Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Taktika Za Mjesec Rujan/septembar


Madridista
 Share

Recommended Posts

Taktika za mjesec Rujan/Septembar

 

Ovomjesečni zadatak za natjecanje je jednostavan.Trebate nam predstaviti taktiku po izboru,ali ima jedan problem,tu taktiku trebate probati i staviti rezultate,točnije najmanje 10 utakmica.Uz predstavljanje taktike i sama taktika gledati će se i uspješnost.

 

Rok za predaju je 25.9.,a pobjednik se proglašava 1.10 koji će dobiti pehar u profil i izravan ulazak u TCT tim po njegovoj želji.

 

Bodovanje: Ne boduje se samo taktika,već i prestavljanje.Znači možete imati ukupno 10 bodova,max 5 za samu taktiku i max 5 za prezentaciju.

Edited by Madridista
Link to comment
Share on other sites

Taktika za mjesec Rujan/Septembar

 

Formation and Team Instruction

 

http://i.imgur.com/OMsKg.jpg

 

Moram reći da je ovo najuspjesnija taktika koju sam stvorio . Momčad s ovom taktikom igra fantasticno, stvaraju puno sansi , zabijaju puno golova, i dobri su u obrani. Formacija je vrlo ofanzivna.

 

Obrana je nalik Barceloninoj. Odozada igraju 4 igrača koja pokusavaju natjerati protivnika da ude u nedozvoljenu poziciju. Takođes obrana pokusava uvijek oduzeti loptu bez faula i gurnuti je veznom redu koji ce pokusat pokrenut brzi kontra napad.

 

Vezni red je zaduzen za kontrolu igre i guranje lopte u prazan prostor, medusobno se puno dodaju dok napadač ne ude u prazan prostor da mu proslijede , ako se napadač nemoze oslobit svojih cuvara, onda gurnu loptu na krilne igrace.

 

Krilni igrači su jedan od najvaznijih faktora u ovoj taktici oni primaju lopte od igrača iz veznog reda i pokusavaju "probit" svoju stranu i uputit nisku loptu u peterac. Ako krilni igrač vidi da nemoze "probit" svoju stranu on uputi loptu veznom redu ili napadaču ako je slobodan.

 

Napadač je glavni igrač na terenu. On mora biti brz, imat dobru ravnotežu, a dobar finish. Napač pokusava sto vise ići u prauan prostor da bi mu netko iz veznog reda ili neko krilo uputilo lopu. Ako je protivnik imao korner i vas obrambeni igrač ispucao loptu na njega i on vidi da ima malo obramenih igraca, pokusat ce sa svoje polovice doci do protivnickog gola i postici zgoditak

To je razlog zašto vam je potreban vrlo dobar napadač za ovu taktiku. Netko poput Hulka, Loic Remy, Sturridge, Leo Messi bi bio sjajan.

 

Uglavnom sa ovom taktikom, kada protivnici imaju loptu vaša ekipa radi veliki presing na protivnike. A kad vi imate loptu svi se prikljucuju napadu kao cjelina

 

Igrači

Golman: nikad ne daje duge lopte, uvijek daje kratku loptu slobodnom igraču.

 

Central defender (left): Vaš brz branitelj. Obično će ići na poachera

Recommended Attributes :Marking, Tackling, Pace, Anticipation, Concentration

 

Central defender (right): On je stup obrane, najveca prijetnja protivnickim napadacima

Recommended Attributes : Pace, Jumping, Heading, Marking, Tackling, Anticipation, Positioning

 

Full backs: Oni su potpora stoperima, ali njihov zadatak je zaustavljanje protivnikova krila, mojaju biti brzi.

Recommended Attributes : Acceleration, Pace, Marking, Tackling, Crossing, Work Rate

 

Defenzive midfield: Razbija protivnikov napad dok ne dostigne konačnu liniju, brzo pokreče kontru

Recommended Attributes : Tackling, Work Rate, Stamina, Anticipation, Heading, Strength

 

Central midfielder (felt): Deep lying playmaker. Diktira tempo igre. (Xavi)

Recommended Attributes : Passing, Creativity, Decision, Teamwork, Composure

 

Central midfielder (right): Vaš glavni razigravač. Gura lopte u prazan prostor (Iniesta)

Recommended Attributes : Dribbling, Creativity, Passing, Flair, Teamwork, Decision, Agility

 

Wingers: Zaduzeni si za probijanje bokova i ubacivanje lopti u peterac ili guranje lopte u prostor napadaču

Recommended Attributes : Dribbling, Acceleration, Flair, Passing, Agility, Creativity. Finishing is a plus.

Striker : Vaš glavni čovjek. Najvažniji igrač u momčadi. Posrema lopte koje dobije od igraca iz veznog reda, a ponekad zna sam "razbiti" protivnicku zadnju liniju i sam zavrsiti napad (Messi)

Recommended Attributes : Finishing, Dribbling, Flair, Acceleration, Agility, Pace, Off the Ball, Anticipation, Composure. Strength and Balance

Rezultati:

http://i.imgur.com/HJb4D.png

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

TAKTIKA ZA MJESEC RUJAN/SEPTEMBAR

 

Ovog mjeseca cu vam detaljno predstaviti taktiku koju koristim u Unitedu i koju najvise praktikujem, taktiku 4-2-3-1. Ova taktika je kroz istoriju mnogo napredovala, i dospjela u skoro sve lige. Nekada je bila neuobicajena za engleski stil i englesku ligu, ali vremenom su je i oni poprimili. Ova taktika je postala ovako uspjesna zahvaljujuci najvise Spancima, gdje se igrao otvoren napadacki fudbal. Cesto se iz ove taktike vrse transformacije u 4-3-3, jos ofanzivniju varijantu ove taktike, gdje krila preuzimaju ulogu napadaca (Inside Forward). Pa da pocnemo sa objasnjenjem.

 

REZULTATI:

http://www.dodaj.rs/f/i/QB/nhhSgG3/taktika.png

TAKTIKA:

http://www.dodaj.rs/f/1P/Up/1tspszks/manchester-united-tactic.png

Ova taktika se uglavnom zasniva na brzom i napadackom fudbalu, prilike za gol se stvaraju iz brzih napada ili kontri, bez pretjeranog "davljenja" lopte. Po meni, glavna napadacka karika u ovoj taktici pored napadaca jesu krila. Ali tu je i trekarista, ili kako se sad popularno naziva "lazna devetka". Takodje ima bitnu ulogu, i cesto zna rijesiti mec jednim potezom. Dva povucenija vezna igraca moraju ciniti tandem koji ima savrsenu saradnju i medjusobno se moraju savrseno razumjeti. Odbrana mora biti disciplinovana, u ovom mom slucaju lijevi bek ima nesto ofanzivniju ulogu u skladu sa svojim mogucnostima.

GK: U svakoj taktici, pa i u ovoj vazno je imati dobrog golmana. Golmani ne smiju imati previse mana, jer cesto znaju biti oni koji odlucuju mec. Na srecu, imam mladog i talentovanog De Geu, koji ce sasvim sam siguran, biti golman Uniteda barem jos deceniju. Uloga mu je G/D.

WB/FB: Desni bek Rafael ovdje ima ulogu Full Back-a, dok je Buttner Wing Back. Po meni, tezi posao ima Buttner, koji istovremeno mora biti i Full i Wing Back. On mora pokrivati citavu lijevu stranu, napadati i braniti. Naprijed on ima zadatak da uputi centarsut u kazneni prostor ili pomoci krilu, dok u odbrani ima zadatak zaustaviti protivnickog igraca. Rafael ima nesto defanzivniji zadatak od Buttnera. On mora zatvoriti desnu stranu i ne dozvoliti protivnickim krilima prodor po toj strani a ni centriranje lopte u svoj kazneni prostor. Buttnerova uloga je WB/S, dok Rafaelova FB/S.

CD: Ovdje je neophodno imati tandem koji se savrseno razumije u svakoj prilici. Oni imaju nesto drugacije zadatke ali sustina je ista. Vidic igra klasicnog stopera, dok Ferdinand ima ulogu da pokriva kazneni prostor. Obojica moraju uvijek biti hladnokrvni, da dobro citaju protivnicku igru te da imaju dobro markiranje i dobru sposobnost oduzimanja lopte (Tackling). Ferdinand ovdje ima nesto slozeniji zadatak jer nije toliko ogranicen kao Vidic, tj. moze otvorenije igrati sa loptom. Njegova uloga je BPD/C, dok je Vidicu CD/X.

DLP: Imam srece jer na ovoj poziciji imam zaista briljantnog plejmejkera kao sto je Scholes. O njegovim kvalitetima je suvisno govoriti, jer on vec citave dvije decenije igra na jednako dobrom nivou. Svima je poznat glavni zadatak plejmejkera. U ovoj situaciji, imam plejmejkera koji je defanzivnije orijentisan, sto znaci da on prilike uglavnom stvara iz same odbrane, te da ne ide previse naprijed. Moramo razlikovati plejmejkera koji stvara igru i plejmejkera koji stvara napad. Scholes je onaj koji stvara igru, svojim savrsenim pasovima pronalazeci krila, trekaristu ili samog napadaca. Posto nam je stil kratki pasovi, on ce teziti da odigra pas do najblizeg igraca sebi. Uloga mu je DLP/S.

BWM: Na ovoj poziciji imam igraca koji ima poprilicno jednostavan zatadak koji zahtjeva mnogo fizicke spreme. Darren Fletcher je oduvijek bio poznat kao jedan od fizicki najspremnijih igraca. Njegov zadatak je poprilicno jednostavan - oduzeti loptu protivniku, uglavnom na sredini terena. Mora zna dobro citati igru protivnika u namjeri da prekine kontru. On mora imati mnogo dobru kondiciju jer mora mnogo trcati. S obzirom na to da mu je uloga postavljena na support on moze i na trenutke da se prikljuci stvaranju akcije, te cesto zna uputiti i sut na gol sa distance. Uloga mu je BMW/S.

W: Krila u ovoj taktici imaju poprilicno zahtjevan zadatak, jer se vecina napada stvara upravo preko njih. Oni loptu uglavnom primaju od plejmejkera, spoljnih bekova ili trekariste. Imaju takodje jednostavan zadatak, a to je napraviti prodor po svojoj strani i uputiti centarsut da bi pronasli napadacu u kaznenom prostoru. Moraju posjedovati odlicnu brzinu i tehniku te znati poslati odlican centarsut (Crossing). Uloga Naniju i Valenciji je W/A.

T: Ovaj igrac ima najvise slobode u cijelom timu. Cesto sam zna donijeti pobjedu svom timu. On mora imati sposobnost da dobro procijeni situaciju i da donese dobru odluku (Decisions), da li ce sam krenuti na gol ili asistirati. Zato je neophodno da ima dobar i precizan pas i zavrsnicu. Kagawa ovdje ima ulogu T/A.

P: U ovoj taktici napadacu svakako nece nedostajati podrske. Jer ovdje cesto mec rijesavaju drugi igraci, znaci nije toliko iznenadjenje ako se napadac ne upise u listu strijelaca. Opet imam srece jer imam vrhunskog napadaca kao sto je Robin van Persie, koji ima sve karakteristike koje su neophodne jednom napadacu. Ima sjajan osjecaj za gol, zavrsnicu, hladnokrvnost, tehniku i dobre fizicke osobine. Uloga mu je P/A.

 

KRETANJE IGRACA:

http://www.dodaj.rs/f/3V/9I/4aHjxrKq/copy-of-pitch.jpg

Na ovoj slici koju sam odradio prikazao sam kretanje igraca u ovoj taktici. Najvise se u odbrani krece lijevi bek, koji ima i ofanzivne zadatke. Ostali su na svojim pozicijama, ali desni centralni ima malo vise zadataka u kaznenom, te ni njemu nece biti strano da se vise krece. U veznom redu, plejmejker nema previse kretanja ali mora imati savrsen pas koji ce to nadoknaditi. Za razliku od njega, "osvajac lopti" ima mnogo vise prostora da se krece. On mora osvojiti prostor i ne dozvoliti protivnickim igracima da stvore napad. Mozete ga vidjeti skoro na svim djelovima terena. Trekarista ima najslobodnije kretanje u cijelom timu, dok krila se uglavnom krecu uz aut liniju.

 

INSTRUKCIJE:

http://www.dodaj.rs/f/i/hD/1XhwzKRS/taktika2.jpg

Vec sam rekao da je ovo taktika koja je ofanzivno orijentisana. Igra je ovdje "tecna" (fluid), to prouzrokuje trekarista koji ima veliku slobodu da odstupi sa svoje pozicije, te krila koja se cesto mogu ponasati kao i napadaci. Koristeci ovu taktiku mozete postici veliki broj golova upravo iz kontre, koje obicno idu preko krila. Brzi tempo pomaze da se kontre sto brze i bolje organizuju, ali takodje i ostavlja manje vremena protivniku za razmisljanje.

Edited by Cavani
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kako to profi radi

 

Roma: Classic 4-2-3-1 Attack

 

- O taktici:

Zasto se zove bas ovako zove ? Naime, veliki sam fan Tottija i htio sam da napravim neku taktiku koja bi izvlacila najbolje od AMC-a u timu. Totti je jedan od najboljih trequarterista svih vremena, pa sam htio da baziram taktiku oko AMC-a. U orginalnoj taktici AMC je bio Trequarterista, dok je vremenom ta uloga u ovoj taktici evoluirala. Jedna stvar koja se nije promjenila jeste kljucna uloga AMC-a u timu.

 

-Izgled:

 

http://i.imgur.com/UUm3r.png

 

Kao sto se vidi, klasicna 4-2-3-1 taktika sa dva centralna vezna, krilima i ofanzivnim veznim.

 

-Cilj taktike:

 

http://i.imgur.com/7zjgC.png

 

Cilj je kroz agresivnu igru, prvenstveno u protivnickoj polovini, osvajati loptu i brzo kretati u kontra-napade, sto se moze vidjeti kroz 'Team Instruction'. Drugi cilj je ukljuciti gotovo sve igrace u defanzivu i ofanzivu. Cesto se desavalo da krila ne pomazu odbrani, ili da bekovi ne idu u napad. Nacin na koji je to rijeseno vidjecete kroz 'Player instruction' gdje cu objasniti ulogu svakog igraca u oba segmenta igre.

 

-Player Instruction - Razlika cine sitnice ( kliknite na poziciju da bi vidjeli instrukcije)

 

GK - S obzirom da volim klasicne golmane koji gledaju samo jednu stvar, a to je da zastite svoj gol, ovo su najjednostavnije instrukcije. Dati loptu igracu ( u ovom slucaju lijevom beku - a objasnicu kasnije zasto bas njemu!) umjesto da izbija lopte cini cuda kada zelite da ukljucite vezni red u stvaranje napada.

 

DL - Karika koja povezije odbranu i napad u kreiranju napada. Svi napadi pocinju od njega, dakle on mora da bude tehnicki potkovan uz uobicajene atribute potrebne za beka. 'Run from deep' i 'Run with ball' su namjesteni na 'sometimes' da sam bek ne bi gubio poziciju i time ugrozio defanzivnu stranu taktike. On krece u napad kada je lopta na toj strani i kada ju ima jedan od AML-a ili AMC-a. Nastoji da sa instrukcijom 'Hug touchline' omoguci slobodniju kretnju ( tj. time otvara prostor lijevom krilu i ofanzivnom veznom u sredini terena) ofanzivnim igracima. Ukoliko dobije prostora kretnjom AML-a i dodje u situaciju da ubaci, on ce to da ucini bez okljevanja. Do sada su mi lijevi bekovi skupljali po 10ak asistencija u sezoni sto je sasvim solidno.

 

CDL - Lijevi stoper koji ima ulogu da ceka protivnike na svojoj polovini i kada im uzme loptu salje prvom igracu do sebe. Dakle, poprilicno limitiranu ulogu ima u timu. Razlog tome jeste sto barem jedan stoper mora da bude defanzivno orjentisan.

 

CDR - Desni stoper koji ima ulogu zadnjeg veznog u napadackom dijelu akcije. Ovo je inspirisano Pique-om koji cesto pomaze veznom redu. Ovo je korisno jer omogucava vecu slobodu centralnim veznim igracima, sto cu objasniti kada za to dodje vrijeme. Uglavnom, za razliku od lijevog stopera, on ima vecu slobodu kretanja i moze cak igrati i dubinske lopte. Ovaj stoper mora da ima dobre ocjene za passing i creativity, a najvise morate paziti da dovodite stopere sa visokim positioningom.

 

DR- Desni bek ima slicnu ulogi kao i lijevi bek, s tim sto on nema tako zahtjevne napadacke zadatke ( da povezuje obranu i napad), ali ima klasicne zadatke trcanja uz desnu aut liniju i osvajanje prostora koji mu ostavi AMR sa svojom kretnjom.

 

DLP - Playmaker iz dubine veznog reda. Rijetko pravi kretnje prema naprijed, ali sa sposobnoscu da kontrolise sredinu terena omogucava ostalim igracima da to rade umjesto njega. Zajedno sa Kryvtsovom u napadackom dijelu taktike cini zastitni zid od kontra napada. Mora da posjeduje odlicne defanzivne atribute ( marking, tackling i positioning) uz uobicajene atribute potrebne za playmakera. Igraci sa losom staminom su nepozeljni.

 

CM - Centralni vezni koji je zaduzen za udaranje protivnicih igraca u defanzivi, ali i odigravanje sigurnih lopti ka ofanzivnijim igracima u timu. Jednostavna uloga zahtjeva i jednostavne atribute - Strength, Balance, Marking, Tackling, Work rate. Ali, posto ovaj igrac koristi prostor koji mu ostavi AMC sa svojom kretnjom, on mora da ima i kreativnosti i driblinga da bi mogao sudjelovati u kreaciji napada. Bonus kod ovog igraca su jumping i heading. Ako vas zanima ko je savrsen za ovu ulogu - pogledajte Fellainija.

 

AMR - Desno krilo koji ima ulogu desnog napadaca sa svojom kretnjom izmedju stopera i beka. Tom kretnjom ostavlja prostor desnom beku da bjesomucno terorizira odbranu sa svojim kretnjama. On ce se cesto nalaziti u prilikama da da gol, pa tako mora imati i atribute u skladu sa tim. Sto se tice defanzivnog dijela, on sa svojim postavkama visokog presinga onemogucuje stoperu i beku mirno iznosenje lopti. Problem nastaje ako on to ne uspije i ispadne iz igre. Tu na scenu stupa DLP koji sa svojim visokim 'Positioningom' cesto zatvara tu desnu stranu.

 

AML - Lijevo krilo koje ima suprotnu ulogu od desnog krila. Njegov zadatak jeste da otvara prostor AMC-u atko sto ce siriti igru ka lijevoj aut liniji. On ce cesto ubacivati loptu nakon sto predribla svog igraca, tako da brzina, dribling i ubacaju mora da ima visok. Klasicno krilo. Defanzivno je isto kao i AMR - visok presing.

 

AMC - Kao sto rekoh, glavni igrac u timu. On ce vam imati najvise asistencija i pored napadaca dati najvise golova. On se ponasa kao drugi napadac, direktnim trcanjem prema stoperima otvara prostor napadacu i AMR-u da krenu u sesnaesterac i cekaju loptu prema njima. On svojom kretnjom cesto povuce i CM-a prema naprijed, tako da je to bonus jer ima jos jednu opciju u napadu. Ovo je uloga koja je odgovarala Tottiju u najboljim godinama, mozda ne imenom, ali nacinom igre sigurno. Sto se tice defanzivnog dijela, sicno kao i AML i AMR, on ce pritiskati zadni red protivnika znajuci da ima bar 3 igraca iza sebe koji mu cuvaju ledja.

 

STC - Glavna napadacka osovina. Tako se najbolje moze opisati. Ali on je mnogo vise od toga. On ce se cesto izvlaciti na lijevo krilo i tako davati prostora AMR-u i AMC-u da zbune odbranu sa svojim kretnjama u sesnaestercu. Defanzivno sluzi samo da bi protivnici morali igrati duboku odbranu, dakle mora da bude brz igrac.

 

- Kako taktika radi?

Evo, na primjeru par slika cu vam pokazati kako taktika radi.

 

http://i.imgur.com/kbVw1.jpg

Ovdje se vidi da protivnicki igrac drzi loptu na sredini terena. Ukoliko bolje pogledate, primjecujete da on nema slobodnog igraca kojem bi dodao. Dakle, moze ili da cuva loptu ili da krene u dribling.

 

http://i.imgur.com/Jr1HX.jpg

Ovo je prethodilo tom momentu. Dechev je moj desni bek koji pritisce njihovog igrac dalje od gola. Vidite da je on trenutno van svoje pozicije. Ukoliko mozete da vidite plavog igraca koji stoji najblize klupi. To je njihov desni bek koji se sprema da iskoriti taj prazan prostor.

 

http://i.imgur.com/hZSji.jpg

U momentu kada je htio da doda loptu, moj igrac ( Dechev) mu je oduzeo i iz toga se izrodio kontranapad. Ali ukoliko pogledate mog igraca Sainz, primjecujete da je on otisao na desnu stranu i pokriva rupu koju je ostavio moj bek. Zbog toga DLP mora da ima visok positioning.

 

http://i.imgur.com/wTgur.png

Sjecate se kada sam rekao za MC-a da je klasicni grubijan ? Pogledaje ovu sliku i vidjecete njegov uticaj na moju igru. Ima ga na svim dijelovima terena.

 

Uskoro cu ovdje da postavim jedan video klip, bas da vam pokazem ovu akciju i da shvate o cemu govorim.

(mozda necete moci vidjeti klip danas jer imam neki problem sa dozvolama sa YouTube-om).

 

Evo i obaveznih stvari ( s tim da u LS nisam igrao sa ovom taktikom u gostima):

Domace prvenstvo

Rekordi 1.

Rekordi 2.

Odigrane utakmice:

http://i.imgur.com/t5urc.png

http://i.imgur.com/sp58t.png

http://i.imgur.com/X7jA7.png

http://i.imgur.com/9BUJG.png

http://i.imgur.com/DTn51.png

http://i.imgur.com/FK6W1.png

http://i.imgur.com/aM9PQ.png

http://i.imgur.com/KbHKe.png

 

Postavke za prekide:

http://i.imgur.com/7N7Bi.png

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

evo i moje taktike za ovo natjecanje!! Ja koristim taktiku 4-2-4 koju sam otkrio eksperimentiranjem još kada sam igrao fm2010...

kada su izašli fm2011 i fm2012 nisam mislio da će ova taktika biti dobra i za nove serijale ali ispalo je da je još bolja nego u fm 2010...

iznenadio sam se koliko malo golova momčad prima sa ovom taktikom a koliko puno daje...

za ovu tatkitu potreban vam je jedan dobar playmaker(MC) i dobar DMC jer njih dvojica su kjučni za napad i obranu jer praktički s ovom postavom igrate extra napadački...

dobar playmaker(MC) potreban je kako bi upošljavao krilne napadače te dvojicu centaralnih napadača ,a s druge strane DMC koji je dobar u skoku i koji se vraća i pomaže obrani svojom pokretljivošću i timskim radom...

OBRANA

U obrani koristim DL,DR koji imaju postavku automatic koja je po meni najbolji izbor jer oni su jako važni i za napad i za obranu te dva DC koji imaju postavku defend kako bi bili fokusirani izrazito na obrambene dužnosti jer ponavljam ova taktika je fokusirana na napad...

GK također ima postavku defend kao i dva DC jer je to logički da bude tako...

VEZA

u ovoj postavi najbitnija su ova dva igrača koja igraju u vezi a to su MCL i DMCR...

njih dvojica su razrađivači moje igre i zaustavljači protivničke iger jer imaju takvu namjenu...

MCL mora imati dobar passing i creativity jer su to dolike dobrog playmakera i zato on ima postavku advance playmaker(attack) koja mu daje zadaću da upošljava moje krilne te isturene napadače dok DMCR ima postavku defend kako bi mogao zaustaviti dotok lopte protivničke sredine prema njihovim napadačima...

Bilo bi poželjno da je taj DMCR dobar u skoku,da ima dobru staminu,markiranje i postavljanje tu je manje bitna njegova brzina...

ova taktika omogućuje veću slobodnu vezi što se tiče napada jer moja 4 napadača stvaraju presing na 4 obrambena igrača protivnika što rezultira mnoštvu golova baš te dvojice igrača dalekometnim udarcima...

naravno moj MCL je uvijek u svakoj ligi i ovom taktikom bio najbolji asistent sa više od 20 asistencija po sezoni...

NAPAD

u napadu igram s dvojicom iisturenih napadača koji imaju postavku poacher(attack) jer dugogodišnjim igranjem fm-a ta postavka mi se najviše svidjela...

kako i sami znate ne mogu svi napadači igrati s tom postavkom jer oni moraju biti imati dobar pace,agility,tehiku,dribling i finishing dok drugi kao target man nisu dobri za tu postavku te s tvojicom krilnih napadača AML,AMR koji imaju postavku advance playmaker(attack) kako bi svojim brzim prodorima po krilu i svojim dobrim pasom upošljavali dva isturena napadača ,a i kako bi svojom tehnikom i precisnošću zabijali golove dalekim udarcima...

TIMSKE POSTAVKE I SLOBODNI UDARCI,KORNERI,AUTI

u timskim postavkama ne radim puno samo namjestim da mi je playmaker igrač koji igra na poziciji MCL a ostalo osim flat crosses koje namjestim na default ostavim onako kako je...

kod kornera namjestim da mi lijevi korner ide na near post jer je tamo jedan od mojih DC-a a desni na far post jer je tamo moj drugi DC a kako svi znate oni imaju dobar heading i jumping stoga je to logična stvar...

ovo sve ostalo ne diram ostavim onako kako je jer nema potrebe...

najbitnija stvar u cijelom fm-u je izabrati dobrog kapetana a to bi značilo igrača koji je dugo u klubu ne treba gledati influence i determination to je nepotrebno najbolje je izabrati nekog tko je dugo u klubu jer ima poštovanje drugih igrača...

http://www.images.fm-balkan.com/images/832Manchester_United_Tact.pnghttp://www.images.fm-balkan.com/images/751Manchester_United_Tact.pnghttp://www.images.fm-balkan.com/images/682Manchester_United_Tact.pnghttp://www.images.fm-balkan.com/images/383Manchester_United_Tact.png

evo i SS koji pokazuju sve što sam rekao...http://www.images.fm-balkan.com/images/123Manchester_United_Fixt.png

Edited by ZakNik
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |