Novo takmičenje u Football Manager-u 2020, za koje mnogi možda nisu ni čuli – Konferencija Lige Evrope. Da, ovo je pravo takmičenje i da, to je u igri – međutim, najverovatnije će biti nazvan Euro Cup II.

Takmičenje počinje tek u sezoni 2021/2022. Ovo takmičenje popravlja Ligu Evrope i stvara konkurentnije takmičenje u Ligi Evrope. Takođe,  EL2 namenjen je timovima koji su svoja evropska takmičenja završili prerano u kvalifikacijama ili su ispali iz grupnih faza.

Promene formata:
Treba napomenuti nekoliko promena formata; Evropa liga se smanjuje na 32 tima, koliko ih ima i Liga Šampiona i Evropa liga 2.

Do sada kada ispadnete u Ligi Evrope, svi se ubacuju u „šešir“ i izvuku vas u Rundi 32, to više ne postoji. Ako pređete svoju grupu u Ligi Evrope kao prvoplasirani, automatski prolazite u Top 16. (nokaut runda 2), ako prođete kao drugi, plasirate se u preliminarni krug 16 (nokaut runda 1), gde timovi dolaze i timovi iz Lige Šampiona. Način na koji žrijeb funkcioniše je da se ekipe Lige Evrope nalaze u jednom šeširu, a timovi Lige šampiona u drugom. To se ponavlja za Ligu Evrope 2 – gde dolaze trećeplasirani timovi Lige Evrope. Pobednici prvog kola nokauta tada se automatski sastoje sa timovima iz nokaut runde 2.

Menjaju se i mesta kvalifikacionih pozicija. Ovo je malo složenije za objasniti, ali dobićete obaveštenje u sezoni 2020/2021, biće još nekoliko mesta na raspolaganju za timove koji će se igrati kvalifikacije za neko evropsko takmičenje. Ne povećava se mnogo – u najvišim nivoima nacija samo za jedno mesto, moguće i za dva. Za nacije sa srednjim rangom biće na raspolaganju dva ili više mesta koja će se kvalifikovati za novo takmičenje. Ovo takođe može promeniti format kvalifikacionih mesta koja su već data u vašoj ligi.

Tokom faza kvalifikacija Lige šampiona i Lige Evrope, sada su vam veće mogućnosti da još uvek budete u evropskom takmičenju ako se ne uspete kvalifikovati na gore navedena dva takmičenja. Kao što je već slučaj, kada izgubite u kvalifikacionoj fazi za Ligu šampiona, spustite se u kvalifikacije za Ligu Evrope. To će se nastaviti i sada možete da se spustite u kvalifikacije ili grupnu fazu Europa League 2, zavisno od toga dokle ste dogurali u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Takmičenja u kupu imaju sada veći značaj. To još nije u potpunosti potvrđeno, ali nacije sa dva ili više domaćih takmičenja u kupu; to bi moglo značiti da klubovi imaju dodatni podsticaj za jurenjem trofeja.

Šta to znači za vas?
To u potpunosti menja domet kada se vode klubovi u manjim evropskim nacijama ili upravlja srednje jakim klubovima; sada postoji prilika za evropsko takmičenje za ostvarivanje više prihoda. Ovo može poboljšati vaše priče i karijeru menadžera na FM20 – što daje dodatne podsticaje.

Europa League 2 može dozvoliti timovima iz manje nacije da povećaju ukupni prihod i kvalitet lige tokom vremena i olakšaju ili otežaju posao menadžeru. Može se desiti da vas neka nacija prestigne onu u kojoj upravljate klubom i „ukrasti“ joj neka važna mesta u kvalifikacijama i tako otežati kvalifikacije. Takođe, ovo takmičenje bi moglo povećati kvalitet timova u vašoj ligi što bi takmičenje učinilo konkurentnijim. Europa League 2 takođe vam može olakšati i ukoliko ste jedini tim u vašoj ligi koji se takmiči u grupnoj fazi evropskog takmičenja; što vam daje veće mogućnosti, veću zaradu i suočavanje sa boljim protivnicima.

Toplo se preporučuje da ispratite ovo takmičenje kada započne u sezoni 2020/2021, kao i da pogledate kvalifikaciona mesta za Evrop takmičenja u vašoj ligi. Ovo vam može spasiti kožu ako ne uspete u Ligi Evrope ili će vam dati dodatni podsticaj da se izborite za mesto koje obično ne bi bilo veoma važno.

Leave a comment