Postoji kontroverzan status u Football Manager-a zajedincama, kada se govori o trenutnim i potencijalnim sposobnostima, poznatijih kao CA i PA. Većina igrača ima tendenciju da se usredsrede na razvoj igrača koje im savetuje neko od backroom osoblja.

Statistike takođe mogu biti teške za razumeti. Realno, uprkos tome što je Football Manager zloglasan zbog tako preciznog i detaljnog algoritma za ocenjivanje igrača, to je ipak… algoritam. Još uvek gomila brojeva na ekranu koji praktično predstavlja igrača u vašem sopstvenom zamišljenom univerzumu koji je simulirao Football Manager. Da, ove brojeve određuju profesionalni skauti, osoblje i klubovi u stvarnom svetu – ali to i dalje može biti teško shvatiti u stvarnom životu.

Oba markera sposobnosti se primenjuju na sve osoblje i igrače u simulacionom univerzumu Football Manager-a. Sposobnost se kreće između 0 i 200. Poredak sa 200 sposobnosti je apsolutno najbolji.

Objašnjenje sistema sposobnosti

Pa, ko bi se ko rangirao u sistemu? Malo je teško shvatiti kako uzimati ocene atributa i prevesti ih na broj sposobnosti. Da bismo  odgovorili na to pitanje, proći ćemo kroz nekoliko primera igrača, imajte na umu da se ovo ne odnosi na ocene sistema sa zvezdicama, to će biti objašnjeno  kasnije u ovom članku.

Obično su najbolji ili „GOAT“ igrači iznad 192 mogućnosti. Vrlo malo igrača dostigne ovu kategoriju. Trenutno samo Messi i Ronaldo imaju ovaj CA,  a samo dva ili tri igrača koja su u stanju da dostignu taj potencijal.

Sledeća vrsta je ono što biste smatrali igračima „svetske klase“; one ispod Messija i Ronalda. Obično je to između oko 180 i više od trenutne sposobnosti. Igrači poput Kevina de Brujna, Salaha, Hazarda i Mbappea trenutno se nalaze u ovom krugu. Samo jedan ili dva od ovih igrača će zapravo dostići status Messija i Ronalda ili probiti se u potencijalni nosač od 192 ili više.

Sledeća vrsta nosača je iznad 170. U ovoj grupi se nalaze Eriksen, Firmino i Sergio Ramos. Ovde je puno igrača poput Ramosa starije i više im CA neće rasti. Takođe imate nekoliko igrača u ovom krugu koji imaju potencijal da budu mnogo bolji, ali trenutno ne igraju dobro kao što bi mogli; slučaj Pola Pogba.

Ono nastavlja dalje od spiska, ali imajte na umu da je ovo samo CA, igrači mogu da imaju PA u drugim kategorijama ili nivoima, ali ne moraju nužno da dostignu taj nivo.

Važno je shvatiti da Football Manager nije FIFA. FIFA predstavlja svoje igrače prema ukupnim rejtingima, međutim na FM-u vidite ocene zvezda koje predstavljaju ukupnu sposobnost igrača. Ove ocene za CA i PA zvezde su netačne i često mogu biti pogrešne. Medijske interpretacije mogu vas takođe zavesti; samo zato što kažu da je „wonderkid“ ili „legendaran“ zapravo ne znači da bi njihove sposobnosti bile na tom nivou ili imaju mogućnost da dostigne te nivoe.

„Abbility Stars“

Abbility Stars daju vaši članovi osoblja. To samo po sebi može biti pogrešno, ali više o tome u narednim pasusima. Unutar FM-a imate nekoliko različitih zvezdica. Zlatne zvezde se generalno daju igračima prvog tima, dok se srebrne zvezde daju mladim igračima ili igračima na znatno nižem nivou od vašeg kluba. Onda su tu crne zvezde; ove zvezde su ono što biste mogli nazvati predviđanjem osoblja vašeg doma u kojem nisu sigurni u sposobnost ili potencijal vaših igrača.
 

Glavna stvar na koju treba da obratite pažnju je da osoblje može pogrešiti. Razmislite o ovome u stvarnom scenariju; koliko često čujemo „wonderkid“ igrače, a da nisu postigli ništa u svojim karijerama? Ili igrači za koje je neko možda mislio da neće biti dobri, a zatim odlaze i potpišu se za  neki drugi klub i odlično odigraju? Srećom, FM ne pokriva sva ljudska uverenja i emocije – međutim, pokriva neke nesavršenosti ljudi. Vi kao menadžer morate to da uzmete u obzir prilikom procenjivanja igrača.

Čak i dok menjate procene igrača između članova osoblja, ocene zvezda mogu varirati. Sposobnost vaših članova osoblja procenjuje trenutne i potencijalne sposobnosti za koje osećaju da su vaši igrači. Što su im atributi veći, to će biti veća procena. Imate ključnu ulogu u razumevanju atributa vaših igrača i sigurnom da razumete granice vašeg osoblja.

Forma

Zanimljiv faktor koji prosuđuje sposobnost igrača je forma u kojoj se nalaze. Ovisno o tome koliko su često igrali, uključujući i koliko je uspešan vaš tim mogao uticati na ocene igrača – i na njihovu cenu. Ovo nagoveštava treći atribut izvan CA i PA koji je zapravo ugrađen u algoritam. Ovo, međutim, nije neka vrsta tajnog koda – može se videti u stvarnom životu. Opis medija, obrazac i feedovi sa društvenim mrežama mogu ukazivati na uticaj koji ovaj igrač ima na sposobnosti igrača.
 
Doživljaj medija

Mlad igrač, koji dobro igra može da ga mediji označe „wonderkidom“ već nakon nekoliko nastupa, socijalne mređe mogu da podignu u nebesa takvog igrača – zauzvrat, njegove PA zvezdice mogu biti podignute ili CA zvezdice mogu malo podići, dok se u stvarnosti može desiti da taj igrač uopšte nije dobar. Zauzvrat, igrač koji prođe kroz lošu formu može imati niži rejting ili PA ocenu ako je mlad igrač, u stvari bi mogao da bude najbolji igrač na svetu. Messi je dobio crveni karton na svom međunarodnom debiju za Argentinu, a u svom drugom nastupu Argentina je izgubila od Paragvaja. Pogledajte gde se Messi sada nalazi.

Ključni faktor za vas kao menadžera jeste da se fokusirate na atribute vaših igrača i njihove ličnosti.

Trenutna sposobnost – CA

CA je skraćenica. Uzima se rejting atributa, zajedno sa nekoliko skrivenih atributa i prebacuje ih u broj između 0 i 200. U tom trenutku, sa tačnim statistikama, to je CA igrača. To ne znači da ako bi neko igrao kao da nije sa ovog sveta, da bi imao CA 200. CA je izračunavanje ukupnih sposobnosti igrača na osnovu njihovih statistika.

CA može da varira. Kako se igrač tokom simulacije poboljšava ili igra lošije ili ne igra, njihov CA može da varira. Vi kao menadžer ne vidite ukupno povećanje ili smanjenje postavljenog broja kao u FIFA-i, vi vidite fluktuacije atributa unutar vašeg igrača.

Potencijalne sposobnosti – PA

PA je kao CA, razlika je u tome da je PA potencijal koji igrač može dostići. Međutim, to ne znači da će ostvariti svoj potencijal kao u stvarnom životu. Ipak, i ovo može pogrešno proceniti vaše osoblje, pa čak i vi sami, tu je i razvojni centar, a i pozajmica kako bi igrač ostvario svoj potencijal, ali ni to ne garantuje da će igrač dostići svoj maksimum.

Igrač će dostići svoj maksimalni potencijal samo ako se razvija pod pravim okolnostima. To može da zavisi od više faktora kao što su; starost, osobine ličnosti, vreme igranja, razvijenost trening centra kluba, mentalni atributi, skriveni atributi i osoblje mladih kategorija. Stoga je za vas kao menadžera ključno da pazite na svoje osoblje i svoje igrače iz omladinaca i isplanirate šta je za njih najbolje.

Negativni PA

Neki igrači na FM-u imaju podešeni PA od kada započnete save; to ne znači uvek da će dostići taj potencijal. Međutim, postoje i negativne potencijalne sposobnosti. Ovaj broj se daje igračima koji su obično mlađi od 22 godine; a razlog za to je što igra ne samo da postaje izazovna, već i skouting mreža i osoblje nisu sigurni ni u stvarnom životu koliko igrač može postati dobar. Imati negativan PA znači da igrač ima niz potencijalnih sposobnosti, koje će biti različite kod svakog save-a.

Raspon negativnog PA-a od -1 je najniži do -10 koji je najviši. Sledi lista raspona sposobnosti i šta oni znače u smislu svog potencijala:

-10 = 170 – 200
-95 = 160 – 190
-9 = 150 – 180
-85 = 140 – 170
-8 = 130 – 160
-75 = 120 – 150
-7 = 110 – 140
-65 = 100 – 130
-6 = 90 – 120
-55 = 80 – 110
-5 = 70 – 100
-45 = 60 – 90
-4 = 50 – 80
-35 = 40 – 70
-3 = 30 – 60
-25 = 20 – 50
-2 = 10 – 40
-15 = 0 – 30
-1 = 0 – 20

Leave a comment