Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Taktika Za Mjesec Kolovoz/august


Madridista
 Share

Recommended Posts

Taktika za mjesec Kolovoz/August

 

Zadatak je napraviti,točnije što bolje prenijeti taktiku iz RL u FM,a riječ je o Polufinalu Lige prvaka,utakmica između Chelsea i Barcelone.Taktiku koju trebate napraviti jest ona koju je koristio Chelsea.

 

Rok za predaju je 25.8.,a pobjednik se proglašuje 1.9 koji će dobiti pehar u profil i izravan ulazak u TCT tim po njegovoj želji.

 

Bodovanje: Ne boduje se samo taktika,već i prestavljanje.Znači možete imati ukupno 10 bodova,max 5 za samu taktiku i max 5 za prezentaciju.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Riječ je o prvoj tekmi,a nije problem u tome što si ti krivo uploadao ili slično nego moraš prezentirati taktiku i sve...Pogledaj prezentacije nekih taktika,npr. ova 'Perfect diamond'...znači bitna je i prezentacija koliko i sama taktika...

 

evo ti teme pa pogledaj neke kako bi trebao izgledati 1 i 2

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Taktika za mesec Avgust,ekipa Chelsea:

Taktika je iz Polufinala Lige Sampiona,Chelsea Barcelona,gde se Chelsea branio i igrao na kontre.Odlicno zamisljena taktika trenera Di Matea,koju je uspesno realizovao u dvomecu sa ekipom Barcelone,sada cemo i videti formaciju kako to izgleda :

http://www.dodaj.rs/f/3A/qw/35llngyl/chelsea-tactics-overview.png

Taktika gde je Chelsea igrao samo sa jednim napadacem,koji je iz kontre i na dugacke lopte pokusavao da uradi nesto.Igrali su disciplinovano,svako na svoju poziciju,ukoliko bi neki igrac uspeo da prodje,tu bi odmah drugi isrpavljao.

Taktiku sam probao da prenesem sto bolje iz RL.Chelsea je igrao sa 5 igraca u odbrani.3 cvrsta defanzivaca kao sto su bili John Terry,David Luiz i Cahill su cinile neprobojnu liniju.Po boku u odbrani su igrali Branislav Ivanovic i Ashley Cole koji su dozvoljavali protivniku centarsute,ali nikako prolaz u sredinu.Sredina terena je igrala povucenije,dok su sve lopte gurali Mati i Drogbi(u mojoj taktici Torresu),koji su pokusavali da urade nesto u napadu.Sada cemo to videti detaljnije kroz sve pozicije.

Golman:Je bio isksusan golman Peter Cech,koji je odlicno intervenisao sve lopte po visu,a po zemlji nije ni imao puno posla,klao sto se vidi u taktici njemu je Default namesteno.

Desni/Levi bek:Desni bek je bio Branislav Ivanovic,solidan srpski reprezentativac,koji je vise igrao skupljeno,i dopustao centarsuteve Barceloni,i slao duboke lopte napred u pokusaju da pronadje Drogbu ili nekog od napadaca,isto tako je igrao i Ashley Cole.

Odbrana:U odbrani su stajala 3 igraca.Kao sto se vidi na slici,sva trojica imaju isti zadatak,osim Davida Luisa,koji je u dosta navrata pokusavao da pronadje nekog od napadaca i da prosledi loptu sredini terena.Dok su ostala dvojica imali posao da ne daju protivniku sut,i pasove u prostor po cemu je poznata Barcelona.

Dm-Anchor Man:John Obi Mikel ima zadatak u taktici,kao i u stvarnosti da ne da PlayMakerima kao sto su Xavi i Iniesta,da salju loptu napred,ili eventualno da blokira suteve,tu je takodje da ostrije startuje,i po mogucnosti po cenu jednog zutog kartona da povredi nekog igraca Barcelone.

Cm-Box to Box:Tu je igrao Ramires,mladi,ali odlican Brazilski reprezentativac,koji je u nekim slucajevima pokusao da stvori kontru,ali njegov zadatak je bio da proba da zadrzi loptu,i jednostavno da proba nesto vise da uradi kao sto je kasnije dao gol.Njegov zadatak u taktici je potpuno jasan.

Aml-PlayMaker:Juan Manuel Mata,spanski mladi reprezentativac,koji je od svih najvise zadrzavao loptu,cesto je pokusavao da je prebaci na drugu stranu,ili u 90% slucajeva da pokusa da proigra Drogbu(U taktici Torresa),koji je cekao upotrebljivu loptu,kao u drugoj utakmici sto je realizovao.

Amr-WingerSupport:Rola Salomon Kaloua je potpuno jasna.Vraca se nazad da pomogne odbrani,da pokusa da napravi kontru,ili jednostavno da prosledi neku loptu Toressu,koju bi on realizovao.

ST-Advanced Forward:Uloga ovog napadaca je sasvim jasna,cim primi loptu,pokusace ili da je uputi na gol,ili da pokusa nekim driblingom da da gol.Takodje on moze da utrci u prazan prostor i da dobije loptu koju je prethodno prosledio AML.

Timske Instrukcije(Tim Instruction):

http://www.dodaj.rs/f/1z/1c/3GkGLze0/chelsea-tactics-team-ins.png

Timske isntrukcije Chelsea su potpuno jasne.Napisao sam gore still igre,ali sada cu malo detaljnije:

Igra se bazirala na kontre,defanzivnu i disciplonovanu taktiku.Kao sto sam rekao svi su imalo svoje zadatke,sem sto je sredina terena imala malo defanzivnije.Chelsea je pokusavao dubokim loptama da uposli nekog od napadaca,u ovom slucaju Torresa.Kad bi neko ispao iz odbrane,drugi igrac bi odma ga ispravio.Igrali su Agresivno,sto je dovodilo do velikog broja zutih kartona,i Terry-jev crveni.Takodje igrali su coveka,tako da nijedan od Barceloninih veznih igraca nije imao slobodu,i nije bio u poziciji da salje lopte u sesaest.Samo su pustali krila da ubacuju lopte,koje su kasnije Luiz i Ivanovic uspesno izbacivali.Defanzivna linija je povucena,dok je protivnicka ekipa pokusavala driblinzima da udje u sesnaest.

Zavrsna rec:

Taktiku sam pisao,kako bi se reklo,po desavanjima iz utakmice,ali na neki nacin nije bilo isto,pokusao sam sto bolje da prenesem iz RL.

P.S.:Download link cu dodati najkasnije prekosutra,ako treba jos neki SS,samo recite.

Edited by Pobeda..
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Taktika za mjesec Kolovoz/August

Prva utakmica: Chelsea 1:0 Barcelona

 

Osnovni element koji je kumovao Chelseavom prolasku dalje,kao i pobjedi u prvoj utakmici koju opisujem je-Barcelona.Di Mateo nije slozio nikakvu "pregenijalnu taktiku" punu zamki,daleko od toga.Puno je,primjera radi,efektivnija bila Mourinhova taktika protiv Barce 2010.Iako se i Portugalac odlucio postaviti debeli i siroki defanzivni blok,bilo je u toj igri hrabrosti,direktnosti i Barca je puno teze ulazila u sanse.Osim toga,Eto'o,Pandev i Milito u prvoj postavi,doduse prva dvojica sa dosta defanzivnih zadataka.

Vracam se na Cfc:fcB.Dakle,jasno je i poznato kako Barcelona igra.Gomila kratkih pasova,bez rizika,disciplinirano,cesto i dosadno.Lopta se (vecinom) dodaje igracu koji je trenutno najblizi s minimalnom mogucnoscu presjecanja lopte.Sutevi iz daljine (uglavnom) nisu dopusteni.I to je svojevrstan rizik nepotrebnog gubljenja lopte uz,po njihovim kriterijima,premalu vjerovatnost da se naudi protivniku.80-90% vremena igraci Barce provode u dodavanjima kojima je cilj-dodavanje,ne i juris prema protivnickom golu.Oni cekaju idealnu priliku nakon (najcesce) dugo gradenog napada da Xavi ili Iniesta posalju kvalitetnu loptu u prostor Messiju ili Villu,cekaju priliku da se razmjeni par brzih i inventivnih pasova uz pomoc jednog od bocnih igraca,cekaju solo prodor Lea Messija.Ukratko,Barca je opasna 30 m od protivnickog gola.Ostalo je tek puko dodavanje bez rizika.Barca moze postati opasna i na vlastitoj polovici zbog tehnicke besprijekornosti,ali samo ako protivnik to dozvoli.Ako protivnik izade visoko,jasno da je unaprijed potpisao kapitulaciju.Di Mateo je "otkrio toplu vodu" i uradio ono sto radi (skoro) svi,ali rijetkima prolazi,sto zbog toga jer je Barca jednostavno predobra,sto zbog toga jer ih ne pomazi sreca(4 stative,promasen kazneni udarac i jos nekoliko izglednih sansi) u ogromnim kolicinama kao sto je "Londonske plavce".

 

http://i.imgur.com/qrqZz.png?1

 

Sve je jasno,disciplinirano,naravno defanzivno nastrojeno.Maksimalno povuceni tim Chelsea uz odredenu dozu neophodne agresivnosti nastoji "ukarasti" loptu i sa sto manje rizika ju distribuirati krilnim igracima,u najboljem slucaju Drogbi.U defanzivi se igra zona jer bi svako ispadanje s pozicije bilo pogubno,a u napadu nema "lutanja" s pozicije.

 

http://i.imgur.com/cBst0.png?1

 

O formaciji se i ne moze previse govoriti.Vise je u pitanju tko ima veci prioritet biti u defanzivnom bloku.Jer,svi sudjeluju u obrani.

Terry je komandant obrane,on ima umjerene ovlasti izlaska iz 16m i dobivanja skok duela.Luiz ga pokriva svojom brzinom i nema pravo nimalo komplicirati.Ivanovic je ustvari 3. stoper s minimalnim ofanzivnim ovlastima.Vise je nagnut u sredinu jer ulogu beka cesto preuzima Ramires.A.Cole je pravi cuvar za Mesija.Moze mu koliko-toliko parirati brzinski,moze malo agresivnije uci u Argentinca znajuci da mu Terry,Luiz,Mikel cuvaju leda.Mikel izrazito defanzivno nastrojen veznjak,usidren ispred stopera s laganom kretnjom prema lopti i minimalnim odmicanje ms pozicije.Spreman na ostre startove.Lampard je polulijevo iz vise razloga.Najprije jer je obrana lagano nagnuta ulijevo,ne treba napominjati zasto.Drugi razlog je potreba za jednim igracem koji zna iz defanzivne faze odigrati kvalitetan dugi/direktan pas.R.Meireles je preuzeo ulogu kradljivca lopte,iako veoma defanzivno orijentiran.Ima malo kreativne slobode ne bi li po uzimanju lopte uspio brzo pronaci nekog suigraca u blizini protivnickog gola.Ramires je krilni igrac koji je zbog fascinantnog kapaciteta pluca imao zadatak sudjelovati apsolutno u svim fazama igre.Pri viseminutnim napadima Barce vracao bi se na poziciju beka,gurajuci Ivanovica kao dodatnog osiguraca u sredinu.Kako je veoma eksplozivan na njega je islo dosta kontranapada.Znamo kako je jedan od njih i zavrsio.Mata je nesto ofanzivniji i kreativniji od ostatka ekipe.On je bio glavna meta kad Drogba ne bi bio dostupan za pas.Umjereno je riskirao i trebao dati taj zavrsni pas,nije mu uspijevalo.Nije smio zaboraviti na defanzivu.Drogba,fantasticni bjelokoscanin,igrac koji je preuzeo ogromnu odgovornost.U obrani je nasumicno pokrivao nastale rupe,povlacio se duboko natrag,lutao po sredini trazeci nacin da zapapri Barci,ispratio je svaku kontru do kraja.Bome,imao je uspjeha.

Edited by Za Hajduk zivot bi dao
Link to comment
Share on other sites

Tek sam sad primjetio ovo takmicenje i djeluje mi mnogo interesantno :D vidim da je uskoro kraj, al mogu pokusati da napravim, pa moze li da je postavim sutra ujutro? :)

 

EDIT: Ipak necu moci ujutro, pa cu sad :thumbup:

Edited by Cavani
Link to comment
Share on other sites

Taktika za mjesec Kolovoz/Avgust

 

 

Bio je to svakako jedan od najzanimljivijih takticih dvoboja prosle sezone, ali takodje i jedan od najtezih. Svi smo lako mogli predvidjeti stil koji ce oba tima koristiti, Barselona - ofanzivno, Celsi - defanzivno. Po mnogima, Barselona je bila u prednosti, upravo zbog stila igre, koji se pokazao efektnim vec duzi niz godina. Ali ne i ovog puta. Uz kombinaciju mudrosti i srece, Di Matteo je taj koji je izasao kao pobjednik iz ovog taktickog dvoboja.

Velikoj vecini je Messi najvaznija karika u igri Barselone, ali po meni nije. Po meni, najvaznija karika njihovog sistema je dvojac na sredini terena Xavi-Iniesta, od kojeg sve pocinje, dok je Messi tu "egzekutor". Znaci, cilj je bio zaustaviti Iniestu i Xavija, oduzeti im prostor, sto su savrseno radili Obi Mikel i Meireles, natjeravsi Barsu da igra siroko, u cemu se oni bas i nisu najbolje snalazili. Postavivsi ne previse ofanzivnu 4-2-3-1, Di Matteo je u isto vrijeme ukrotio velemajstore poput Inieste i Xavija te je iskoristio slabosti Barsine odbrane postigavsi im pogodak iz kontre.

TAKTIKA:

http://www.dodaj.rs/f/1G/DT/3X914mzt/chelsea-tactics-overview.png

Ovom taktikom Celsi prepusta inicijativu protivniku, cekajcu njihovu gresku da bi iz kontre, koju organizuje Lampard, dugackim pasom pronasao Drogbu u napadu ciji je glavni cilj realizacija. Krila su ovom prilikom "potpomognuta" od bekova, tj. vracaju se nazad da bi pokupili loptu od njih, i tako izbjegavaju rizik da bekovi "odlutaju" previse naprijed u cilju organizacije napada.

Sad cu malo detaljnije objasniti uloge igraca.

 

GOLMAN: Naravno dugogodisnji Celsijev izbor #1, iskusni Petr Cech. (Inace zaboravio sam ga postaviti na gol u taktici, izvinjavam se zbog toga

:) ) Po meni on je kljucni igrac za Celsi u ovoj utakmici, naravno uz odbranu. Njegovo iskustvo u ovakvim mecevima je od nejvjerovatnog znacaja, sto moze biti presudno.

ODBRANA: RLB:U ovoj prilici, uloga igraca koji igraju na ovoj poziciji je veoma ogranicena. Em sto Barselona je najopasnija kad napada preko tih pozicija, em sto odbrana mora biti maksimalno disciplinovana. Ivanovic i Cole su jedni od najboljih na svijetu na svojoj poziciji, ali ovog puta imali su vise defanzivnih zadataka nego ofanzivnih. Njihov glavni zadatak u ofanzivi je bio proslijeti loptu za Matu/Ramiresa. Obojici je uloga FB/S.

CB:S obzirom na to da je Celsi koristio zonalno markiranje (sto su igraci Barselone na trenutke znali dobro da iskoriste, izbacivsi cijelu odbranu duplim pasovima), jedan od stopera je morao imati ulogu da pokriva kazneni prostor. U ovom slucaju to je bio Terry. Njegov zadatak je bio da "ocisti" svaku loptu koju bi igraci Barselone uputili u sesnaesterac. Dok je Cahil (kod mene Luiz) imao zadatak da oduzme protivnickim igracima loptu ako bi oni usli u sesnaesterac, znaci njegova uloga je Limited Defender/X, dok je Terijeva CD/C.

VEZNI RED: DM: Takodje jedna od najbitnijih karika Celsijevog sistema u ovom dvomecu. Po meni, uz odbranu su imali najtezi zadatak, koji je bio zaustaviti kreativnost Barsinog veznog reda. Barsa je bila ta koja je vrsila presing cijelo vrijeme, sto znaci da Mikel i Meireles su imali pune ruke posla zaustaviti napade. Kao sto sam vec rekao, "suzili" su prostor za Barsinu prepoznatljivu igru, i tako su im rijetko kad dozvolili da se usetaju u sesnaesterac. Obi Mikel ima izuzetne fizicke predispozicije, dok je Meirelesu gruba igra nije nepoznanica, sto znaci da mogu biti savrsen tandem za zaustavljanje Barsinih kreativaca. Obojica imaju ulogu Anchor Man/D.

MRLC: Pocet cu sa Lampardom. Ovog puta on igra plejmejkera, ali ne previse ofanzivnog (Advanced Playmaker). Njegov glavni zadatak je da primi loptu i da je proslijedi krilima ili napadacu. Posto su krila malo povucenija, a stil igre je kontra, njegovi pasovi moraju biti precizni i u prostor, dok orijentacija direktno prema napadacu je malo drugacija. Drogba ima izuzetne fizicke predispozicije, tako da ga najbolje uposliti dugackom loptom u sensaesterac. Ovdje Lampard ima ulogu Deep Lying Playmaker/S. Sto se tice krila, vec sam rekao da oni ovdje nisu previse ofanzivna kao obicno, vec se moraju vratiti u odbranu da bi primili loptu i uposlili Drogbu. Obijici je uloga Winger/S.

NAPAD:Bez ikakve dileme, izbor za jedinog napadaca je pao na Drogbu. On ima daleko bolje fizicke osobine od odbrambenih igraca Barse, i mnogo se bolje snalazi sa dugim loptama, koje ovaj sistem najvise forsira. Drogba moze postici gol na bilo koji nacin, zato sam i stavio mixed kod izbora na koji nacin ce primati lopte. Razlog zbog kojeg nisam stavio Attacking, je zato sto sam ga mnogo, mnogo puta u toku utakmice vidio kako u svom sesnaestercu pomaze odbrambenim igracima u oduzimanju lopti protivniku. Uloga mu je Target Man/S

 

STRATEGIJA:

http://www.dodaj.rs/f/J/12T/45vvoQgr/chelsea-tactics-team-ins.png

 

Po meni je ovo strategija koja najvise odgovara ovakvoj taktici. Disciplinovana odbrana koja agresivno oduzima lopte protivniku i napada preko brzih kontri. Zbog toga sam i stavio Stand-off More, tako cekajuci gresku protivnike, bez pritiskanja i ostavljanja previse prostora. Markiranje sam izabrao zonalno, jer nije pametno cuvati napadace Barse na drugaciji nacin, tj covjek na covjeka. Odbrambena linija mora biti izuzetno povucena, jer igrati protiv Barse sa visoko postavljenom zadnjom linijom je jednako samoubistvu. Kreativci Barse to mogu lako iskoristiti, pogotovo dugackim loptama. Tu je jos spori tempo i zadrzavanje lopte da bi potrosili vrijeme, sto je neophodno raditi u ovakvim mecevima.

 

______________________________________________________________________________________________________________________________

Ovo mi je prvi put da pisem nesto u vezi taktika na ovom forumu, potrudio sam se, nadam se da je ok

:)

Edited by Cavani
Link to comment
Share on other sites

Nakon što sam sve sredio i proučio ove tri taktike odlučio sam da je pobjednik ovomjesečnog natjecanja.......

...

..

.

Cavani :broj 1:

 

Čestitke Cavani,a slijede ocjene...

 

Pobeda... - Taktika 3.9,Predstavljanje 4.3 = 8.2

Za Hajduk Život bi dao - Taktika 4.5,Predstavljanje 4.5 = 9

Cavani - Taktika 4.9,Predstavljanje 4.5 = 9.4

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |