenera, i skauta. Nije redkost, da je šampionat odlučen več u aprilu. U Europi na drugoj strani, nalazimo se na preokretnici. Naš bolji europski koeficijent, stavlja nas več u 3. ili 2. šešir. Nekad to znači na papiru slabe suparnike iz poslednjeg šešira, ali puno puta se dešava upravo suprotno i kuglice kažu neki tim iz liga petice. U grupama LŠ treče mesto je realna opcija, ali za drugo po večini nedostaje znanja, kvalitete i sreče.

 

 

Pre-šampionska faza

Što se domače scene tiče, rating domače lige se povečava. U LŠ sad se plasiraju čak dvojica ili trojica timova. Ali pošto smo bili korak ispred ostalih, ligu još uvek osvajamo lagano. Skauting sad nema ograničenja. Sa kvalitetnim regenima se može dogurati do završnih utakmica u LŠ: polufinale ili finale, ali opet za šlag na torti nedostaje nešto. Sudačka mafija, povrede, pogrešne taktičke odluke...

 

 

Šampionska faza

Najdraža od svih. Skoro sve vam ide na ruku. Bez obzira na to, dali igrate dobro ili manje dobro, pobeđujete. Možda nekog favorita razvalite sa pet komada razlike. Sedite, gledate, i ne možete, da verujete. I... Ko se ne seča prvog osvajanja LŠ? Cene glavnih igrača počinju rasti, isto tako ambicije predsednika, koji očekuje bolje igrače.

 

 

Faza branjenja osvojenog

Možda ne u prvom, ali u nekoliko sezona naučili smo, kako igrati u Europi. Trojne krune su realnost. Na drugoj strani, klubovi iz domače lige počinju ulagati u infrastrukturu i počinju proizvoditi kvalitetne regene. Pošto se to ne vidi odmah, razlika između nas i ostalih klubova u šampionatu, počinje se smanjavati. Štaaa?

 

]

http://i49.tinypic.com/20k635g.jpg

 

 

Faze frustracije

Ima više plasti, barem tri. Može imati sve tri, dve ili jednu samu. Prehodi iz ovih mikro-faz mogu biti različiti, iz a) u b ) i suprotno; iz b )u c)...

 

a ) PRVENSTVO O.K., EUROPA K.O.

Dosada kod kuče, gde dolazi do promene glavnih rivala, ali na kraju naslov prvaka nije ogružen, iako se prvenstvo kad odluči i u poslednjem kolu. U Europi možda nema više sreče i znanja, kao nekad. Neka lopta, koja je pre pet godina završila u mreži, sad neče. Zato se celokupni sezonski reporti obravnavaju kao neuspeh. Neuspeh je recimo dupla kruna+polufinale LŠ. Zato treba još igrati, do treble-a!

 

 

b ) EUROPA O.K, PRVENSTVO K.O

Opasnija faza nego a), jer te može koštati posla. U prvenstvu sad skoro svi klubovi imaju Top trening i youth facilities i skauting u-19 lige mora biti stavljen pod hitno. U isto vreme, kad se gubi recimo u Nišu, slavi se na Camp Nou-ju, zato se možda igranje čini nerealnim. Zato treba igrati još, da se vratimo u realne okvire. Ajmooo!

 

 

c ) SVE U K(O)...

Redka, ali kad se desi, usmeravaju se sve sile ka poboljšanju; obično pređe ili u fazu a) ili djelomično braniteljsku. Zašto? Jer se lige nikad više neče osvojiti sa +20; odnosno, ova mogučnost je vrlo retka. Neporažene sezone ne postoje više. Igramo dalje, možda ipak neki put...

 

 

Faza obsesije za rekordi

U toj fazi trofeji se ne broje više. Veča izjednačenost lige pridodaje nove želje i motive. Prestiči 90 bodova, postiči 100 golova, završiti kao neporažen, dobiti novi stadion. Pošto su ti cilji sad (kao što smo rekli) teže ostvareni, želja za igranjem ne prestaje.

 

 

Faza mikro managementa

Nastavak prošle faze, sa poudarkom na indvidualnim elementima. Kad ima tvoj klub 150. rođendan? Koji večiti derbi več igramo? Kakva je statistika protiv Arsenala? Uh, pa poslednji put susreli smo se pre 17 godina, zar več toliko? Vaš regen 10. generacije ide u penziju? Sigurno čete se pobrinuti, da ostaje u klubu kao dio trenerskog tima, kao onaj 70-godišnji skaut, koji je to nekad igrač bio, ispred tri desetlječa, ahhhh... Kako to, da moja škola ne izbacuje više boljih igrača, pogotovo u fizičkom smislu? Videčemo...(click -> Continue).

 

 

Faza ocenjivanja dosadašnjeg rada

Kad počinješ ceniti stare a naučiš se i novih vrednosti. Znaš, da si več dugo u klubu, i da si pripomogao njegovom razvoju. Smiješ se greškama iz prošlosti. Nekad ti pojam lojalnosti nije značio ništa. Sad, kad sediš u kutu i gledaš sve te trofeje, vidiš sjenu pomočnog trenera, legendu kluba, koji je još sa tobom. Ti si mislio, da kad če dopuniti 30 godina, češ ga baciti u smeče, a on je imao snage, da igra još deset godina. Bilo mu je 37, kad je odigrao poslednju sezonu na vrhunskom nivoju; a ti si mislio, da je sa 26-27 več postigao zenit.

 

Ali ja ču još ovde, da sedim. Ko zna, šta ču još naučiti. Prava ljubav između dva desi se, kad jedini drugome oprošta i ceni i njegove slabe strane. Jer zna, da kad tog človeka neče biti više, te slabe strane če drugome veoma nedostajati. I pitam se: da li če ikad ko prestiči njega u broju pogodaka? Ko če biti moj pomočnik, kad njega nema više?

 

Zato MORAM još igrati, da saznam još to.

 

I još to...

I još ovo...

 

Glavni catch:

prava zanka FM-a nije igranje više sati na dan,

nego razmišljanje o njem, kad ne igraš!

 

 

ZA KRAJ

 

Ovo sve sam napisao na bazi mojeg igranja i izkustva, ali mislim, da se to može desiti svakome. Možda če ovaj tekst, koji je napisan skoro u jednom dahu odmah posle ručka, malo dopunjen u periodu pre spavanja + »toilet seat« press konferencije i tuširanja, dati kome još koju ideju, da če se u svojem igranju prepoznati, a možda i dati koje mišljenje i komentar...

 

http://img135.imageshack.us/img135/4618/fergievw2.jpg

Edited by ales_pfc
  • Like 23
Link to comment
Share on other sites

Auuu..

Za Garetha Marsdena, Jesusa Herrero i ostale verovatno niste čuli. Jer su neko vreme postojali, a sad su nestali u istoriju. Neki save, neki put.

Fenomenalno! Jako lijep clanak, zasluzujes mjesto na portalu i na fesbuku.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

ODlicno , svaka cast , pogotovo ovo mi se svidja jer sam bas to danas radio , u skoli profesorka pita , a ja razmisljam da'l da krenem sa Evertonom ili sa Wolwsima da pisem karijeru , ili kog igraca da kupim u karijeri sa partizanom :D

 

 

Glavni catch:

prava zanka FM-a nije igranje više sati na dan,

nego razmišljanje o njem, kad ne igraš!

 

POKIDAO SIIII OD MENE RESPECT PFC <3 :respekt:

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 9 months later...
Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |