Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Taktički savjeti


Dino151
 Share

Recommended Posts

1.Pace,acceleration i crossing su veoma važni za ofanzivne bekove ukoliko ih nemate, bolje da su defanzivno orijentirani.

2.Nikada nemojte igrati fluidno ukoliko vasi igraci nisu dovolnjo uigrani,i nemaju veliku kreativnost

3.Nemojte nikada koristiti zonal marking + press more,ako nemate dobre stopere za istaknutom brzinom,koji mogu služiti kao cover.

4.Preofanzivna igra u gostima može biti dvosjekli mač,pogotovo ako igrate protiv jačeg,ili kluba koji je u boljoj formi nego vi.

5.U Opposition Instuctions nije prihvatljivo stavljati markiranje veoma brzinog igrača,jer to također može izazvati protuučinak.

6.Uvijek mislite koju ulogu dajete svojim igračima,jer puno igrača samo ofenzivno postavljeno,može vam u kontri izazvati velike probleme.

7.Ako igrate sa slabijim klubom i vaši igrači nisu tehnički sposobni,pogotovo imaju mali atribut passinga,preporučuje se staviti shorter passing,da bi se greške dovede na minimum.

8. Ako se sljedeća utakmica igra na kratkom i uskom terenu najbolje je igrati kratka dodavanje i sporiji tempo te ako igrate na takvom terenu šire(play wider) onda ćete svojim igračima ostaviti prostor u sredini pa stavite da dodaju više kroz sredinu.U slučaju da je teren dug i širok ili dug i uzak,dobro je koristiti direktne pasove i brži tempo te je bolje da se fokusirati na igru preko krila.

9.Protiv visokih, a sporih napadača je dobro igrati sa push up obranom, a protiv brzih napadača sa deep obranom.

10.Ukoliko stvarate puno prilika koje nisu opasne po protivnika, smanjite tempo i malo povećajte time wasting.

11.Tehničke ocjene nisu najvažnije, kvalitetne mentalne i psihičke ocijene mogu itekako nadomjestiti tehničke nedostatke.

12. Ako želite protivniku ući direktno kroz obranu i tako zabiti gol preporučljivo je koristiti play out of defence,wrk ball into box,pass to space,push higher up i play through defence.

13. Ukoliko želite zadržati loptu dok vam je povoljan rezultat koristiti retaing possession,pass to feet i drop deeper.

14. Tehničke ocijene nisu najvažnije, kvalitetne mentalne i psihičke ocijene mogu itekako nadomjestiti tehničke nedostatke.

15. Ponekad je bolje žrtvovati kvalitetnijeg igrača ako se ne uklapa u taktiku.

16. Dobro je koristiti push higher up,get stuck in i hassle opponents ukoliko vaš protivnik drži veliki posjed lopte i želite to smanjiti.

17. Ukoliko želite zadržati loptu dok vam je povoljan rezultat koristiti retaing possession,pass to feet i drop deeper.

18. Ako želite protivniku ući direktno kroz obranu i tako zabiti gol preporučljivo je koristiti play out of defence,wrk ball into box,pass to space,push higher up i play through defence.

19. Kod biranja kapetana bilo bi dobro da taj igrač bude prvotimac,da bude jedan od najboljih igrača te da bude dovoljno iskusan kako bi mogao savjetovati suigrače.Jedan od najvažnijih za odabir kapetana je Influence,ali također treba imati dosta visoke ocjene bravery,team work,determination i work rate.Ako izabarete golmana za kapetana on će više podupirati obranu,ako izaberete veznjaka on će cijeli tim moći poduprijeti,a napadač i branič samo određeni dio.

20. Kod odabira pripreme za utakmicu treba obratiti pažnju gdje je protivnik slab,gdje je jak ili tko je uopće favorit u utakmici.Ukoliko ste vi favorit onda izabrati attacking movement,a ako je protivnik favorit onda defensive positioning.Ako je riječ o tome da je protivnik dobar iz prekida staviti defending set pieces,a ako je slab u obrani prekida u tom slučaju attacking set pieces i zadnje ako je naredna utakmica važna i ne smijete izgubiti također je preporučljivo defensive positioning.

21. Ako se sljedeća utakmica igra na kratkom i uskom terenu najbolje je igrati kratka dodavanje i sporiji tempo te ako igrate na takvom terenu šire(play wider) onda ćete svojim igračima ostaviti prostor u sredini pa stavite da dodaju više kroz sredinu.U slučaju da je teren dug i širok ili dug i uzak,dobro je koristiti direktne pasove i brži tempo te je bolje da se fokusirati na igru preko krila.

22.Ofanzivniji igraci trebaju imati direktnije pasove jer je manji rizik izgubiti loptu na rotivnickoj polovini,a veca sanse da se da kvalitetan zadnji pas.

23. Isto vrijedi i za rast kreativnosti,najmanja stoperima i destruktivcima,malo veca ofanzivnim bekovima i radilicama,najveca kreatorima i egzekutorima.

24. Closing down takoder raste prema naprijed.Napadac ne mora biti strogo pozicioniran u defanzivi,nego ima prave na vecem prostoru praviti pressing.Ako ne ukrade loptu ima nekoliko igraca da ga pokriju.S druge strane,stoper je duzan cvrsto se drzati svoje pozicije.

25. Tackling,odnosno agresivnost uveliko ovisi o datim atributima za tu aktivnost.Ipak,generalno,defanzivcima bi rebalo biti u krajnjem slucaju na medium,ili cak na light,jer neprecizno uklizivanje ostavlja vlastitog golmana na milost i nemilost protivniku.

26. Nadite balans izmedu postavki through balls i run from deep,ako igrac ima jednu postavka na often,drugu stavite na rarely ili eventualno na medium(ovisno o karakteristikama igraca).

27. Ukoliko kornera izvodite na dalju stativu,pozeljno je da desnjak izvodi s lijeve strane i obrnuto jer "efej" lopti da luk kojim "zaobide" golmana.

28. Na koristite 2 inside forwarda ako imate 2 centralna napadaca jer gomilate igrace u protivnickom kaznenom prostoru,a limitirani ste u ostatku terena.

29. Ukoliko igrate na zaleda,obavezno korstit zonal marking,oba CB na defend,svima u zadnjoj linije jednak mentality.Osnovni preduvjet su brzi branici s dobrim pozicioniranjem.O tome ovisi koliko visoko ce te postaviti zadnju liniju.

30. Man marking i fluid sistem.Znači sa fluidnim sistemom vaši igrači će se vise kretati i odlaziti sa svojih mjesta i time će ako koristite man marking bolje pokrivati protivničke igrače.

31. Zonal marking i rigid/balanced sistem - ovo je dobro kombinirati jer sa zonal markingom igrači čuvaju određenu zonu/dio terena, sa rigid/balanced sistemom neće se previše kretati i neće napuštati svoja mjesta.

31. Kad igrate sa counterattacking taktikom dobro je staviti obrambenu liniju na deep i closing down na stand off more jer time navlačite protivnika i možete mu lako oduzeti loptu i složiti dobru kontru. Dobro je još koristiti pump ball in box jer s tom touchline instrukcijom vaši će igrati brže gurati loptu u prostor vašem napadaču.

32. Ako želite da vam igrači sto manje pucaju van šesnaesterca stavite work ball in box.

33. Ako igrate sa deep lying playmaker i poacherom dobro je staviti look for overlap, lopta koju šalje playmaker preskače protivničku odbranu, a vaš napadač će se naći u situaciji 1vs1 sa golmanom.

33. Postoji 6 tonova (načiina govora), a to su: agresivno, samopouzdano, strastveno, mirno, oprezno i bezvoljno. U ovome nikada ne treba pretjerivati, npr. reci da očekujete pobjedu kada ste daleko po kvalitetu od favorita. I ukoliko igrate sa velikim brojem mlađih igrača, najčešće treba govoriti mirnim tonom, i skinuti pritisak sa njih, jer je prirodno za mladje igrace da imaju ogroman pritisak.

Govor pred utakmicu

- Ukoliko igrate protiv protivnika koji je slabiji od vas: Ovdje mnogo toga zavisi od samog morala vašeg kluba i trenutne forme. Ukoliko ste u dobroj formi i nanizali ste nekoliko pobjeda, trebate govoriti u strastvenom ili samopouzdanom tonu i reci da se potrude za navijace (Let's give the fans something to cheer today).

- Ukoliko igrate protiv protivnika koji je vaseg nivoa: Ovakve utakmice su u većini slučajeva budu izuzetno neizvjesne, što znači da je neophodno dobro motivisati igrače pred početak utakmice. Kad igrate na svom terenu u blagoj ste prednosti i možete slobodno govoriti u strastvenom ili mirnom tonu, i reci da odigraju za navijače, a ako imate mlađih igraca, njih obavezno oslobodite pritiska. Kad ste gost na ovakvim susretima, najbolje je mirnim tonom opustiti igrače i sve ih osloboditi pritiska (There is no pressure on you).

- Ukoliko igrare protiv velikog favorita: Motivacija u ovakvim mečevima može biti presudna. Nikada ne smijete reci da očekujete pobjedu, jer svi su svjesni da do nje neće tako lako doći. Najbolje je u mirnom tonu reći da na igračima ne postoji pritisak, tako ih oslobodite nervoze, koja najčešće dovodi tim do poraza u ovakvim mečevima.

Govor na poluvremenu

- Ukoliko vas tim vodi (pri tom igra dobro): U ovakvim prilikama jednostavno u strastvenom ili samopouzdanom tonu recite da ste zadovoljni prikazanom igrom (I'm pleased with how things are going, keep it up).

- Ukoliko vas tim vodi (pri tom ne igra baš sjajno): Mozete u mirnom tonu reci da solidno obavljaju posao ali ima prostora za napredovanje (You have played well so far but there is still room for improvement).

- Ukoliko vas tim gubi: Tome je najbolje pristupiti agresivnim tonom, i dati do znanja igracima da niste zadovoljni prikazanom igrom. Po meni je najbolje poručiti igračima da vam prikazu nešto sasvim drugo u nastavku meča (Show me something else in the second half).

Govor na kraju utakmice

- Ukoliko ste pobijedili: Podijelite vašu sreću sa igračima i u strastvenom tonu im kažite da su igrali dobro i da ste srećni prikazanom igrom (You did well out there/I'm very happy with your performance tonight).

- Ukoliko ste remizirali: Ako ste već bili favoriti ne trebate biti zadovoljni, i u agresivnom tonu date do znanja da niste srečni sa prikazanom igrom (I'm not happy with your performance tonight). Ukoliko ste igrali protiv mnogo jačeg kluba od vas i smatrate da je remi dobar ishod meča, slobodno kazite da ste zadovoljni (You did well out there).

- Ukoliko ste izgubili: Agresivnim tonom u ovakvim situacijama govorite samo ako je vas tim zaista očajno odigrao, tada slobodno možete reći da niste srečni (I'm not happy with your performance tonight). Ako ste zadovoljni igrom uprkos porazu, nemojte uništavati moral igračima i recite im da prosto nisu imali sreće, u mirnom tonu (You have been unlucky tonight).

34. Kod igre na kontre neizostavan je Ball winning mid. zadužen za krađu lopte i brzu distribuciju lopte napadačima i krilima(ako ih ima),a kod igre na kontrolu/posjed neiostavan je jedan playmaker s velikom odgovornšću u kreaciji ili umjesto njega 2 kompletna vezna,kvalitetna prema naprijed(central mid. d/a i BTB)

35. Za direktniji stil igre potrebno je što manje linija u formaciji,dok kod igre na kratka dodavanje poželjno je imati i DMCa i AMCa,zbog mogučnosti dodavanja lopte u više smjerova i na manjoj udaljenosti

36. Što je više postavljena zadnja linija to je veći closing down,kad već ekipa izađe visoko potreban je aktivan pressing;ako se pak povuće važno je da se svatko drži svoje pozicije.

 

 

Radili: Dex6,AndreyBlanc,Madridista,Dino151,Za Hajduk Život bi dao,eagles,Cavani.

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 weeks later...

Ne koristite Inside Forwarde sa visokim Target Manom, jer cete dobiti igraca od koga nema nikakve koristi u napadu, jer mu nema ko asistirati.

Igracima sredine terena postavite Run With Ball na rarely da bi se sto prije oslobadjali lopte i trazili rjesenja prema naprijed.

Igracima zaduzenim za tretiranje fibule protivnickih igraca (poznatijim kao Ball Winning Midfielder) postavite Closing Down na Whole Pitch, a Passing na Short i dobicete igraca sa jednim od najvisih procenata tacnih pasova u ligi (obicno preko 90%), kao i Tackles Per Game.

Ne koristite Trequartistu u disciplinovanoj igri, jer su to obicno sebicni igraci gladni lopte i unijece pometnju u igru.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |